Sveriges första boktipsapp för barn

GÖTEBORG Även om det är långt ifrån alla, så har många barn idag en smartphone i fickan. I linje med detta har Barnens bibliotek och Kultur i Väst lanserat Sveriges första boktipsapp för barn. Tanken är att barnen snabbt ska kunna kolla upp vad andra läsare tycker om en bok och lägga till egna boktips.

– Tanken är att kunna vara i flera kanaler och göra det mer lättillgängligt. De flesta barn har idag en mobil. Barnesbibliotek.se är inte helt optimal i en mobil webbläsare. Vi presenterar nu delar av sajten och lyfter fram boktipsen, säger Katarina Dorbell, konsulent på Kultur i Väst och som jobbar med Barnens bibliotek.

Appen heter Barnens Mobilapp och förutom att läsa och lämna boktips kan man också söka i Barnbokskatalogen och komponera en egen saga. Andreas Josefsson, IT och webbutvecklare på Kultur i Väst, är skaparen till appen. Samtidigt är det en pågående process och nya funktioner kommer efter hand.

– Han har gjort ett kanonjobb. Senaste tillskottet är Bokpuffen där man kan lyssna på inläsningar av början på bra böcker. Det kommer en ny bokpuff varje vecka, berättar Katarina Dorbell vidare.

Bakgrunden till appen är Svensk Biblioteksförenings rapport Barn berättar, där man redovisar ett antal 10-åringas syn på läsning och bibliotek. Studien visar bland annat att det är viktigt att knyta an till barns egna erfarenheter och textvärldar. Man framhäver också att biblioteken måste anpassa sitt arbete till barns skiftande förhållande till läsning och olika medieformat. Att ta fram en app är ett sätt att möta en del barn i deras digitala vardag. Det är också ett sätt att jobba läsfrämjande.

– Jag tror barnen ser det roliga med boktipsen och att de själva kan skriva. Det kan vara läsfrämjande genom att de hittar böcker och tipsar varandra, säger Katarina Dorbell.

Barnens Mobilapp är gratis och finns både i App Store och på Google Play. Man kan även skaffa den genom att gå in på barnensbibliotek.se. Skaffar man ett Krypin-konto på sajten kan man spara boktips i en egen Mina böcker-lista i appen och skriva egna boktips. Det går också att tipsa sina kompisar om nya favoritböcker per e-post eller sms.

LÄS MER

Läs mer om Barnens Mobilapp eller ladda ner den på barnensbibliotek.se. Direktlänk här

 

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet