300 kvadratmeter bibliotek

GÖTEBORG Stadsbiblioteket i Göteborg förbereder sin om- och tillbyggnad genom att fördela sin verksamhet på stadens alla stadsdelsbibliotek. Dessutom har i dagarna ett alldeles nytt litet bibliotek slagit upp portarna mitt i Göteborgs affärsstråk; Stadsbiblioteket – 300 kvadrat.

Läget är perfekt. Alla som kommer från Centralstationen och ska vidare upp mot centrum passerar biblioteket som finns ett stenkast från Brunnsparken i en före detta pälsaffär på Södra Hamngatan.

– Jag är överlycklig, det här är helt suveränt, säger Annette Rylander som passerar platsen varje dag på väg mellan buss och arbetsplats. Jag älskar böcker, men jag är aldrig på Avenyn. Det är för långt bort. Nu kan jag låna och läsa när jag väntar på bussen istället för att springa runt i klädaffärer. Det här vill vi ha kvar.

Nya besökare

Jerker och Pavlina Kakas tycker att Stadsbiblioteket på Avenyn är för långt bort och deras eget bibliotek på Hisingen lika så. – Det här är toppen. Vi kommer säkert att gå hit fler gånger.

Jerker och Pavlina Kakas tycker att Stadsbiblioteket på Avenyn är för långt bort och deras eget bibliotek på Hisingen lika så. – Det här är toppen. Vi kommer säkert att gå hit fler gånger.

Trots obefintlig marknadsföring märks det redan efter bara några få öppetdagar att många förbipasserande slinker in. Under den korta stund jag var där fick biblioteket tre nya låntagare.

– Jag tror vi kommer att nå en helt ny målgrupp, säger bibliotekarie Maria Nilsson och får medhåll av kollegan Linda Kåvacs, biblioteksassistent.

– Läget och tillgängligheten är perfekt, säger hon och hjälper en ny besökare med att kopiera ett dokument.

– Jag är aldrig på bibliotek annars, säger besökaren som vill vara anonym. Nu gick jag förbi och får hjälp direkt. Suveränt!

300 kvadrat

Biblioteket på Södra Hamngatan har fått sitt namn efter lokalens storlek och om man jämför det med det stora Stadsbiblioteket inser man att utbudet kommer att vara annorlunda.

– Vi kommer att lägga fokus på aktuella titlar och många 7-dagars lån. Men också mycket tidskrifter, tidningar och musik, säger Maria. Och vi beställer givetvis från andra bibliotek när någon vill ha en särskild titel.

Lokalen är utrustad med trådlöst nätverk och längs de två stora fönsterväggarna finns långa, höga bord med plats att sitta. Dessutom finns ett antal fasta surfdatorer att låna.

– Vi kommer att begränsa tiden till 30 minuter, berättar Maria. Det här är inget bibliotek man ska hänga länge på, men det är ok att ta med en kopp kaffe från ett café i närheten och sätta sig med sin egen laptop eller läsa en tidning.

Maria Nilsson och Linda Kåvacs

Maria Nilsson och Linda Kåvacs

Evenemang

Trots sin begränsade yta har avdelningen med Företagarinformation flyttats från stora Stadsbiblioteket till Stadsbiblioteket – 300 kvadrat. Här hoppas både Maria och Linda att verksamheten ska fortsätta som förut med företagarinformation och kurser. Men de ser också fram mot att arrangera poesiuppläsningar och författarprogram.

– Kanske kan vi samarbeta med bokaffärer i närheten, funderar Maria. Vi hoppas komma igång med programverksamheten till våren, nu måste vi landa först både i lokal och i verksamhet. Men lunchprogram kanske skulle passa i lokalen….

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet