Vad är en bok?

Boken och Biblioteket Nina Lekander, Pelle Snickars, Rasmus Fleischer och  Annina Rabe diskuterar vad som är en bok under ledning av Gabriel Itkes-Sznap på årets bokmässa i Göteborg.

GÖTEBORG Är det en bok om man samtidigt får en CD-skiva med musik eller rent av några färgglada legobitar inkapslade i omslaget? Var går gränsen mellan en e-bok och en text på webben? Under ett av bokmässans seminarier diskuterades själva definitionen av en bok och bibliotekets roll i en digital gränsdragningsproblematik.

Författaren, debattören och forskaren Rasmus Fleischer släpper i samband med årets bokmässa boken Boken och Biblioteken, där han bland annat tar upp frågan om vad som överhuvudtaget kan anses vara en bok i gränslandet mellan tryckpressen och internet.

– I mer än ett decennium har man talat om den traditionella bokens upplösning. Det är lätt att prata i termer av att våga ta steget till det digitala. Men det finns ingen brist på framtidsvisioner. Problemet är att man bara ser halvvägs. Vi ser idag hur man pratar om det stora genombrottet för läsplattor och e-böcker. Med det handlar inte bara om e-böcker. Det finns webb, digitala filer, garanterad lagring. Det diskuteras för mycket e-bok kontra pappersbok, säger Rasmus Fleischer som tillsammans med Pelle Snickars från Kungliga biblioteket, kulturjournaliseterna Annina Rabe och Nina Lekander försöker bena ut bokbegreppet under ett av bokmässans seminarium.

– Vi förlorar oss i form och pratar för lite innehåll. Vad gör en bok till en bok och ingen annan form av grupperad text? frågar sig Annina Rabe.

Från blogg till bok

Även om förlagsbranschen i hög grad definierar boken är de i dagsläget inte ensamma om att ge ut böcker, i den mån det nu överhuvudtaget går att klassificera något som en bok i strikt mening. Det finns en uppsjö olika sätt att publicera sig och gränserna blir allt tunnare. I Boken och Biblioteket, ger den fiktive personen Heinz Duthel ut sin biografi på nätet genom att klippa och klistra från olika källor på internet. Detta ger honom den marknadsanpassade möjligheten att teckna sin levnadshistoria utifrån ständigt dagsaktuella ämnen.

– Vad fenomenet visar är att det inte är svårare att publicera sig än att lägga upp en bloggpost. Med olika typer av ”print-on-demand”-tjänster är det idag så tätt att man nästan kan blogga i bokform, säger Rasmus Fleischer.

Urval i en post digital tid

Ett ytterligare exempel på denna tunna gränsdragning är möjligheten att skapa en tryckfärdig pdf utifrån olika artiklar på Wikipedia och mejla den vidare till ett tryckeri. I det här sammanhanget talar Fleischer om biblioteket som en viktig institution för kvalitetsmässiga urval.

Men även om någon står för urvalet i ett moln av olika format, kvarstår dock frågan vad som är en bok. Inte minst som bibliotekens inköpslistor också speglar vår massmediala verklighet. ISBN-numret skulle möjligen kunna vara en del av en definition. Men den som eventuellt får nobben av den svenska ISBN-centralen vid Kungliga biblioteket, kan alltid ansöka om ett ISBN-nummer på Mauritius, som har blivit något av ett ”ISBN-paradis”.

Bild på böcker

Bok eller byggsats? Definitionen av vad som är en bok kan ibland vara flytande. FOTO: Fredrik Swedemyr

Är en matta en bok?

Fleischer talar vidare om bokmomsen som en vattendelare mellan vad som kan anses vara en bok eller något annat som flyter runt i den digitala floden.

– Momsen tvingar fram en avgränsning. Men idag kan man hitta olika produkter som lanserar sig som böcker. Du köper en yogamatta och får en instruktionsbok på köpet och betalar därmed 6 procent moms. Det finns ett grundmurat konsensus om att det är bra att staten uppmuntrar försäljning av böcker. Bokmomsen är en form av kulturpolitik. Men frågan är hur hållbart det är i längden, säger Rasmus Fleischer.

Just bokmomsen är en smula ironiskt något som definierar e-boken som något annat än en bok, vilket återigen ställer allt på sin kant. Från stenplatta till läsplatta, har text och budskap paketerats i olika format genom tidens gång. Ingen i panelen ger dock något direkt svar på hur framtidens bok ser ut, eller ens vad som är en bok idag. Men många gånger är det inte själva svaret som är det intressanta, utan frågan.

– Jag förutspår ingen framtid, utan öppnar upp för olika möjligheter. Det är inte bara bokförlagen som ska ge ut böcker. Det viktiga är att tvinga fram en diskussion om vad som är en bok, säger Rasmus Fleischer.

 

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet