Rasmus Fleischer synar internet på VIKTig-mässan

HÄRRYDA I går invigdes mässan VIKTig på Mölnlycke kulturhus. Rasmus Fleischer var på plats och talade om internets olika faser. Som mycket annat är internet i ständig förändring och han underströk vikten av att förhålla sig kritisk till varje ny fas.

För tio år sedan var snacket om virtuell verklighet och Second Life en del av det digitala samtalet. Sverige lanserade till och med en slags virtuell ambassad och många talade om behovet av att vara del av detta ganska kantiga digitala landskap. En och annan träffade säkert någon likasinnad. En och annan kanske till och med gifte sig i en eufori av digital kärlek. Men idag är det inte många som pratar om den senaste festen i Second Life.

– Nu har internet tagit en helt annan riktning. Vi har rört oss från ett 00-tal där bloggar hade en betydande kraft. De finns kvar, men har alltmer ersatts av microbloggar som Twitter och statusuppdateringar. Allt mer har sugits in i ett flöde som kontrolleras av en aktör. Vi har också gått från forum till Facebook, där vi ser samma rörelser mot ett företag som har kontrollen. Det är mycket som händer med internet och det finns goda skäl att förhålla sig kritisk, säger Rasmus Fleischer.

Bild på Rasmus Fleischer

Rasmus Fleischer var en av de inbjudna talarna på VIKTig-mässan som pågår på Mölnlycke kulturhus mellan 4 – 6 oktober. FOTO: Fredrik Swedemyr

Snabba debatter

Rasmus Fleischer talar vidare om dagens mainstreaminternet utifrån tre universella principer, nyhetsflödet, sökrutan och rekommendationerna.

– Det finns en enrom hastighet på politiska debatter idag, som inte direkt tillåter något djup eller reflektion. När ett bibliotek på Kulturhuset i Stockholm väljer att flytta böcker från en hylla till en annan, sätter DN rubriker för att skapa en storm på sociala medier. Det är så många medier fungerar idag. Debatten fördes under en förmiddag fram till den punk då Kulturhusets chef ställde tillbaka böckerna i hyllan, säger han och fortsätter:

– Man kan fundera på vad det innebär att föra en politisk debatt under en förmiddag, som bara en viss sorts människor framför sina skärmar kan följa. Jobbar man som busschaufför eller på en förskola har man inte samma möjlighet att följa med.

Om inte det snabba nyhetsflödet på olika sociala medier alstrar nog med stress, kan den ibland hissnande känslan inför den tomma sökrutan trigga en och annan stressnerv.

– Den tomma sökrutan kan leda en vart som helst, så länge vi vet vad vi vill ha, säger

Rasmus Fleischer och framhäver samtidigt att sökrutans brist på överraskande möten genom sina matematiska sökalgoritmer.

– Går du in på ett bibliotek och söker i katalogen efter en bok, går till hyllan och där bredvid boken du söker kan du hitta något annat intressant. Sökrutans tomhet inskränker nyfikenheten, säger han vidare.

Nätjättarna ser dig

Samtidigt har också en sökmotor blivit mer anpassad efter varje individs internetvanor. Två personer i olika delar av världen får långt ifrån samma resultat på ett och samma sökord.

– Google har blivit bättre på att samla in information om vem vi är och vilka vilka vänner vi har. Var och en hamnar i sin egen lilla filterbubbla, säger han vidare.

Till detta kommer också att Google, såväl som Facebook och Twitter, premierar den nya informationen. Det senaste rankas först och det långsiktiga engagemanget eller gemensamma minnet riskerar att tyna bort, menar Fleischer. Det finns också ett underliggande krav på mätbarhet. På Facbook mäts dina statusuppdateringar i antalet ”likes”. Något Fleischer menar främjar den mer lättsamma kommunikationen och frammanar en risk att skugga besvärliga ämnen.

Snabbt och långsamt

Men samtidigt som hastigheten blir alltmer uppskruvad, finns det idag också ett behov av långsamhet. Om internet omgavs av en nätentusiasm för några år sedan, har det nu börjat växa fram en nätskepticism. Folk som drar ur pluggen.

– Men precis som det är ett privilegium att vara uppkopplad, är det inte alla som kan välja att vara nedkopplade. Är du timanställd och behöver kolla mejl för jobb är det svårt. Att vara nedkopplad är en livsstilsmarkör, säger Rasmus Fleischer och söker en en balans i vår massmediala vardag.

– Biblioteken är bra på det här. Biblioteken bygger på boken, som är ett långsamt medium. Men de är också bra på att följa med. Det intressanta är egentligen inte att hänga med i allt nytt som händer, utan att få det långsamma att hänga ihop med det snabba. Vilket internet vill vi ha i framtiden? Det finns all anledning att vara kritisk. Vi måste fundera över det faktum att internet är fortfarande under utveckling och vi har en möjlighet att påverka, säger han.

 

Mässan VIKTig pågår mellan 4 – 6 oktober på Mölnlycke kulturhus. För program klicka här

 

LÄS MER

Vi har tidigare skrivit om filterbubblan. Artikeln hittar du här

Vi har också haft en helt temanummer och vår digitala tillvaro. Numret hittar du här

 

 

 

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet