En signal för läsning

BROMÖLLA I Bromölla har man hittat ett kreativt sätt att ta hand om gallrade böcker. I en gammal telefonkiosk vid tågstationen har man skapat Sveriges minsta bibliotek.

Bild på telefonkioskbiblioteket i Bromölla. Foto: Bromölla bibliotek

Kreativt Sveriges minsta bibliotek. I Bromölla delar biblioteket ut gallrade böcker i en pimpad telefonkiosk från 60-talet invid tågstationen. Det är ett kreativt sätt att göra läsningen närvarande. Foto: Bromölla bibliotek

– Detta är istället för att slänga böckerna på tippen. Vi genomförde en stor gallring för fem år sedan och sålde 12 000 böcker på Blocket. Vi la även ut böcker på busshållsplatser. Men det hände att folk kom tillbaka med böckerna och trodde de var borttappade, berättar Mia Persson Fröjd, biblioteks- kultur och turistchef i Bromölla.

För andra året i rad har biblioteket nu en annan metod för att ta hand om gallrade böcker. I en gammal telefonkiosk från 60-talet vid tågstationen har man skapat vad som skulle kunna kallas Sveriges minsta bibliotek. Men det är inte ett bibliotek i den meningen att man lånar böcker.

– Vi samlar gallrade böcker i magasinet och har en rutin att en gång i veckan ställa böcker i telefonkiosken som folk kan ta med sig. Nu har det även utvecklat sig så att folk ställer dit sina egna böcker som de läst. Det är mer ett bokbytarställe. Vi har fått många positiva reaktioner, berättar Mia Persson Fröjd vidare.

Telefonkiosktrend

Detta är den andra av tre telefonkiosker som uppenbarar sig i Bromölla. Konstnären Kent Viberg ställde redan 2009 en telefonkiosk på Ifö-torget med en av hans diabass-skulpturer. I början av juni invigdes en tredje telefonkiosk på busstorget mitt emot biblioteket för mobiltelefoner av Kent Viberg. Tanken är att skapa en tyst plats där man kan sätta sig för att ostört prata eller surfa i mobilen.

Läsfrämjande

Samtidigt som bibliotekets egen telefonkiosk är ett kreativt sätt att bli av med gallrade böcker, så har det också en läsfrämjande underton.

– En dam som upptäckt telefonkiosken sa att hon aldrig hade läst så mycket. Tanken är att folk ska ta med sig en bok i samband med att de reser. Under 80- och 90-talet hade vi arbetsplatsbibliotek. Det blev ingen succé. Men vi måste ut där folk är och marknadsföra boken, säger Mia Persson Fröjd.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet