Läxhjälp på webben ny uppgift för bibliotek

KÖPENHAMN Att gå och få hjälp med läxorna på biblioteket känns kanske inte så jättehippt när man är tonåring. Men får man samma hjälp via webben känns det kanske lite bättre, och ingen behöver ens veta om det. Hos danska Lektier-online.dk kan man ställa dumma frågor utan att hela klassen hör.

Idén till läxhjälp online kom när man upptäckte att särskilt pojkar drog sig för att komma till bibliotekets läxhjälp, trots att det enligt all tillgänglig statistik är uppenbart att många skulle behöva det.

– De tycker att det är pinsamt att visa att de har behov av hjälp, säger Anne Vest Hansen, projektledare för Lektier online, ett treårigt projekt som drivs av det danska national- och universitetsbiblioteket i Århus.

Målgruppen är särskilt ungdomar i sjätte till tionde klass, ungefär motsvarande högstadiet, med annan språkbakgrund än den danska och som bor i socialt utsatta områden. Tjänsten är dock

Anne Vest Hansen

Anne Vest Hansen

 

öppen för alla som behöver den, fyra kvällar i veckan mellan klockan 17 och 20. Den är också helt gratis. Det enda man behöver är en dator med internetuppkoppling och ett användarkonto, vilket man lätt skaffar. Har man en dator med webbkamera och headset, så kan man både se och prata med sin läxhjälpare. Saknar man det så kan man chatta med personen istället. Man har ett gemensamt skrivbord, eller whiteboard, där båda kan skriva för att lättare förstå varandra. Anne visar en film där en kille får hjälp med en ekvation av en läxhjälpare. Jobbet är obetalt, och man förbinder sig att ställa upp minst två gånger i månaden. Intresset för att ställa upp är stort. Just nu har man 100 volontärer som jobbar i callcentret i Århus, och fler som står i kö.

– De flesta av våra volontärer är lärarstudenter, som vill ha undervisningserfarenhet. Andra ställer upp för att de vill göra en insats och tycker att det är roligt, säger Anne Vest Hansen när hon berättar om projektet på konferensen Nordic Library Conference i Köpenhamn.

Alla läxhjälpare får gå en utbildning innan de börjar jobba, och deras konversationer med ungdomarna övervakas och utvärderas. Och ungdomarna är nöjda. Av de cirka 3000 olika läxhjälpssessioner som har hunnits med sedan tjänsten startade vid årsskiftet, har 85 procent varit till hjälp enligt ungdomarna själva.

Det ämne som flest vill ha hjälp med är matte. Därefter kommer danska och engelska.

– Vi ser en helt ny form av biblioteksservice, som kan användas för fler målgrupper – vuxna, barn i olika åldrar eller människor som sitter i fängelse, säger Anne.

Många privata företag har också visat intresse för att bidra med kvalificerad personal för liknande uppdrag, på betald arbetstid, som en form av goodwill-arbete, berättar hon avslutningsvis.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet