Musik och läsfrämjande

GÖTEBORG På kulturhuset Axelhuset i Högsbo i västra Göteborg, får barnböcker ett eget soundtrack. Det är Maria Apelmo och hennes kollega Reine Larsson från Kulturskolan som gör text och musik.

– Jag har jobbat som frilansmusiker och har ofta spelat på bibliotek. Till slut behövde jag en fast inkomst och utbildade mig till bibliotekarie. Efter att ha läst många artiklar om att läskunnigheten sjunker bland barn, kom jag på det här med att presentera böcker med hjälp av musik, att varje bok har ett soundtrack.

Bild på Reine Larsson och Maria Apelmo

Läslust Reine Larsson och Maria Apelmo håller sångstund på Högsbo bibliotek. Det är ett sätt att locka barn till läsning. Foto: Fredrik Svedemyr

En absolut ledstjärna är att ha roligt. Därför bjöd hon in musikern Reine Larsson att vara med. Han nappade och nu lockar de till läsning i sjungande bokpresentationer tillsammans med barnen.

Häxor och bokmalar

När Framsidan kommer till biblioteket är det avslutning på årets projekt Sommarboken. Det firas med snacks, saftbål med jordgubbar och tonsatta boktips. I en soffa sitter Elvira Wallander, Miranda Eggert, Ella Despotovic, Freja Brus och Stella Buer Levy. De väntar förväntansfullt på att musiken ska börja.

– Jag läser mest hästböcker och fantasy. Jag älskar hästar och fantasy är spännande för att man får läsa om sådant som mänskligheten inte känner till, säger Elvira Wallander och får medhåll av Ella.

Bild på Miranda Eggert

Tips Miranda Eggert var tillsammans med sina kompisar på Högsbo bibliotek för boktips och musik. Foto: Fredrik Svedemyr.

– Jag tycker också det är spännande med fantasy och trollkarlar. Fast där hemma är det mest Micheal Jackson. Han är min idol, fyller hon i.

Miranda tycker det är kul med mysterier och läser mest Lasse Maja och Freja gillar Manga:

– Jag läser Sugar Sugar Rune, som handlar om en flicka som blir en häxa och kan olika trollformler. Det är kul att läsa. Jag lär mig språk och många ord. Min mamma brukar kalla mig en bokmal, säger hon.

Bild på Elvira Wallander

Avslutningsfest Den här dagen var det även avslutning på Sommarboken. Elvira Wallander var på biblioteket för att vara med på festligheterna med snacks, musik och tips om nya läsäventyr. Foto: Fredrik Svedemyr.

Ett litterärt soundtrack

Sammanlagt ska Maria och Reine skapa 25 låtar om året till nya barnböcker. Tanken är att de ska träffa barn i årskurs ett och två på deras närmaste bibliotek en gång i veckan under fem veckor. Vid varje tillfälle presenterar de fem böcker med olika teman och skapar musik, rörelser och ljudillustrationer kring varje bok tillsammans med barnen. Genrerna skiftar. En del låtar är riviga rocklåtar, någon kanske är en reggaelåt eller en smäktande ballad.

– Det är väldigt roligt för oss att skapa musik på det här sättet. Alla böcker är ju olika och vår uppgift är att försöka hitta känslan för att sedan kunna skapa ett soundtrack som känns rätt. Är det här en läskig bok? Då får vi försöka återge det, berättar Reine Larsson.

Låtarna finns sedan på sajten barnensbibliotek.se, vilket ger en möjlighet att lyssna och sjunga i skolan eller hemma.

Flera sinnen

Projektet heter Läslust och startade i våras och ska nu rulla under hösten. Kulturrådet har delfinansierat projektet och subventionerar fyra Läslust-serier varje termin under tre års tid. I slutet av augusti fick projektet även stöd från Göteborgs kulturförvaltning och kommer att vara med i den så kallade Kulturterminen. Det är en webbaserad kulturutbudskatalog för alla som är intresserade av barn- och ungdomskultur. Det innebär att de fyra första serierna för varje termin är gratis för dem som bokar. Därefter subventionerar Göteborgs kulturförvaltning halva kostnaden för arrangören.

– Det här tilltalar flera sinnen och hjälper till att levandegöra läsningen. Läskunnigheten minskar bland barn och unga. Samtidigt har skolan sparat in på skapande verksamhet. Jag tror det är fel spår om man vill skapa ett lustfyllt lärande, säger Maria Apelmo.

 

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet