Gör plats för kultur – samarbete för moderna kulturarenor i Sjuhärad

MARK – Vi skulle kunna…
– Här kan vi…
– Vet du vad vi skulle kunna göra?
På Kinna bibliotek haglar idéerna när bibliotekschefen Gunvor Alexandersson och kulturutvecklaren Carola Melo planerar höstens kulturaktiviteter på biblioteken i Mark. Att de hjälps åt är en av nycklarna till kreativiteten.
– Den övriga kulturen befruktar biblioteket och tvärtom, säger Gunvor Alexandersson.

Fönstret står vidöppet i det färgglatt inredda köket på Kinna bibliotek, huvudbiblioteket i Marks kommun. Det är juni och bara ett par veckor kvar till midsommar. På bordet ligger kalendrar, block, datorer och mobiltelefoner. Barnbibliotekarien Carina Lindgren tar ett telefonsamtal, bibliotekschefen Gunvor Alexandersson gör pulverkaffe och ställer fram en låda kakor medan vikarierande kulturutvecklaren Carola Melo knattrar ljudligt på sin laptop.

– Så, då var det mailet iväg. Gunvor, nu ligger lördagsgodiset i princip klart, det är bara två punkter som inte är helt klara. Men vi får ha lite is i magen och ta det i augusti om det inte hinner lösa sig.

Lördagsgodiset är inte en påse geléhallon som man skulle kunna tro, utan en programserie för 4-8-åringar och deras föräldrar på biblioteken i Mark. Tanken är att de ska få uppleva och skapa på olika mötesplatser i och arenor i kommunen. Biblioteket i Kinna är huvudarena, men även Rydals museum, Skene Folkets hus, Backens skola och Marks konstgrafiska verkstad är medarrangörer.

Planeringen för höstens kulturprogram på biblioteken är på upploppet, så här precis före semestrarna, och det är mycket som ska fixas innan kalendariet går till tryck.

– I år är första året som vi gör ett gemensamt programblad för alla fem biblioteken och bokbussen, säger Gunvor Alexandersson.

Sedan hon tillträdde som chef för bibliotek och allmänkultur inom Kultur och fritid i Marks kommun 2008 har hon jobbat för att öka programverksamheten och samarbetet mellan huvudbiblioteket i Kinna och filialerna i Skene, Horred, Fritsla, Sätila och på bokbussen, och det har gett resultat.

– Aktiva Bibliotek Mark har ökat besöken med tio procent sedan 2008.

En nyhet i höstens program är fredags-after work på huvudbiblioteket. En soul-gitarrist kommer och sätter stämningen för helgen.

– Kan man after worka på biblioteket? Ja, det kan man, hävdar vi! säger Carola Melo.

Bild på Gunvor Alexandersson och Carola Melo

Roliga idéer. Gunvor Alexandersson, chef för bibliotek och allmänkultur inom Kultur och och vikarierande kulturutvecklaren Carola Melo har roligt när de spånar idéer för biblioteksverksamheten i Mark. FOTO: Tove Eriksson

Kulturbyrån på biblioteket

Just detta ”Ja, det kan man” sammanfattar ganska bra hur man ser på vad som kan ta plats på biblioteken i Mark. Under de senaste åren har den inställningen resulterat i allt från det vanliga, som språkkaféer och författarsalonger, till det lite mer annorlunda, som sybibliotek och växtloppis.

­­– När vi hade växtloppis kunde besökarna byta växter med varandra. Det blev jättestort, säger Gunvor.

Hon visar upp bibliotekets egen örtträdgård på innergården, en prydlig och grönskande rabatt.

– Ja, växtloppisen blev vildvuxen, kan man säga, säger Carola och skrattar. Hon dröjer sig kvar vid fönstret mot örtagården och vänder sig till Gunvor.

– Här kan man ha poesiuppläsningar. Tänk så stämningsfullt det skulle kunna bli!

Carola Melo är kulturutvecklare i Marks kommun och jobbar tillsammans med ytterligare en kollega på Kulturbyrån, som har sitt kontor mitt i biblioteket. Det innebär att Carola, som är konstnär i botten, hela tiden finns nära biblioteksverksamheten.

– Carola är en självklar partner när biblioteket planerar sitt kulturprogram. Det hänger ihop. Biblioteket är ju en kulturarena, säger Gunvor.

Fördelarna är ömsesidiga. Carola och hennes kollega har nytta av bibliotekariernas kunskaper, bland annat när det gäller att boka författarbesök eller välja litteratur inom ramen för Skapande skola eller i skolornas kulturprogram. På samma sätt kommer deras kompetens till nytta för biblioteket.

– Vi kan vara med och säkra kvalitén på programverksamheten i biblioteken. Bibliotekarier är bra på det skrivna och talade ordet, och vi kan mycket om musik, teater och andra konstformer, säger Carola.

En följd av detta täta samarbete är att det blir naturligt att kombinera de olika konstformerna i biblioteket, eller låta andra former av kultur leda vägen till böckerna. När man firade kvinnodagen genom att ha frukostbio på iranskt tema, så spelades iransk musik i högtalarna när besökarna kom in, för att skapa stämning. När man hade sybibliotek på Skene bibliotek fanns det inspiratörer på plats som kunde visa och berätta om det som sedan gick att läsa mer om i en hemlånad bok om sömnad. På stickkaféerna blir gamla virkmönster i böcker samtalsämnet mellan gammal och ung. Och majoriteten av alla idéer är inte genomförda än, det blir tydligt efter en stund i Carolas och Gunvors sällskap.

– Man skulle kunna ha guider i biblioteket, till exempel en ornitolog som tar med oss till fågelhyllan och sedan ut i naturen, säger Gunvor.

– Och man kan kombinera släktforskningskurser med en kyrkogårdsvandring, presentera litteratur från en särskild tid och kanske ha ett teatersällskap på besök som gestaltar scener från just den tiden, säger Carola.

Begränsningar föder kreativitet

Kinna bibliotek är nyrenoverat och fint, men har inte tillgång till några jättelokaler och ligger inte heller i något kulturhus. Men både Carola och Gunvor ser hellre möjligheter än problem.

– Jag har alltid tyckt att det har varit roligt med begränsningar i lokalen, då får man vända på tanken och fundera över hur man kan anpassa aktiviteterna, säger Gunvor.

– Ja, som vid finissagen till exempel, säger Carola och berättar om när biblioteket hade tömts på sitt innehåll inför renoveringen för ett par år sedan. De ställde sig frågan: ”Vad gör vi med ett tomt bibliotek?” och anordnade en ordentlig fest, en finissage. Ett helt band fick ju plötsligt plats i lokalen.

Samma tankesätt räddade dem när de hade bokat författaren Åsa Linderborg till sitt första Forum för poesi och prosa. Det var meningen att besökarna skulle komma till det mysiga Café Skrädderiet i närheten, men intresset blev så stort att lokalen inte skulle räcka till. Istället för att begränsa antalet biljetter så höll man istället uppläsningen i en mycket tristare, men större lokal, och projicerade en bild av det fina kaféets interiör på en skärm.

– Det gäller att inte ge upp, trots att man inte har det där stora kulturhuset med tekniker och kafé och allt, säger Gunvor.

Nyligen har biblioteket köpt in en mobil scen, för att kunna ha föreställningar på biblioteken.

– Den är nedmonterbar så att den kan skickas runt mellan biblioteken i Mark. Nästa steg är att också kunna erbjuda spotlights och en bra ljudanläggning, säger Gunvor.

Fakta projektet Biblioteket som kulturarena i Sjuhärad

Projektets mål är att utveckla biblioteken i Sjuhärad till moderna kulturarenor. Med hjälp av bland annat arrangörsutbildning och nya samarbetsformer ska biblioteken hitta arbetssätt som breddar kulturutbudet och engagerar invånarna i innehållet på det lokala biblioteket. Sjuhärads kommunalförbund bidrar med 500 000 kronor till projektet, vars första etapp inleds i oktober 2011 och avslutas i september 2012. De åtta kommuner som deltar är Borås, Bollebygd, Mark, Vårgårda, Herrljunga, Tranemo, Svenljunga och Ulricehamn.

Läs mer om Marks bibliotek på
www.mark.se/bibliotek

Samarbete mellan kommunerna

En annan lösning på de resurs- och lokalproblem som små landsortsbibliotek kan uppleva är att jobba tillsammans. Det är tanken bakom ett nytt samarbetsprojekt, där Bibliotek Mark ingår tillsammans med övriga Sjuhäradskommuners bibliotek. Än så länge är projektet i planeringsfasen, men det kan komma att handla om allt från gemensamma bibliotekssystem och författarbokningar, till att få invånarna att besöka de andra kommunernas bibliotek och kulturevenemang.

– Vi skulle kunna ha en kulturbuss! Tänk om Boråspubliken kunde åka till Mark för Forum för poesi och prosa och mötas till exempel, och publiken från Mark till Kalvfestivalen eller Torpa stenhus, spånar Gunvor.

– Man tänker ofta för litet. Om man tar bort kommungränserna och ser Sjuhärad som en enhet. Då kan det hända saker. Det sitter här uppe, säger Carola och pekar på sitt huvud.

Sen kommer hon och Gunvor på att det är dags för Marks 40-årsjubileum i år. Spånandet tar fart med ny inspiration.

– Vi skulle kunna ha en stor fest här på biblioteket! Eller utanför.

– Ja! Man kan få skicka in idéer på 40 roliga saker som går att göra och se här i Mark.

– Så skulle vi kunna utse de bästa och så kan de presenteras på festen!

 

 

 

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet