Läsfrämjande gerillametod

HUDDINGE Biblioteket i Huddinge har sedan förra veckan formgivna tygpåsar utplacerade på oväntade platser i kommunen. Tygpåsarna innehåller läsgodis i smakerna salt, sött, surt, gammeldags blandning och familjeblandning och förhoppningen är ett ökat lässug.

– Vi fick en första rapport redan efter två timmar när simhallen hörde av sig och ville ha fler påsar, berättar Linn Samuelsson, webb- och kommunikationsansvarig på biblioteket i Huddinge.

Inspirerade av gerillabiblioteken som började växa fram på kaféer och i gatukorsningar i USA efter den ekonomiska krisen, har Bibliotek Huddinge dragit igång det läsfrämjande projektet Läsgodis.

Runt om i Huddinge kommun finns små tamburmajorer utplacerade där det på varje major hänger 15 illustrerade bokpåsar.

– Idén är att påsarna ska dyka upp där folk rör sig och än så länge finns de i simhallar, vårdcentraler, sporthallar, Folkets Hus, på en ungdomsgård och i en kyrka, berättar Linn Samuelsson som hoppas att också mer kommersiella aktörer som caféer och restauranger ska ansluta sig.

Salt, sött och surt

På varje tamburmajor hänger tre påsar av varje smak där det salta läsgodiset består av deckare och skräck, påsen med sött innehåller feel-good och romantik, den sura smaken består av socialrealism, gammeldags karameller bjuder på klassiker och familjeblandningen på en blandning av barn- och vuxenböcker.

– Vi vill visa en annan sida av biblioteket och hoppas nå dels folk i farten, men också de som inte tänker på att biblioteket finns, säger Linn Samuelsson. Och det ska vara enkelt, fortsätter hon. Det behövs inget lånekort och när man läst klart hänger man tillbaka påsen. Det ska bli spännande att se hur det fungerar. Vi kanske inte får tillbaka en enda påse.

Projektet genomförs med stöd av Kulturrådets medel för läsfrämjande och stödet används till inköp av böcker, tamburmajorer och tygpåsar. Tygpåsarna har en egen illustration gjord av illustratören Lotta Sjöberg.

– Paketeringen är viktig för att locka och för att få människor att vilja låna hem en läsgodis-påse, avslutar Linn Samuelsson.

 

FAKTA

Projektet Läsgodis pågår under 2013 och genomförs med stöd av Kulturrådets medel för läsfrämjande, 100 000 kronor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet