Isol är årets Almapristagare

Foto: Xavier Martín

 

STOCKHOLM Årets Almapristagare är den argentinska bilderbokskonstnären Marisol Misenta, mer känd som Isol. Förutom att ge ut bilderböcker är hon också verksam som serietecknare, kompositör, grafiker och författare. Hennes skapande är mångsidigt och har såväl humoristiska som filosofiska undertoner. Isol ser världen ur barnens perspektiv och synliggör vuxenvärldens ibland absurda tillvaro. Senare i vår gästar hon bland annat LitteraLund-festivalen.

Marisol Misenta är född i Buenos Aires, där hon idag bor med sin familj. Hon började sin konstnärliga bana på Escuela Nacional de Belles Artes, ”Rogelio Yrurtia”, för att bli bildlärare och studerade därefter ett par år på konsthögskola i Buenos Aires. Gradvis började hon senare att föra in texter i sina målningar, som blev en länk mellan det hon ville säga i ord och uttrycka i bild. Hennes skapande utgår inte sällan från barnens horisont  och tar in både det drastiska och oförutsägbara, såväl som det humoristiska. Det tar sig bland annat uttryck i berättelsen El Globo (Ballongen) från 2002. En arg och gapig mamma blir förvandlad till en ballong, som dottern tar med sig på en promenad. På sin promenad möter hon en annan flicka och hennes mamma. Flickan säger: ”Vilken fin ballong du har” och dottern svarar: ”Vilken fin mamma du har”. När de sedan skiljs åt tänker båda på varsitt håll: ”Nåja, man kan inte få allt här i livet”. Moders- och familjerelationer är något av en röd tråd genom Isols författarskap. Förutom sitt eget bilderboksskapande har hon även arbetat med poeten Jorge Luján och tecknat serier som bygger på hans verk.

Mångkonstnär

Vid sidan av sitt bilderboksskapande sjunger hon i bandet Isol/Zypce, som hon har tillsammans med sin bror. Isol är en mångkonstnär som rör sig fritt över gränserna mellan musik, poesi och bildkonst. ”Bildberättelserna reducerar inte problem och skönmålar heller inte verkligheten. De kan vara drastiska och omskakande men ger läsaren insikt och mod att våga tänka egna djärva tankar.
Hon skapar öppna berättelser som ger utrymme för många tolkningar. Varje berättelse kräver sin egen iscensättning enligt Isol och därför växlar hon oftast stil mellan böckerna. Det finns en skenbar enkelhet i hennes arbetsmetod, inte minst i gestaltningen av karaktärerna. Hennes storhet som bilderboksberättare framträder i helhetsupplevelsen som skapas av dramaturgin, hur vi leds in i boken, färgvalet, den ofta återkommande dubblerade konturen, intensiteten i den tecknade linjen och dess samspel med antingen ytor av färg eller papprets vithet.”, skriver Alma på sin hemsida.

Isol gästar festivalen LitteraLund, som går av stapeln i Lund 18-19 april. Där kommer hon bland annat medverka i ett samtal med bilderboksforskaren Ulla Rhedin samt diskutera bilderboksklimat ur ett internationellt perspektiv med skaparna Judith Drews och Benjamin Chaud.

FAKTA

Läs Alma-juryns motivering här

Läs om Isol på Almas hemsida här

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne är instiftat av Sveriges regering 2002 och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor.  Det är ett internationellt pris som delas ut varje år till en eller flera mottagare, oavsett språk eller nationalitet.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet