Sommarlivligt på Marstrands bibliotek

Sommar och semestertider innebär ett uppsving av besök på det lilla biblioteket på Marstrand. Under några intensiva månader får de bofasta stammisarna sällskap av sommarboende, båtfolk och badgäster i de vackra lokalerna i det gamla Rådhuset. 

En svag doft av solkräm hänger i luften kring gruppen av människor som kliver av färjan i Marstrands hamn. De skingras snabbt, strosar in i de små butikerna längs hamnpromenaden, går med kylväskor och badhanddukar mot badplatserna eller försvinner in i de trånga gränderna mellan trähusen.

Camilla Flygare sommarvikarierar på Marstrands bibliotek.

Camilla Flygare sommarvikarierar på Marstrands bibliotek.

Marstrand, som består av ön Marstrand och Koön, som färjan just har lämnat, har knappt 1400 invånare vintertid. På sommaren ökar invånarantalet då tomma sommarhus fylls av liv och badgästerna strömmar till. Marstrand har en välbesökt hamn, och båtfolket välkomnas särskilt till biblioteket.

– Vi köper in extra mycket litteratur om segling och båtar. Biblioteket kallas seglingsbiblioteket, säger bibliotekarien Camilla Flygare och visar en bokhylla dominerad av blå bokryggar och omslag med bilder av vatten och båtar, helt fylld av titlar som Båtliv, Kulturarv under segel och Stora boken om segling. Här finns också kurslitteratur för den som till exempel vill ta båtkörkort och biblioteket har en blogg där man tipsar om båtlitteratur, men också om evenemang på seglingstemat.

Ytterligare en aspekt av seglingsbiblioteket är att man faktiskt kan segla iväg med böckerna. Är man ute med båten är det opraktiskt att behöva ta sig tillbaka till en hamn man har besökt några veckor tidigare för att lämna tillbaka böckerna. Därför går det lika bra för besökarna på Marstrands bibliotek att lämna böckerna på biblioteken i Stenungsund, Tjörn, Öckerö, Ale eller Orust.

Camilla gör sin första dag för sommaren som vikarie på Marstrands bibliotek, som ligger inrymt i bottenvåningen på det gamla rådhuset, en pampig gul stenbyggnad från 1600-talet med högt i tak och stora fönster. I vanliga fall jobbar Camilla på stadsbiblioteket i Kungälv, men hon och hennes kollegor turas om att vikariera för ordinarie bibliotekarie på Marstrand.

– Det går bra, men jag har inte lyckats få igång kaffemaskinen, säger Camilla och pekar leende på en liten nespressomaskin som står i en av bibliotekets djupa fönsternischer.

Marstrands bibliotek är öppet tisdagar och torsdagar, och har i seglingsprofilens namn även extraöppet till exempel under den stora seglingstävlingen Swedish match cup. Under årets upplaga av tävlingen anordnade biblioteket skattjakt och quiz för hela familjen.

Camilla får lite längre till jobbet när hon vikarierar på Marstrand, men det är det värt.

– Det är mysigt att vara här några veckor på sommaren, när det är fint väder. Jag har varit här på vintern också, och då kan det vara väldigt lugnt. Men här finns några eldsjälar som kommer ofta, det är roligt.

Else Langkilde är konstnär på Koön och använder biblioteket flitigt.

Else Langkilde är konstnär på Koön och använder biblioteket flitigt.

Camilla har fullt upp bakom disken med en strid ström av besökare som lånar och lämnar böcker, behöver hjälp med kopiatorn eller har andra frågor. De publika datorerna är upptagna hela tiden. En av dem som lånar datorn är den lokala konstnären Else Langkilde.

– Jag är ofta här och lånar böcker och musik eller använder datorn. Det betyder mycket att kunna komma hit och få inspiration. Jag tycker om stämningen här, det är en mötesplats för inkännande människor.

Else är medlem i bibliotekets vänförening, som bland annat stödjer biblioteket med extra böcker och anordnar föreläsningar.

– Vi stärker biblioteket, så att de inte lägger ner det. Allt är nedläggningshotat här ute, säger hon.

Bland djurböckerna står en annan besökare och botaniserar. Det är sommargästen Hervor Leckström som har tänkt måla av en

Hervor Leckström gillar Marstrands bibliotek.

Hervor Leckström gillar Marstrands bibliotek.

katt och behöver närstudera lite detaljer. Hon är född på Marstrand, men flyttade som barn. Nu hälsar hon på släktingar under sommaren och passar på att måla lite akvarell i de vackra omgivningarna. Hennes relation till biblioteket, eller i alla fall byggnaden det inryms i sedan början av 80-talet, är lite speciell.

– Jag är faktiskt tillverkad här, säger hon och pekar upp mot den generösa takhöjden. I ett rum här ovanför, det var hotell på den tiden. Mamma jobbade som servitris i restaurangen och pappa var officer.

För Hervor är ett besök på Marstrand obligatoriskt på sommaren, och väl här är biblioteket lika självklart att besöka.

– Jag älskar det här lilla biblioteket.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet