The Occupy Wall Street Library

NEW YORK  Wall Street-protesterna sprider sig över världen och i Zuccotti Park i New York där allt började för några veckor sedan samlas allt fler. I ett av hörnen i parken växer också det improviserade bibliotek som människor från hela USA skänker böcker till och som allt fler engagerar sig i.

Tusentals människor trängs i parken där aktivisterna har slagit läger. I ena hörnet av parken står en lång rad med platslådor fyllda med böcker där många botaniserar bland böckerna. Mitt i allt sitter folk och läser tidningar, spelar spel, tillverkar pins eller bara sitter med sina plakat med slagord som ”We are the 99 % ” och ”Economic Justice”. Framför en av plastlådorna hittar jag Danny som med en spritpenna i handen märker böcker med Occupy Wall St Library.

– Jag är snart färdigutbildad bibliotekarie och när jag läste om biblioteket i tidningen tog jag mig hit så fort jag kunde, berättar han. Att ha tillgång till böcker är en demokratisk rättighet och genom att läsa får vi större kännedom och förståelse för varandra. Det hänger ihop med hela proteströrelsen här på Wall Street.

Många vill skänka

I lådorna ser jag all slags litteratur som böcker av politisk karaktär av bland annat Karl Marx, poesi av Allen Ginsberg, seriemagasin och böcker om juridik. Ja till och med en svensk bok av Henning Mankell! Danny berättar att böckerna märks, sorteras och placeras i rätt låda så fort de bara hinner. Varje låda har sitt eget tema som står skrivet på en bit kartong och böckerna blir bara fler och fler.

Danny berättar att demonstranterna verkligen använder biblioteket och att en del har börjat hålla poesiuppläsningar på kvällarna.

– Vi tar emot alla slags litteratur och det fortsätter att strömma in böcker från hela USA, vi har ett helt lager fullt som väntar på att tas om hand, berättar Danny.

En ung kvinna avbryter oss och undrar om biblioteket tar emot fler böcker för hon har hört att det nu finns så många att man inte hinner ta hand om dem. Danny försäkrar henne att alla böcker är välkomna och att alla böcker kommer att hamna i biblioteket i parken.

– Vi är många som vill visa att vi är en del av Wall Street-aktivisternas protester mot orättvisor och girighet, säger han och får medhåll av den unga kvinnan som lovar komma tillbaka med sina böcker.

– Men alla är välkomna att låna och du behöver inte lämna tillbaka boken, försäkrar han. Det är inte bara de som har slagit läger här som lånar. Också boende i närheten kommer hit och du är välkommen att låna om du vill, säger han och undrar om jag kanske vill ta med mig Mankell tillbaka till Sverige.

BAKGRUND

Betsy Fagin är bibliotekarie på biblioteket i Brooklyn. Honfick idén till ett bibliotek när hon redan i början av proteströrelsen såg högar av böcker ligga på marken i parken. Genom att sprida idén i bland annat olika media började det snart komma in både böcker och tidningar från hela USA och biblioteket växer allt jämt.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet