Bilderböcker med kvalitet

GÖTEBORG På Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg kan redan verksamma illustratörer, formgivare, konstnärer och fotografer utveckla sin förmåga att uttrycka sig i ord och bild för barn.  Tonvikten ligger på berättande och målet är att under en termin genomföra ett bilderboksprojekt från idé till färdigt resultat.

– Om du kommer till kursen och tänker du ska göra en bok som barn gillar är du kanske fel ute, säger Linda Holmer som är ansvarig för kursen. Här får du hjälp att ta fram det du har lust att berätta och hittar du det så kommer det andra lättare av sig själv.

Bild på Linda Holmer och Lene Due Jensen

Linda Holmer och Lene Due Jensen – Kursen ger utrymme att våga skapa, menar Lene Due Jensen. FOTO: Helén Andersson

Ett språk

De flesta som söker sig till kursen på Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK, är vana illustratörer eller formgivare, men många har aldrig skrivit en text och många kanske till och med tror att de inte kan skriva. En av dem är illustratören Lene Due Jensen.

– Jag har alltid tecknat och tänkte att jag kunde smita undan skrivandet på kursen och göra en ordlös berättelse, kanske en pekbok eller en pysselbok, minns hon. Men ganska snart fick jag lära mig att det är mycket roligare när bilderna får en ny dimension genom en text. Det är som att spela ping-pong mellan text och bild och jag hittade ganska snart mitt eget språk.

Linda Holmer medger att det ofta är texterna som är elevernas svaga punkt och att kursen lägger mycket fokus på att diskutera relationen mellan bild och text i en bilderbok.

– Vi kanske inte behöver prata så mycket bild, det har eleverna ändå med sig. Och i höst tar vi ett steg till. Vi har bjudit in författaren och pedagogen Gro Dahle som kommer att delta vid varje workshop, som är fyra stycken per kurs. för att fokusera och prata ännu mera text.

Sporre

Ett av kursens konkreta mål är att varje elev ska ha ett färdigt manus till en hel bok när kursen är klar, samt skisser till alla uppslag och två helt färdiga uppslag. Många av kursdeltagarna är frilansande konstnärer eller illustratörer och är vana vid att kanske bara vara en del av ett större projekt. En del av deltagarna har också erfarenhet av att ha egna drömprojekt som ofta hamnar i skymundan och till slut i byrålådan. Att ha en deadline gör att många av kursdeltagarna plötsligt tar sina byrålådeprojekt på allvar och fullföljer sitt arbete.

Bild på bokomslag Bodils Kalas

Lene Due Jensen är aktuell i höst med sin första bilderbok, Bodil. Utgiven på Alfabeta förlag.

– Det är en lycka att få arbeta mot en deadline med ett eget projekt och att kunna lägga undan, gå tillbaka och att bli nöjd, ler Lene och tillägger att kursen också ger ett sammanhang och en välbehövlig input och inspiration till de som är vana att arbeta ensamma.

– Det är som att få vatten i öknen, konstaterar hon.

Ytterligare en sporre är att mindre bokförlag bjuds in till kursens sista workshop där deltagarna presenterar sina manus. Det är inget som står med i kursbeskrivningen, men det har visat sig vara ett lyckat samarbete som Linda betraktar som ren bonus.

– Jag brukar säga att det är en sista praktisk handledning med handfasta råd från professionella människor som jobbar med detta. Det brukar bli fina samtal och förlagen är jätteintresserade, men det får absolut inte bli en bilderbokspitch. Det kan inte bli en bilderbok på ett halvår.

– Men det är klart att det blir en sporre när man visar sitt arbete för någon som jobbar med detta hela tiden, tillägger Lene. Och lärorikt genom att lyssna på vad de säger om alla arbeten och få både tips och råd utan att bli pressad i ett skarpt läge.

FAKTA

Bilderböcker för barn är en fristående kurs på Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborgs universitet.

Kursen är indelad i fyra workshops och däremellan självständigt arbete på distans.

Kursen ger 30 högskolepoäng och arrangeras hösten 2012 för tredje gången.

Initiativtagare till kursen är Gunnar Krantz. Linda Holmer har planerat och skapat kursen från grunden.

Intresse

Studenterna står i kö, förlagen ringer och erkända bilderboksförfattare vill komma och föreläsa. Kursen Bilderböcker för barn på HDK är helt enkelt populär. Linda tror att en del av intresset beror på att många hungrar efter bra berättelser och att många, precis som Lene, behöver en mottagare och ett forum att träffas och prata bild och text.

– Man kanske har en berättelse som ligger och gnager och här får man hjälp att plocka fram den. Men framförallt handlar intresset om omtanke om barnboken. Ingenting annat.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet