Välkommen till hälsohörnan

GÖTEBORG Träningsbloggar, GI, LCHF, yoga, mindfulness…hälsotrenderna avlöser varandra och biblioteken hänger på med utlån av gångstavar, träningsfilmer och böcker om de senaste dieterna. Framsidan har besökt fyra bibliotek i Västra Götalandsregionen för att ta pulsen på hälsotemat.

Hälsodiskar och hälsohörnor dök först upp på apotek och vårdcentraler som ett slags informationscentraler för friskvård. När biblioteken i slutet av 1990-talet fick allt fler frågor om olika hälsotrender växte de så kallade hälsorummen, hälsodiskarna och hälsohyllorna fram även där. Framsidan börjar sin rundresa på Hisingens bibliotek i Lundby i Göteborg där de har inrett ett helt rum på tema hälsa.

Rum för hälsa på Hisingen

– Det kanske inte är lika intensivt som det var för ett par år sedan, säger Johan Edgren, bibliotekschef på Hisingens bibliotek i Göteborg. Men jag tycker fortfarande det är motiverat att ha ett hälsorum för det är alltid någon där.

Rummet han pratar om är behagligt inrett i varma färger med två stora röda fåtöljer i fokus och gröna växter i fönsterkarmarna. Här finns all media i ämnet samlad och i ett hörn står en flätad korg med gångstavar. Ur dolda högtalare strömmar behaglig, rogivande musik. Just den här dagen är den ena fåtöljen obrukbar på grund av att en besökare nyligen somnade och råkade kissa i fåtöljen. Och jag kan förstå att rummet inbjuder till total avslappning, men Johan bedyrar att händelsen hör till ovanligheterna.

– Mest läser man tidsskrifter här eller söker efter studielitteratur till sin vårdutbildning. Vi har många vuxenstuderande här.

Det var ett folkhälsoprojekt som 1999 gav Hisingens bibliotek både pengar och uppdrag att köpa media inom ämnet. För 40 000 kronor om året blir det en hel del, så 2005 bestämde man på biblioteket att göra om ett arbetsrum till ett hälsorum.

– Det föll sig naturligt att samla allt på ett ställe, säger Johan och berättar att det då också fanns två sjuksköterskor knutna till rummet som ansvarade för programverksamhet.

Nu har sjuksköterskorna flyttat till en Hälsodisk i den närbelägna sporthallen och projektet är nedlagt, men biblioteket fortsätter att köpa litteratur inom temaområdet.

– Även om intresset har minskat så finns det en efterfrågan på nya dieter och nya alternativa terapeutiska metoder, säger Johan och tillägger att om det hade funnits mer pengar skulle det ha köpts in ännu mer.

– Vi samarbetar fortfarande med sjuksköterskorna och vi försöker arrangera egna program inom området, men det unika med hälsorummet är att all media om hälsa och sjukdomar finns samlat på ett ställe.

– Jag vill gärna betrakta den här verksamheten som hälsofrämjande, fortsätter han. Jag tycker det ligger väl i linje med vårt huvuduppdrag och nästa steg blir att bredda ämnet till att också innefatta miljö. Det finns ett stort intresse runt till exempel energifrågor och ekologisk mat och vi lånar redan ut apparater som mäter energiåtgång. Det är ett vidare område, men det hänger ihop.

Bild på Katarina Modén, Linda Rönnberg och Anette Ristorp på Lindome bibliotek.

Lyhörda. Katarina Modén, Linda Rönnberg och Anette Ristorp på Lindome bibliotek är nyfikna på alla nya hälsotrender och är eniga om biblioteket har en tydlig roll i sammanhanget. FOTO: Helén Andersson

Hälsotema i Lindome

– Vi har alltid stor efterfrågan på den här typen av litteratur, säger Anette Ristorp, enhetschef på Lindome bibliotek. Vi köper nästa allt som kommer; träningsfilmer, TV-spel, böcker och tidningar. Där är en ny film om zumba, säger hon och pekar mot en blå skyltvägg med välexponerade hälsotips i form av böcker, filmer och tidningar.

Skyltväggen är det första biblioteksbesökaren möts av och meningen är att väggens innehåll ska förnyas dagligen och ständigt vara aktuell. Att det är hälsotema just nu beror på att det är nytt år.

– Nytt år och nya löften, skrattar Anette. Det lånas jättemycket och vi får plocka in nytt hela tiden.

Lindome biblioteks egentliga hälsohylla är en ganska begränsad hylla, men placerad väl synlig med en korg med gångstavar bredvid på golvet.

– Nästa projekt är att vi ska sprutlackera hyllan äppelgrön för att göra den ännu mer synlig, berättar Katarina Modén, programansvarig på Lindome bibliotek.

– Vi får ofta förslag på litteratur och märker direkt när någon ny trend har kommit, säger Linda Rönnberg som är medieansvarig på biblioteket. Och det handlar inte bara om kroppen, det är mycket om avslappning och avspänning. Just nu är det mycket om mindfulness som efterfrågas.

I Lindome var det Anette och Lindas personliga intresse som gjorde att de skaffade gångstavar och köpte litteratur i ämnet. Det blev snabbt mycket media som de så småningom samlade på en hälsohylla för att det skulle vara lättare att hitta.

– Vi satsade rejält från början, berättar Linda. Det var mest litteratur, men efterhand blev det också ljudböcker, tidsskrifter och träningsfilmer med Jane Fonda, skrattar hon.

Det var inte bara biblioteken som upptäckt det växande intresset för hälsa. Många kommuner skapade sina egna Hälsodiskar för att sprida hälsobegreppet och arrangera kurser och föreläsningar. I Mölndal heter den hälsodisken Balansen och Balansen och Lindome bibliotek samarbetade redan från början.

– Om de till exempel skulle ha en rökavvänjningskurs, skyltade vi med böcker i ämnet, berättar Anette. Numera är det inte bara Balansen vi samarbetar med. Vuxenskolan arrangerar kurser här och även samarbetet med andra aktörer ökar. Framförallt när det är dags för den årliga Hälsoveckan, ler hon och minns hur kön växte lång när Vårdcentralen deltog med en våg som mätte BMI.

De senaste två åren har biblioteken i Mölndal samarbetat och fördelat programverksamheten under Hälsoveckan mellan biblioteken.

– Det är mindre fokus på Lindome och mer fokus på hela kommunen, säger Katarina. Vi planerar tillsammans och fördelar gracerna.

Både Anette, Linda och Katarina har funderat en del på bibliotekets roll i det här sammanhanget och försöker vara trendkänsliga och nära lokalsamhället.

– Vi vill vara med där det händer, säger Anette och berättar om den årliga fotbollsturneringen Snickarkuppen där biblioteket någon gång har haft ett bokbord.

– Eller under Lindomeloppet när vi har registrering och utdelning av nummerlappar här, tillägger Linda. Då passar vi på att skylta med media på temat för både vuxna och barn. Hälsotemat är inget projekt, det är en del av vår verksamhet.

Hälsohylla i Ale

– Det är mest damer mellan 35 och 60 som söker sig till hälsohyllan, säger Eva Albrechtsson, bibliotekarie på Ale bibliotek. Jag vet inte riktigt vad de lånar, men i hyllan finns psykologiböcker, lite medicin med betoning på friskvård, motion, mat och en och annan sluta röka-bok.

Biblioteket i Ale är väl integrerat med kulturhuset och gymnasieskolan. Hälsohyllan är också väl integrerad, men den ser lite över-given ut, trots sin placering mitt i biblioteket, granne med ämnena bergarter och kemi och fysik. En känsla som Eva bekräftar.

– Ja, den är väl inte så hipp längre, erkänner hon. Men behovet är ju det samma så när du ringde fick vi en puff och jag har skyltat med litteratur om hälsa, säger hon och visar skyltningen ut mot entrén.

Hälsohyllan på Ale bibliotek har funnits i tre år och i början var det ett stort intresse minns Eva som var med och skapade hyll-an.

– Det är roligt att bryta ut ett tema så här, säger hon och berättar att biblioteket i början också hade utlåning av gångstavar och mp3-spelare.

– Det är det nästan ingen som lånar längre, säger bibliotekschefen Margareta Nilson som stannat till vid hyllan. Alla har väl sina egna mobiler och egna stavar. Men det var en bra grej i början. Och, tillägger hon, vi har faktiskt börjat fundera på att låna ut stegräknare.

Bild på gympapass

Samarbete. Friskis och Svettis fick en road publik att röra på sig när Hälsodisken i Partille presenterade sitt vårprogram. FOTO: Helén Andersson

Hälsodisk i Partille

– Å böj o sträck, uppmanar Lotta Nybäck när hon kör ett minipass Friskis och Svettis från scenen framför Hälsodisken i Partille Kulturums entré.

Det är programpresentation av Hälsodiskens vårprogram och scenprogrammen avlöser varandra. Ett 20-tal åhörare sitter med fika och lyssnar, eller deltar i jympapasset.

– Vi har ett generöst och varierat vårprogram, konstaterar Annica Edström Rosell, projektledare Hälsodisken i Partille.

Hälsodisken i Partille består både av en hälsohylla med broschyrer i entrén till Partille Kulturum och en hälsohörna på biblioteket med böcker om hälsa och kropp och själ. Annica Edström Rosell ansvarar för hyllan i foajén och biblioteket för hyllan på biblioteket. Men det är ett tätt samarbete betonar Annica.

– Vi har en styrgrupp för Hälsohörnan där bibliotekschefen finns med tillsammans med kommunens folkhälsoplanerare och distriktsjuksköterskan på vårdcentralen. Dessutom finns en projektgrupp som planerar programverksamheten och då försöker vi sprida den till biblioteksfilialerna också.

Hälsodisken i Partille har funnits sedan 2008 och har vuxit rekordsnabbt.

– Vi började med fem programpunkter på våren och till hösten fullkomligt exploderade det till nästan 50 aktiviteter och från 500 besökare första året är vi nu uppe i över 2 000, berättar Annica medan hon tar mig med in i biblioteket till ett ljust rum med fönsterväggar och stora prunkande Benjaminfikus.

– Här i Vinterträdgården har vi föreläsningar nästan varje torsdag, berättar hon. Och det känns verkligen att föreläsningarna är etablerade och det kommer fler och fler. När vi hade en föreläsning på tema mat kom det över 500, skrattar hon. Då fick vi flytta till annan lokal.

Ute på scenen i entrén har bibliotekarie Anders Granefelt klivit upp på scenen för att läsa ur Thomas Tidholms ”När vi dör”. Publiken lyssnar koncentrerat och applåderna är uppskattande.

– Detta är kul och bibliotekets hälsohörna fungerar utmärkt med ett bra samarbete med hälsodisken, bekräftar Anders och klämmer i tillsammans med övriga i allsången som drar igång.

– Vi har ju ett körprojekt tillsammans med Vuxenskolan, Allmän rösträtt, berättar Annica när sången tystnat. Det är andra året och målet är en stor konsert i april med Magnus Bäcklund. Då är du välkommen!

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet