Brottsplats Vasastan

GÖTEBORG Änglar och demoner i Rom, Da Vinci koden i Paris, Millenniumtrilogin i Stockholm. Litterära vandringar i kända böckers fotspår ligger i tiden och lockar turister. I sommar kan den nyfikne ta del av Göteborgs deckarförfattare genom Brottsplats Vasastan.

Den vanligaste frågan Göteborgsguiden Lars Persson får på deckarvandringarna i stadsdelen Vasastan är var kommissarie Erik Winter i Åke Edwardssons böcker bor. En inte helt enkel fråga att besvara.

– Sedan jag började med deckarvandringarna 1999 har jag placerat honom på tre olika adresser, berättar Lars. Enligt böckerna är det samma våning, men i de två första böckerna trodde jag spiksäkert att han bodde på Vasaplasten två eller fyra. Men så kom tredje boken där Winter blir larmad till ett dubbelmord på Aschebergsgatan och där han ser blåljusen när han kliver ut ur porten. Alltså måste han bo på andra sidan av Vasaplatsen, i nian eller elvan. Och det gjorde han ända till ett par böcker senare, fortsätter Lars. I boken Himlen är en plats på jorden kommer Winters sambo hem och stannar till utanför porten där hon får ögonkontakt med en spårvagnsförare på tvåans spårvagn med riktning mot Hisingen.

– Så då bytte våningen plats igen, skrattar Lars. Och sedan valde TV Vasaplatsen 3 som Winters adress i sin filmatisering, så nu är det där han bor.

Göteborg i litteraturen

Lars Persson är en van Göteborgsguide som erbjuder allt från litteraturvandringar i olika delar av Göteborg till deckarvandringarna i Vasastan.

– Göteborg i litteraturen och Brottsplats Vasastan var de första vandringarna jag satte samman, berättar han och förklarar skillnaden mellan en litteraturvandring och en deckarvandring.

– Det är väldigt mycket miljöer i deckarvandringarna, reflektioner runt miljön, varför författaren har valt en viss miljö, vilka hus som är med i boken och var morden har skett. I litteraturvandringarna är det mer textuppläsningar som ska ge en känsla av hur författaren upplevde platsen på den tid det var då, säger han och berättar som exempel om en text av Dan Anderssons där han skildrar Brunnsparken.

– Dan Andersson jobbade på Ny Tid som flanerande skribent där han bland annat tillsammans med en tecknare skildrar ögonblick i tiden. Genom att läsa texten lägger jag in lite tidsanda kopplat till författaren och till platsen.

Bild på Lars Persson

Brottsplats. Många av Göteborgs deckarförfattare har lagt miljön i Vasastan. – I den andra filmatiserade omgången av kommissarie Winter har kiosken vid Vasaplatsen en central roll, berättar Lars Persson. FOTO: Helén Andersson

Deckarvandringar

Bland alla vandringar är deckarvandringen den populäraste och i Brottsplats Vasastan relateras till både Åke Edwardsson, Sven Westerberg, Helene Tursten, Stieg Trenter och Stig O Blomberg. Lars brukar använda miljöbeskrivningarna i böckerna för att jämföra författarnas språk.

– Edwardsson är lite diffus medan Westerberg alltid har väldigt exakta miljöbeskrivningar, Tursten använder gärna korrekta miljöbeskrivningar, men placerar miljön på annan plats.

De som har läst böckerna får på det här viset ytterligare en pusselbit eller dimension på boken, de som inte har läst blir förhoppningsvis nyfikna på någon av författarna.

En genomsnittlig vandring tar cirka två timmar och enligt Lars är det över 80 procent medelålders kvinnor som väljer litteraturvandringarna. Deckarvandringarna har en jämnare könsfördelning och är också mer åldersspridda.

– De som går vandringarna är i väldigt hög utsträckning från Göteborg, säger han. Men i sommar gör jag en satsning på turismen och hoppas att Brottsplats Vasastan ska finnas med i diverse evenemangskalendrar. Tyvärr har jag inte tyska som guidespråk för intresset för Åke Edwardsson är stort bland tyska besökare. Men jag har ju lite tid på mig att fundera på hur jag ska lösa det, säger han.

Drömmar, gas och snus

Numera är Lars pensionär och har mer tid att ta fram nya vandringar i Göteborg. Den senaste heter Drömmar, gas och snus – Gullmarskajen.

– Det är roligt att fundera på vilka miljöer, vilken sträckning och vilka historier som ska vara med. En vandring ska innehålla både sådant folk känner igen och något som överraskar. Som till exempel när jag inleder vandringen i Slottsskogen med att läsa Selma Lagerlöf och låter fantasin frammana bilder av hur hon promenerade tillsammans med Sophie Elkan genom parken. Vi vet ju inte om de gjorde det, men i alla fall, ler han.

Stadsvandringar kan också vara bra ur ett hälsoperspektiv menar han.

– Man kommer ut och rör på sig och många återkommer på många vandringar och har lärt känna varandra och fått vänner för livet.

FAKTA

Läs mer om Litteratur- och deckarvandringar i Göteborg på walknet.se

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet