Och Augustpriset går till…..

GÖTEBORG Den 21 november delas det prestigefyllda Augustpriset ut för tjugotredje gången. Framsidan.net har träffat Gunnar Südow som i år ingår i den elektorsförsamling som läst årets sex nominerade skönlitterära böcker.

Det är dagen innan Gunnar ska skicka in sin lista till Augustjuryn med hur han rangordnar de nominerade böckerna, och han vet i vilken ordning han vill ha dem.

– Det är hemligt, säger han när jag försöker få honom att avslöja hur han kommer att rösta.

Däremot avslöjar han att han hade trott det skulle bli lätt och att han hade förutfattade meningar om böckerna.

– Jag trodde på en vinnare, men det blev en helt annan

Personligt tyckande

Gunnar har haft en hektisk tid och läst de sex böckerna på bara några få veckor. Och det är ett väldigt blandat fält, allt från poesi till historisk roman.

– Det är väldigt tjocka böcker så en av dem valde jag att lyssna på som ljudbok för att hinna, säger Gunnar och är noga med att betona att hans bedömning handlar om känsla och smak. Det är ingen recension och jag har inte förberett mig genom att läsa vad andra har skrivit eller så.

Prestige

Svenska Förläggarföreningen delar årligen ut Augustpriset i tre olika kategorier; Årets skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Syftet med Augustpriset är att varje år sätta fokus på de allra bästa nya svenska böckerna. Augustpriset har genom åren blivit ett av de mer prestigefulla priserna och brukar få stor uppmärksamhet både i media, bokförlag, bokhandlare och allmänhet.

Alla bokförlag får anmäla böcker till Augustpriset. En jury i respektive kategori nominerar sedan sex titlar var och tre olika elektorsförsamlingar läser böckerna och rangordnar dem från ett till sex. Årets sex skönlitterära böcker är inskickade av både små och stora förlag och består i år av både debutanter och mer etablerade författare.

Gala

Augustpriset 2011 delas ut på Augustgalan på Konserthuset í Stockholm den 21 november klockan 17.30. Fram till dess att de förseglade kuverten bryts är det hemligt vilka som blir årets Augustpristagare. Vinnarna får 100 000 kronor vardera samt en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare.

Och de som läser alla böcker och röstar, vad får de?

– Jag får behålla böckerna och så får jag gå på galan, ler Gunnar som förstås tänker finnas på plats för att se om hans favorit vinner.

FAKTA

De sex nominerade till Årets svenska skönlitterära bok:

Korparna av Tomas Bannerhed

En kubikmeter jord. Diktcykel av Sören Bondeson

Flod av Carolina Fredriksson

Lacrimosa av Eva-Marie Liffner

Rekviem för John Cummings av Bengt Ohlsson

Välkommen till den här världen av Amanda Svensson

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet