Ett bibliotek i tiden

HUDDINGE I oktober får Sverige sitt första retrobibliotek. Retrobiblioteket finns på huvudbiblioteket i Huddinge och kommer att bestå av olika tidstypiskt inredda rum från 40-, 50-, 60- och 70-tal och med litteratur från, och om, de olika årtiondena.

– Det roligaste är barnböckerna, säger Nina Frid som är bibliotekarie och utvecklingsledare på biblioteken i Huddinge. I barnböckerna ser man tydligt hur tiden har gått och det är både förfärligt och härligt på samma gång.

Magasin

Huvudbiblioteket i Huddinge är ett stort bibliotek med ett tillhörande stort öppet magasin i källarplan. Ett magasin nästan ingen besöker och där böckerna står orörda och olästa prydligt uppställda med bokryggarna utåt i alfabetisk ordning. Detta fick personalen att börja fundera över hur alla dessa böcker skulle kunna få nytt liv.

– Om man säger 50-tal så börjar det glittra i folks ögon och de börjar genast tänka på hur de ska inreda sitt kök och köpa tidstypiska vaser på Myrorna, säger Nina som tidigare varit inblandad i projektet Långa Svansen. Det finns ett stort intresse för den här tiden, men ingen kopplar ihop det med litteraturen och författarna. Och de som ändå vågade sig ner i vårt magasin fick inte direkt några retrovibbar, skrattar hon.

Långa svansen

Personalen funderade på hur de skulle kunna dra nytta av retrotrenden och med inspiration från långa svansen bestämde de sig för att bryta upp den alfabetiska ordningen i magasinet och inreda mindre rum i det stora rummet.

– Vi bestämde oss för 40-, 50-, 60- och 70-talsrum där böckerna hamnar i sitt rätta sammanhang och författarna hamnar bredvid andra som också kom ut vid samma tid. Du får ju en helt annan känsla och överblick över litteraturhistorien när den placeras i tidskronologisk ordning istället för i alfabetisk, säger Nina.

Bild på Nina Frid

– Retrobiblioteket är en permanent verksamhet som vi hoppas ska kunna växa med tiden, säger Nina Frid. FOTO: Helén Andersson

Retrotrend

Retrotrenden förknippas mest med mode och inredning där igenkännandet får oss att le och att minnas. Därför har biblioteket tagit hjälp av scenografen Lars Erik Hedendal för att få rätta känslan i de olika rummen med tidstypiska tapeter och tidstypiska detaljer. En del av böckernas omslag kommer också att scannas in och visas upp som inspiration.

– Vi hoppas att man ska bli nyfiken av omslagen och vilja veta vad böckerna handlar om, varför just den boken väckte sådan uppståndelse eller helt enkel få en inblick i vilka frågor som rörde sig på den tiden.

Eftersom retro är lite trend, kommer retrobiblioteket också att ha nya böcker som handlar om den tidens inredning, musik och politik eller den tidens barnböcker.

– Och så kommer det att finnas en 50-talsradio där inspelade ljudslingor kommer att spela upp radioinspelningar, musiklåtar eller författaruppläsningar från de olika årtiondena. För att också få en ljudbild av tiden.

– Vi hoppas ju sammanhanget ska locka och att de retrointresserade ska hitta till oss och genom retrobiblioteket hitta till litteraturen, säger Nina. Och kanske samtidigt få en inblick i tidens politik och författarnas tankar.

Program

Själva bokhyllorna kommer förstås att kretsa kring litteraturen, men också kring författare som kanske var i samma litterära kretsar och var inspirerade av varandra.

– Man tror att så mycket är nytt, men här kan man se att mycket faktiskt är gjort förut. Att det funnits andra tabun. Och egentligen finns det hur mycket som helst att lyfta fram och dra paralleller till samtiden med.

– Och skvaller är också ett sätt att levandegöra litteraturen, ler Nina och berättar om invigningen av Retrobiblioteket där Harald Hultqvist, bokexperten från TV:s Antikrundan, kommer att sprida skabröst skvaller från 1940- och 50-talets litterära miljöer.

Det är meningen att det ska vara återkommande programverksamhet i Retrobiblioteket där bland annat enskilda författare kommer att lyftas fram, eller föreläsningar på olika teman som till exempel om tabun i barnlitteraturen.

– Det kommer också att arrangeras mindre program och samtal kring böcker vi presenterar på ett bokcirkelbord, berättar Nina. Och vi kommer att ha mycket samarbete med litterära sällskap.

FAKTA

I Wikipedia går det att läsa att ordet retro syftar på att inspireras av, eller intressera sig för, en tidigare eras trender, moden eller teknologi.

Följ biblioteket på bloggen

Retrobiblioteket. Klicka här

Invigning

Retrobiblioteket invigs den 23 oktober och dagen till ära kommer det att bjudas på sju sorters kakor och kaffe i muggar med tidstypisk känsla. Och förutom skabröst skvaller från 40- och 50- tal, kommer personalen att vara iklädda retrokläder och ha retrofrisyrer från valfritt årtal. Och Nina vet vilket hon kommer att välja.

– Definitivt 40- eller 50-tal, säger hon tvärsäkert. Och det bästa med Retrobiblioteket är att det blir både historia och nostalgi, men samtidigt lite folkbildning, säger Nina Frid.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet