Gör det själv – pyssel på bibliotek

SKÖVDE Gör ett draperi av sagor eller ett bokställ av ståltråd och fantasi. Hemslöjdskonsulent Mia Lindgren på Slöjd i Väst hjälper oss att sätta på kreativitetskranen och pyssla loss med både barn och vuxna på biblioteket.

Bild på pärlor av bokpapper

Pärlor från bokhyllorna. Ett bra tips för alla bibliotek som gallrar och slänger böcker är att låta besökare göra fina pärlor av de gamla boksidorna. Gör man tillräckligt många så kan man få sitt eget bokdraperi. FOTO: Tove Eriksson

Mia Lindgren har tänkt till. På golvet i hennes arbetsrum i den lilla röda stugan i Helens-parken i Skövde ligger färdiga och halvfärdiga exempel på pyssel och slöjd som passar extra bra att göra på just bibliotek.

– Det känns lite syndigt att klippa i gamla böcker, men om de ändå ska slängas så går det ju bra, säger hon och sätter saxen i en gammal reseskildring från Frankrike.

Vackra slott och djupa skogsklädda dalar blir i hennes händer till långa, trekantiga remsor som hon virar hårt om en virknål till en avlång oval pärla, och limmar lite där den spetsiga toppen fäster. Pärlornas storlek ändrar man enkelt genom att klippa till smalare remsor, och det går sedan att göra halsband eller vad man vill med dem.

Bild på Mia Lindgren

Minibokhylla i ståltråd.Hemslöjdskonsulenten Mia Lindgren har gjort ett bokställ för en bok att hänga på väggen. Luffarslöjd, när man använder ståltråd, är enkelt att åstadkomma underverk med, om man har några tänger och lite fantasi. FOTO: Tove Eriksson

– Tänk dig ett helt draperi med pärlor av gamla böcker på ett bibliotek, säger Mia. Man skulle kunna klippa remsor från enbart textsidor, så att det blir helt svartvitt. Fint! Fast det tar nog ganska lång tid, så det är bra om man är flera som hjälps åt.

Gammal bok blir ny

Gamla böcker går att använda till mycket. När julen närmar sig går Mia till Myrorna och köper böcker som hon använder för att göra egna julkort.

– Helst ska det vara böcker med bilder på kungen, det är roligt. Som Året med kungafamiljen från -83 eller så. Då blir det som att kungen säger god jul.

Mia visar hur man också kan göra egna små böcker med blad ur gamla böcker. En textsida ur en bok, av lite styvare papper, blir pärm till den nya boken. Inuti lägger hon några vita skrivpapper, viker på mitten och syr i vecket med lite rött garn och en vanlig synål. Sedan klipper hon rent runt om och har en charmig liten skrivbok.

Några andra blad ur boken om Frankrike har Mia genom några enkla vikningar gjort om till en ask och till en presentpåse, och hon har mer pyssel på temat böcker på lager.

– Luffarslöjd, det vill säga slöjd med ståltråd, är enkelt och billigt. Man kanske till och med har ståltråd hemma, annars kan man köpa i olika tjocklekar. Jag kom på att man kan göra bokställ som man skruvar upp på väggen bredvid sängen, säger hon och visar ett som hon har gjort i förväg. Hon har böjt tjock ståltråd till ett slags fack med plats för en bok, och det föreställer ett huvud i profil med en rad röda pärlor virade kring håret som en lång lock.

– Det är en permanent! säger Mia.

Med lite tunnare, silverglänsande ståltråd har hon böjt till ett par vackra bokmärken, som fästs över en boksida, precis som ett gem.

– Det behöver inte vara svårt med slöjd. Jag tror att alla har kreativiteten i sig, det handlar bara om att öva och testa.

Tips!

  • Gör pärlor av pappersremsor. Klipp trekantiga remsor och vira dem kring till exempel en virknål. Limma lite i änden.
  • Trä dem på snören för att göra ett draperi eller ett halsband.
  • Gör bokställ och bokmärken av ståltråd. Böj ståltråden till önskad form med tänger.
  • Sticka armband av fiskelina. Vanlig rätstickning fungerar bra. Trä pärlor på tråden för roligare armband.
  • Vik påsar och askar av boksidor. Beskrivning finns i boken Slöjda enkelt och lekfullt utgiven av Hemslöjdskonsulenterna på Slöjd i Väst
  • Beställ boken från handla.slojdivast@vgregion.se eller 033-17 49 09. Pris 100 kr
  • Gör bokskydd eller datorskydd av gamla dukar, gardiner, klädesplagg. Vik om kanten och sy.
  • Gör en egen bok av A4-papper med pärm av boksidor, sy ihop med tråd i mitten.

www.slojdivast.se eller facebookgruppen Slöjd i Väst för mer information, tips och inspiration.
www.zickermans.se: nyhetssajt om DIY, craftivism och hemslöjd
www.kravallslojd.se: Kravallslöjd är en slöjd-, design-, konst-, och hantverksportal med bland annat nyheter och evenemangstips.
www.365slojd.se: blogg med hemslöjdsidéer och beskrivningar
www.slojdeniskogen.se: om slöjd i trä
www.slojdhaller.se: en blogg om slöjd och hållbarhet, fakta om material med mera

 

Utgå från behov

Mia tycker att en bra början när man slöjdar är att utgå från ett behov. Själv gör hon oftast saker som hon kommer på att hon behöver i sin vardag. Det blir en form av problemlösning som är stimulerande och kreativ.

– Om jag till exempel vill vara fin och behöver ett halsband, så gör jag det. Eller om jag behöver en smörkniv, då vet jag hur jag ska göra den. Det känns väldigt tillfredsställande.

Mia berättar om Do it yourself-trenden, DIY, som frodas i bloggar och på sajter. Längtan efter ett hållbart sätt att leva och en återupptäckt lust till vardagsnära hantverk föder helt fantastiska idéer hos människor. Mia tipsar om sajten zickermans.se, där man bland annat kan läsa hur man gör en kalender av knappar, virkar sitt eget kjolskydd till cykeln eller gör en lampskärm av linjaler. Det är hisnande och roligt att läsa om alla fantasifulla lösningar, där gamla saker får helt nya användningsområden.

– Det handlar om att ställa om ögonen till att inte bara se vad något är, utan vad det kan bli.

Det går trender i slöjd, precis som i allt annat. Och nu är det en gammal klassiker som Mia ser kommer på nytt.

– Näver är hett igen. Det började i vintras och kommer stort nu. Stickning har varit stort länge nu, och så har virkningen kommit. Sen tror jag att det blir mer och mer nördigt. Många har till exempel börjat spinna egna trådar och garn till stickningen. Nu har man stickat ett tag och vill gå djupare liksom, säger Mia och plockar fram en spinnrock för att visa hur man gör för att få ull att bli tråd.

Ring och fråga om tips

Som konsulent på Slöjd i Väst arbetar Mia brett, ofta rådgivande. När Framsidan är på besök håller Mia precis på med en ansökan om bidrag för att arrangera en folk art-kongress under Hemslöjdsrörelsens 100-års-jubileum nästa år. Men ibland handlar hennes jobb om mycket mer konkreta och enkla spörsmål.

– Det går lika bra att ringa till mig för att fråga om vilka stickor man ska ha till ett särskilt garn, säger Mia.

För Mia är kärnan i slöjdandet en känsla. Känslan av att kunna förändra och påverka.

– Klarar man av att själv göra något kreativt, som att göra om en sak i sin närhet till något helt annat, så får man ett självförtroende som innebär att man inser att man också kan påverka sin egen situation, och samhället, säger hon.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet