Meröppet i Ale

ALE Biblioteken i Ale kommun lägger nyckeln under dörrmattan. I Surte och Skepplanda satsar man under våren 2013 på meröppna bibliotek.

Meröppet innebär att biblioteket är öppet också på kvällar och helger, men då utan personal. Aleborna får tillgång till sitt bibliotek alla dagar, även kvällar och helger. Därmed används bibliotekets resurser bättre. Personalen finns på plats minst lika mycket som i dag.

– Besökarna kommer att kunna låna och lämna tillbaka böcker, hämta reservationer, använda datorer och trådlöst nätverk, kopiera och använda bibliotekets lokaler för möten, studier och liknande, berättar bibliotekschef Eva Bünger.

För att kunna använda det meröppna biblioteket måste man registrera sig på biblioteket och vara minst 18 år. När du kommer till biblioteket loggar du in med ditt lånekort och din pinkod. Är du under 18 år tar du med dig din målsman.

Kultur- och fritidsnämnden har valt Surte och Skepplanda:

– Vi vill få hela kommunen att leva. Surte och Skepplanda har dessutom en väldigt stark bibliotekskultur kopplad till sina respektive biblioteksföreningar, säger Isabell Korn (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Hon berättar också att biblioteksbesökarna i Surte och Skepplanda kan räkna med betydligt generösare öppettider än tidigare.

Bibliotekschef Eva Bünger är säker på att meröppna bibliotek kommer att fungera bra i Ale:

– I skånska Veberöd har man haft meröppet i tre år. Ingen skadegörelse är rapporterad och utlåningen har ökat med hela 30 procent. Flera kommuner i Sverige har sedan dess startat meröppna bibliotek, bland annat Kävlinge och Sollentuna.

 

LÄS MER

Framsidan besökte Veberöd för två år sedan och skrev om deras satsning på meröppet. Läs i Framsidan 3 2010. Länk till pdf här.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet