Årets folkbibliotekspristagare utsedd

STOCKHOLM Årets Bengt Hjelmqvistpris för framstående insatser inom folkbiblioteksområdet går i år till Anne Hederén, som till vardags jobbar som utvecklingsledare på Länsbibliotek Östergötland.

Bild på Anne Hederén

Årets Bengt Hjälmqvistpristagare är Anne Hederén.

Juryn har motiverat priset med att ”Anne Hederén får Bengt Hjelmqvist-priset 2012 för sitt engagemang och strategiska arbete, för att ge alla möjligheter att nyttja internet, för nytta och nöje, oavsett kulturella eller sociala förutsättningar, genom att initiera forskningsprojekt, rapporter och inspirera kommunbiblioteken till samarbeten med studieförbunden i Östergötland.”

– Det är fantastiskt roligt. Det känns extra kul för att det är ett erkännande av Länsbibliotek Östergötlands arbete och en eloge till allt som alla bibliotek i länet gör. Digital delaktighet och den här typen av frågor är något vi inom bibliotekssektorn  jobbar hårt med. Det är också frågor som jag brinner för och det är kul att det uppmärksammas, säger Anne Hederén.

Bengt Hjelmqvist, som avled 2005, var en nestor i bibliotekssverige. Mellan åren 1945 till 1969 var han chef på Skolöverstyrelsens bibliotekssektion. Priset utdelas för framstående insatser på folkbiblioteksområdet. Priset instiftades 1964 och består av ett stipendium på 25 000 kronor. Priset delas ut på Bokmässan i Göteborg som drar igång den 27 september.

LÄS MER

Anne Hederén har bland annat gästbloggat på Peter Alsbjers blogg och skrivit om digitalt medborgarskap. Läs hennes blogginlägg här.

 

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet