Dagens dans på biblioteket

Toner för hälsan. María Castillo och Utamo Ruohola var på Lunch Beat på Ulricehamns bibliotek. – Det piggar alltid upp med lite dans, säger María Castillo. FOTO: Fredrik Swedemyr


ULRICEHAMN Idag var det allt annat än tyst på biblioteket i Ulricehamn. Skönt gung och tunga beat fick rutorna att vibrera när projektet Entré arrangerade Lunch Beat. Ett nytt sätt att mötas och en dans för bättre hälsa.

– Jag tycker om att dansa. Det blir inte så ofta som jag skulle önska. Det får gärna bli fler gånger och kan säkert utvecklas, kanske som dans för barn. Det här är en bra grej, säger Katrin Högborn, som till vardags jobbar som internationell samordnare på Ulricehamns kommun och är på sin första Lunch Beat.

Lunch Beat på Ulricehamns bibliotek

Skönt röj. Ulrika Geeraedts och Helene Gussman tog en paus från det djupa tänktandet på jobbet och kunde släppa loss under dagens Lunch Beat. FOTO: Fredrik Swedemyr

Ovanför en golvyta mellan hyllorna snurrar en diskokula och DJ Jajssy komponerar beatsen till ett taktfast gung. Ett dussintal personer dansar loss under den glittrande kulan.

– Det är underbart att komma hit på lunchen och kunna släppa alla djupa tankar. Nu har vi rört på oss en stund och ska sätt oss och käka, säger Ulrika Geeraedts, projektledare på Ulricehamns kommun.

Projektet Entré handlar om att synliggöra biblioteket och jobba nyskapande för att nå ovana biblioteksbesökare. En tanke är också att biblioteket ska bli en modern mötesplats och en flerbruksarena. Dansa på bibliotek är ett sätt att jobba nyskapande.

– Det känns jättekul. Vi läste om det i DIK och det kändes som en rolig grej. Projektet handlar om att jobba med nya mötesplatser och dans är bra. Alla har erfarenheter av rörelser och ett gemensamt språk. Jag hoppas det sprider sig. Det är billigt och vem som helst kan göra det. Att röra sig på det här viset är inte så vanligt på bibliotek. Som bibliotekskonsument är man ganska passiv. Det här är ett tillfälle att bryta ny mark. Alla kan mötas i musiken. Sedan blir man pigg, kreativ och glad, säger Viktoria Klaiber, projektledare för Entré.

Samarbete ger frukt

Dagens Lunch Beat visar också att det går att skapa spännande möten genom samarbeten. Frukt från den lokala ICA-handlaren ger näring åt dansen. En våning ner i samma hus som biblioteket ligger fritidsgården Forum, där man bland annat arrangerar DJ-kurser för ungdomar. Genom fritidsgården fick man låna utrustning och kontakt med en DJ.

– Det är ett bra tillfälle att möta ungdomar och låta dem växa med uppgiften, säger Viktoria Klaiber.

En av de dansande besökarna var också kommunens kulturchef. Hon lyfter inte bara fram biblioteket som en arena för möten, utan även som en del i arbetet kring kultur och hälsa.

– Det här är ett roligt initiativ. Det finns en framtid i att skapa aktiviteter kring kultur och hälsa. Det finns oändligt mycket man kan göra, där man blandar generationer och jobbar med alla sinnen. Detta är bara början, säger Ulricehamns kulturchef Anna Laang.

 

Läs också mer om kultur och hälsa i det kommande numret av Framsidan. Ute i slutet av mars.

 

Fakta

Lunch Beat startade i Stockholm i juni 2010. 14 personer kom och dansade på Hötorget. Sedan dess har rörelsen växt. Idag arrangeras det Lunch Beat-event på ett flertal ställen världen över. Lunch Beat som idé skapads av Molly Ränge, som bland annat jobbar med konceptutveckling.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet