Profilen – Fucking jävla Åmål

ÅMÅL Måste vi bo i fucking jävla Åmål, skriker 14-åriga Elin i filmen som gjorde Åmål känt för hela svenska folket. Bilden av Åmål som en tråkig småstad där ingenting händer stämmer bara delvis, för tittar man efter i stadens evenemangskalender finns det mycket att välja bland. Och bakom många av evenemangen finns Stefan Jacobson, Åmåls kulturchef.

Det är en tidig vårdag när jag som enda resenär kliver av tåget i Åmål. På parkeringen står Stefan Jacobson och väntar och han tar mig med till ett av stadens pittoreska utekaféer.

Stefan hälsar och slänger små kommentarer om väder och båtliv till höger och vänster när vi kryssar fram mellan borden.

– Känner du alla här, undrar jag.

– Det är en liten stad, förklarar han.

Men jag tror att det är en blygsam förklaring, för jag tror att Stefan är en uppmärksammad och populär person i Åmål.

– Så kan det ju vara, mumlar han och serverar oss kaffe.

Bild på Stefan Jacobson

Musiklärare. Stefan Jacobson är utbildad musiklärare med piano som huvudinstrument och jobbade i många år på musikskolan i Åmål. Så småningom blev han rektor för musikskolan och var engagerad i uppbyggnaden av gymnasieskolans estetlinje. – Jag har jobbat mycket för att få ett sammanhang och koppla ihop estetlinjen med kultur- och musikskolan, säger han. FOTO: Helén Andersson

Enkla kopplingar

Stefan Jacobson är kulturchef i Åmål och ansvarar för kultur och turism. Att han blev kulturchef beror enligt honom själv, enbart på slumpen.

– Jag blev tillfrågad, säger han enkelt, vilket bekräftar mina misstankar om hans popularitet som jag delvis tror beror på hans tidigare drivande roll som musiklärare och rektor för musikskola och stadens ungdomsverksamhet. Men framförallt tror jag den beror på hans självklara inställning till kulturens betydelse och hans engagemang för att koppla ihop det professionella med det ideella.

– Det är oerhört viktigt i en liten kommun att hålla ihop verksamheterna så att kommunen inte betraktar kultur som grädde på moset, säger han.

Stefan är född och uppvuxen i Åmål och har alltid själv varit aktiv i föreningslivet. Han vet hur stort engagemang det finns och som kulturchef tycker han att han har en viktig roll med att bilda nätverk och uppmuntra lokala aktörer att samarbeta med kommunen. Men han betonar att den dialogen inte bara får handla om pengar.

– Det måste handla om tanken bakom. Vi försöker göra enkla kopplingar där man aldrig behöver ifrågasätta kostnaderna, säger han och berättar om ett samarbete med gymnasieskolans estetlinje där eleverna fick i uppdrag att tillsammans med näringslivet arrangera en Ted Gärdestad-konsert.

– Jag är upptagen av den tanken, ler han. Att tala om att kultur inte behöver vara dyrt. Det enda som kostar är tid och engagemang. Och, tillägger han, jag tror man kan skapa en sådan känsla i en organisation också.

Större sammanhang

Mycket av den idealism han känner inom föreningslivet, och som han känner igen från sin tid inom musikskola och ungdomsverksamhet, samma känsla kände han igen när han som ny kulturchef blev ansvarig för biblioteket.

– Verksamheterna präglas av samma känsla, det handlar om engagemang och stolthet.

Biblioteksverksamhet är något helt nytt för Stefan och som ny har han kunnat ställa alla dumma frågor och kunnat ifrågasätta en mängd saker.

– Kommunen ville se ett större sammanhang och få en ny prägel på kulturverksamheten. Jag har säkert krånglat till det för personalen, säger han. Många av bibliotekarierna ingår idag i andra sammanhang utanför huset vilket innebär att några fått mer att göra, men jag tror att alla är nöjda.

Som chef för både kultur och turism har Stefan förstås funderat en del på bibliotekets roll och tror att biblioteket skulle kunna bli ännu mer attraktivt i ett sammanhang som berör både invånare och besökare.

– Varför inte en saluhall, funderar han. Jag tänker på mat som förädlas i trakten, på all konst och litteratur som skapas. Det här är frågor jag går i gång på och vill driva, ler han.

Blues-, foto och bokfest

Åmål är en evenemangsstad där de större sammanhangen och kopplingarna mellan ideellt arbete och professionalism är tydliga. Åmåls bluesfest är det största och enligt Stefan närmast att betrakta som ett varumärke för Åmål. Här samarbetar ett antal ideella föreningar och kommunen garanterar camping, marknadsföring och säkerhet. Fotofesten är ett annat exempel sprunget ur en dialog mellan Åmåls fotoförening och kommunen där idén är att på en utställning presentera bilder av såväl professionella fotografer som lokala.

– Det betyder jättemycket att folk får visa upp sig i det här sammanhanget och Fotofesten lockar mycket besökare.

För några år sedan sökte sig, till Stefans förtjusning, föreningen Bokdagar i Dalsland till Åmål. Han såg genast en rad kopplingar mellan Bokdagarna och både skola, bibliotek och näringsliv.

– Att hitta en plats för den här typen av arrangemang ser jag som mitt uppdrag som kommunal tjänsteman, konstaterar han. Bokdagarna har en påverkan på näringslivet och det kan skapa aktiviteter och intresse hos framförallt unga. Det sitter i min ryggmärg att stå upp för kulturen och att som företrädare visa ansvar och engagemang. Och som företrädare för kultur på en mindre ort handlar det till stor del om idealitet i kombination med ansvar. Bokdagarna är en riktig godbit, skrattar han.

Satsar

Kaffet är uppdrucket och Stefan vill ta mig på en rundtur i Åmål. Vi flanerar genom den lilla parken där ett kort kvittrande från en fågel får Stefan att stanna till.

– En grönfink, säger han glatt och avslöjar att han för tjugo år sedan reste runt hela Sverige för att fågelskåda.

FAKTA
Namn: Stefan Jacobson
Ålder: född 1955.
Bor: Villa i Åmål. På somrarna i sommarhuset i Halmstad, Tylösand.
Familj: Fru och två vuxna döttrar.
På nattduksbordet: De imperfekta av Tom Rachman. Men helst läser han facklitteratur. Är väldigt road av att få veta saker.
Intressen: Musik. Och vin, fåglar, växter och rymden.
Det visste du inte om Stefan: Har gått vinkurs i Grythyttan, lagar gärna mat och känner igen de flesta fågelläten.
Smultronställe i Åmål: Kungsberget. Härifrån ser man in i de djupa skogarna i Dalsland åt ena hållet och ut över Vänern åt det andra.
Vad man inte får missa i Åmål: Kulturmiljön kring utloppet av Åmålsån ut i Vänern.

– Men jag hann aldrig komma med i 300-klubben. Däremot har jag varit med och initiera fågelvandringar här inne i staden.

– Där borta, säger Stefan och pekar, ser du gamla kyrkan med anor från 1600-talet. Där försöker vi nu skapa nya verksamheter och nya sammanhang i dialog med alla som vill. Fotofesten kommer att ha utställning där och vi har till och med haft boxningsmatcher där. Allt är möjligt, skrattar han.

Ända sedan sin tid som musiklärare och senare rektor för musikskola och ungdomsverksamhet, har Stefan lagt ner stor möda på att de unga i Åmål ska ha något att göra så att de väljer att stanna. För Åmål är en stad många flyttar från och en stad turisterna har svårt att hitta till.

– Det handlar om att hitta engagemang bland de unga och i ett större perspektiv satsa på infrastrukturen så det är lätt att ta sig hit. Men det finns ändå framtidshopp, säger Stefan och pekar åt andra hållet. Där borta, vid åmynningen, håller en helt ny stadsdel på att planeras. Vi expanderar fast vi blir färre. En fantastisk satsning som bara bevisar hur motsägelsefullt det kan vara. Och jag tänker aldrig flytta från Åmål.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet