Ett hotell för bokälskare

VARBERG Ett tvångsmässigt samlande har gjort Hotell Gästis i Varberg till ett gigantiskt bibliotek med böcker i alla skrymslen och vrår. Och hinner du inte läsa klart tar du bara boken med dig hem.

Det är en solig vårdag och det skarpa solljuset i kontrast mot hotellets dunkel gör att jag nästan snubblar på de två papperskassarna som står i hotellentrén. Två papperskassar fyllda med böcker.

– Det är privatpersoner som ställer dem här, säger hotellets ägare Lasse Diding när han tar emot mig. Det står kassar där varje dag. Vi tar med dem till förrådet sedan, det är där jag sorterar dem.

Bild på läsglasögonManisk samlare

Intrycket när jag kommer upp i hotellets reception är överväldigande. Det är saker överallt; läsglasögon, vykort, tidningar, paraplyställ, skyltar, affischer, tavlor……men framförallt böcker, böcker, böcker.

– Jag ville göra en slags bild av hur det ser ut inne i huvudet på mig, förklarar Lasse Diding alla saker medan vi tar plats i matsalen vid ett bord bakom ett gammalt piano.

– Jag blir lugn av böcker, fortsätter han. Och jag är inte minimalistisk direkt, det ska vara ombonat med mycket färg och det får inte vara några tomma ytor. Och jag har alltid varit en samlare, ända sedan barndomens stenar, kapsyler och glasspinnar.

Det märks att det inte är första gången Lasse Diding möter en journalist. Han utgår från att det är hans person jag är intresserad av och börjar berätta sitt livs historia medan vi blir serverade dagens lunch. Maniskt och fullständigt ogenerat berättar han om hur han övertog hotellet efter sin bror, hur han misslyckades med att bli tennisspelare, om sitt politiska engagemang i Varbergs FNL-grupp, om sina författardrömmar, om sina alltför höga ambitioner i rollen som lärare, om sina alkoholproblem och om sin samlarmani.

– Det ringer journalister hela tiden. Det är för att jag är galen, förklarar han skrattande när jag en lång stund senare försiktigt avbryter hans berättelse och försöker leda in det på det där med hans relation till böckerna.

– Jag läste tvångsmässigt i många år, berättar han. Jag samlade på lästa böcker och byggde mina egna bibliotekssystem, som en slags tävling där jag trodde att de som läste flest böcker vann. Och det går ju ut över kvaliteten i läsningen, men jag är den perfekte korrekturläsaren för jag missar aldrig ett stavfel eller ett tryckfel, ler han. Jag ville ha böckerna för att kunna ta fram dem och känna på dem och lukta på dem, men samtidigt var det böckerna som öppnade världen för mig och det blev mitt sätt att närma mig människor.

Bild på LeninbadedLeninbad och toalettlitteratur

Det skulle lätt gå att skriva en hel bok om Lasse Diding som gjort sig känd som den kommunistiske hotelldirektören som i hotellets källare byggt en kopia av ett bad i sovjetiska Smolnijpalatset där bland annat Lenin lär ha tillbringat mycket tid. I badet på Hotell Gästis finns en samling av unika Leninföremål, men också ett vilorum som, förutom vilfåtöljer och svalkande drycker, innehåller ett bibliotek med massor av böcker.

– Jag har böcker överallt, säger Lasse. Skillnaden mot andra hotell är att jag inreder med böcker. Hela hotellet har cirka 15 000 böcker. Varje rum har minst en bokhylla, i hissen rullar bokomslag förbi, i röksalongen finns olika samlingar av rök och tobakskuriosa och på toaletterna finns särskild toalettlitteratur.

– Det är det som försvinner mest här på hotellet, ler Lasse och förklarar att toalettlitteratur betyder allt som toalettbesökaren lätt kan bläddra i. Som till exempel gamla särtryck, en telefonkatalog, en IKEA- katalog från 1958, När Var Hur från 1969 eller en instruktionsbok till Volvo Amazon 1964.

Bild från Hotell Gästis i VarbergDe senaste tjugo åren har Hotell Gästis och Lasse tagit emot ungefär en miljon böcker, i snitt tusen böcker i veckan. Böckerna kommer framförallt från Pingstkyrkans Second Chance och idrottsföreningarna Varbergs BOIS och Varbergs GIF, och som sagt, från en hel del privatpersoner. Alla böcker tas till ett enormt källarförråd där Lasse noggrant går igenom och sorterar i märkta kartonger för att portionera ut till hotellet efter hand och efter behov.

– Jag sparar allt som på något sätt är unikt eller på något sätt signalerar kvalitet, berättar Lasse. Jag slänger ungefär 70 procent, men fortfarande får jag in sådana fantastiska samlingar så det är inte klokt. Samlingar som varit på väg till tippen. Det är ju sjukt, konstaterar han.

Under sina tjugo år på hotellet har Lasse sett en förändring bland böckerna där han tycker att allt mer blir enahanda med oändliga mängder av deckare och återkommande bestsellers.

– Jag sparar mycket av det också, för folk vill ju ha dem, suckar han. Böckernas omloppstid blir också snabbare för varje år som går, konstaterar han. Mina gäster får ju ta med sig böcker härifrån och det försvinner mellan fem och sju hyllmeter böcker i månaden. Men det gör inget, jag får ju ändå in mycket mer än vad som försvinner.

Bild på Lasse Diding

Företagare Lasse Diding är sannolikt en av få uttalade kommunister som fått utmärkelsen Årets företagare. Foto: Helén Andersson

Hotell Havanna och rum med havsutsikt

I april öppnade Lasse Diding sitt andra hotell i Varberg, Hotell Havanna. Ett hotell fyllt med tavlor, bilder och fotografier från Cuba. Och böcker, böcker, böcker.

– Hittills har jag hunnit få dit 10 000 böcker, berättar han. Men det ska bli fler för böckerna skapar värme och intimitet.

Inte långt från Hotell Havanna, högt beläget med utsikt över havet och Varbergs fästning, har Lasse Diding sin privatbostad. Här planerar han ett privat bibliotek där han kan samla sina favoriter och speciella rariteter. I väntan på att detta ska bli verklighet bor Lasse i ett nybyggt litet hus alldeles intill. Huset är en ombonad ateljé som är fyllt med diverse föremål och böcker, böcker, böcker.

Sängen står vänd så att Lasse kan ligga och se ut över havet, och på sängbordet intill ligger två travar med litteratur bredvid väckarklockan och askkoppen. Han berättar att han varje morgon läser två sidor i varje bok av de 30 som ligger i travarna, och att han gör det för att må bra.

– De dagar jag är deppig får jag i alla fall läst det här, och de dagar jag är mer manisk få det mig att stanna upp och bli lugn. Jag trodde att jag befriat mig från min bokmani, men det är tvärtom, konstaterar han.

– Det är guld värt att kunna sitta här och titta ut över havet och läsa, och jag tror att jag vill bo kvar här när det stora huset blir klart.

 TIPS

Om ni har vägarna förbi New York gör ett besök på The Library Hotel Manhattan. Där har hotellets samling av över 6 000 böcker organiserats enligt Dewey- systemet och vart och ett av hotellets tio våningar är tillägnad en kategori.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet