Samarbete på danska rivieran

DANMARK Danska Hornbaek är en typisk sommarort som mer än fördubblar sina invånare under sommarhalvåret. Ortens lilla bibliotek har i mer än tjugo år också fungerat som turistinformation och har ett nära samarbete med den lokala turistnäringen.

Sommaren känns avlägsen när jag kliver av båten i Helsingör. Regnet öser ner och paraplyet vänder sig i motvinden när jag tar sikte på Slottet Kronborg och Helsingörs nya kulturhus, Kulturvaerftet. Här har jag stämt träff med Hanne Pedersen som är publikumchef, besökaransvarig, för Helsingörs bibliotek, däribland Hornbaek bibliotek.

– Idag är det meningslöst att besöka Hornbaek, konstaterat hon när jag undrar om hon vill följa med mig vidare till Hornbaek. Hornbaek ska ses i soligt väder och turistsäsongen har inte kommit igång än. Jag tycker vi stannar här, säger hon och plockar fram några turistbroschyrer för att försöka ge mig en bild av turistorten Hornbaek.

Bild på Hanne Pedersen

Service. Hanne Pedersen tycker det är en bra idé att särskilt på mindre orter ha turistinformationen placerad på biblioteket. – Turistinformation och övrig kommuninformation passar bra på det neutrala biblioteket med vana av att ge bra service. FOTO: Helén Andersson

Turistort

Den gamla fiskeorten Hornbaek ligger några mil norr om Helsingör och betraktas som Nordsjällands riviera. Många Köpenhamnare har sommarhus här och hit kommer turister i mängder för att njuta av långa badstränder och det omtalade ljuset som har lockat konstnärer i över 100 år.

– Det finns ett behov av att visa upp Hornbaek och eftersom det tidigare inte fanns något turistkontor på orten tog biblioteket i slutet av 1980-talet initiativ till ett samarbete med Hornbaek Turistförening, berättar Hanne.

Det dröjde till 1991 innan samarbetet blev verklighet och sedan dess har Hornbaek bibliotek stått för turistinformation i samarbete med turistföreningens styrelse.

– Fokus ligger på att marknadsföra Hornbaek och ge information till både aktuella och till potentiella turister.

Bibliotek med koll

Biblioteket i Hornbaek ligger strategiskt placerat och är en naturlig mötesplats för såväl turister som invånare.

– Det var en självklar placering av en turistinformation, säger Hanne. Biblioteket är ju en neutral plats med personal som är vana att jobba med service.

Under högsäsong har biblioteket i Hornbaek generösa öppettider fem dagar i veckan och är dessutom ett så kallat Öppet bibliotek. Alla med lånekort kan komma alla vardagar mellan tio på förmiddagen och nio på kvällen, under helgen mellan tio och fyra på eftermiddagen, med viss självbetjäning. Och eftersom många turister återkommer år efter år, är det många som har lånekort och många som kan ta del av bibliotekets utbud och av all turistinformation.

Förutom att Hornbaek bibliotek också är turistinformation, har biblioteket ett större utbud av utländska titlar.

– För att vara ett litet bibliotek är detta ovanligt, säger Hanne. Och vi har dubbelt så många utlån under sommaren som under resten av året vilket ställer lite krav på personalen och deras planering.

Biblioteket har två heltidsanställda bibliotekarier, tre deltidsanställda biblioteksassistenter och vid högsäsong ytterligare en extra ung språkkunnig person som bekostas av turistföreningen. Förutom sedvanliga bibliotekssysslor ska personalen på Hornbaeks bibliotek ha koll på ortens historia, restauranger, boende och evenemang.

– De ska ju veta att det är fullt på Sörensens pensionat och kunna tipsa om Rasmusens istället. Och de ska känna till säsongens Bed and breakfast, skriva fiskekort, campingkort och evenemangsbiljetter. Så de måste ju veta och ha koll på mer än vad andra bibliotekarier måste.

Hornbaekguiden

Hornbaek Turistinformation är godkänd av Danmarks Turistråd som helårsöppen turistinformation. I år stöttar Helsingör kommun arbetet med turism i Hornbaek med 250 000 danska kronor där 150 000 går direkt till verksamheten på biblioteket. Förutom att biblioteket rent fysiskt fungerar som turistbyrå, produceras varje år Hornbaek Kalendern och några foldrar som berättar om ortens lokala sevärdheter och evenemang, restauranger och boende. Hornbaek Kalendern produceras av turistföreningen i Hornbaek tillsammans med biblioteket, men Hanne tror att årets kalender kan vara den sista.

– Visit Nordsjälland är en ny organisation som vill samla all turistinformation i en och samma broschyr, säger hon och hämtar en påkostad, snygg broschyr. Eftersom turistföreningen inte ville vara med i år finns Hornbaek inte ens utmärkt på kartan, ler hon och visar i broschyren. Nästa år ska vi vara med här!

Utanför fönstret öser regnet fortfarande ner och genom regndiset skymtar hamnen och Kronborg slott. Tillsammans med ett nytt sjöfartsmuseum och det nya Kulturvaerftet med biblioteket, håller hela området i Helsingör på att förvandlas till ett nytt kulturområde.

– Vi har börjat prata om att flytta Helsingörs turistbyrå hit till Kulturvaerftet, avslöjar Hanne. Det kommer väldigt mycket turister hit så egentligen är det en självklar flytt.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet