Sommarlov och premiär för Sommarboken

GÖTEBORG Fredagen den 15 juni, exakt klockan 15.00, drar projektet Sommarboken igång på fem bibliotek i Västra Götaland. Sommarboken vänder sig till alla mellan åtta och tolv år som får läsa hur många eller hur få böcker de vill.

– Vi vill befria läsandet och göra det lustfyllt utan redovisningskrav, säger Sara Sivre, projektledare.

Många bibliotek runt om i landet jobbar redan med sommarböcker som ett vedertaget koncept, men det var ändå många bibliotek som ville vara med i projektet.

– Det finns ett behov av förnyelse, utveckling och ett helhetsgrepp, tror Sara Sivre som hoppas att projektet redan nästa år ska lanseras nationellt.

– Vi vill lyfta barnbibliotekariernas verksamhet och göra biblioteken till levande platser även under sommaren.

Sommarbokslåda, hemsida och fika

De som vill vara med i Sommarboken tar sig till sitt bibliotek där de får en specialdesignad låda och ett specialdesignat skrivhäfte. Lådan är det meningen att barnen ska fylla med lånade böcker, hur många eller få de vill. I skrivhäftet kan de skriva och rita om böcker, om sig själv eller bara pyssla.

– Lämnar de tillbaka skrivhäftet till biblioteket senast den 15 augusti får de en bok i utbyte, berättar Sara. Men det är inget krav att lämna in häftet, poängterar hon.

Förutom sommarbokslåda och skrivhäfte har projektet en egen hemsida kopplad till Barnens bibliotek. Hemsidan innehåller lästips, tävlingar, information från deltagande bibliotek om lokala evenemang och information till vuxna.

– Förutom att barnen kan vara aktiva på hemsidan hoppas vi kunna samla metoder för sommarboksarbete och att sidan kan fungera som stöd för att underlätta arbetet. Och, tillägger Sara, de som inte fick vara pilotkommuner i år får gärna använda sig av det material som finns på sommarbokens hemsida.

Några av de deltagande pilotbiblioteken arrangerar också speciella sommarboksträffar under sommaren där barnen kan fika och prata böcker.

Sommarbokskonferens

Onsdagen den 12 september arrangerar Kultur i Väst en Sommarbokskonferens i Göteborg där pilotbiblioteken kommer att presentera sina erfarenheter och slutsatser av  både prövade och oprövade metoder.

– Konferensen kommer att fokusera på ett kollegialt utbyte av erfarenheter och på ett fortsatt sommarboksarbete 2013, säger Sara och passar på att välkomna alla till konferensen.

 

FAKTA

Projektet Sommarboken drivs av Kultur i Väst med stöd från Kulturrådet och pågår mellan den 15 juni och den 15 augusti.

Projektkommuner 2012 är Alingsås, Angered, Lindome, Munkedal och Tibro.

Läs mer om projektet och om sommarbokskonferensen på www.barnensbibliotek.se/Sommarboken eller www.kulturivast.se/litteratur/sommarboken.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet