Tjörns bibliotek får pris för ökad digital delaktighet

TJÖRN Kampanjen Digidels landsomfattande utmaning för ökad digital delaktighet, som under det senaste året riktat sig till kommuner, bibliotek, studieförbund, företag och enskilda eldsjälar, är nu avgjord. 71 bidrag från hela landet lämnades in, tolv nominerades och nu har juryn utsett fem vinnare. Tjörns bibliotek är en av vinnarna.

Bild på Ann Marberg

Biblioteket på Tjörn är en av vinnarna i Digidelkampanjens utmaning för ökad digital delaktighet. Bibliotekschef Ann Marberg ser segern som ett tecken på att biblioteket jobbar i rätt riktning. FOTO: Fredrik Svedemyr

– Det är jätteroligt för personalen och biblioteket. Det har uppmärksammats i hela kommunen. Det betyder att vi jobbar i rätt riktning med det livslånga lärandet och att biblioteket är i framkant när det gäller digitalt lärande. Våra aktiviteter har fått stort genomslag och det är verkligen positivt, säger bibliotekschef Ann Marberg.

Bland annat jobbar biblioteket med prova på tillfällen för alltifrån läsplattor till att bli vän med Facebook. Det går även att komma till bibliotekets it-studio och få hjälp med att använda datorn för såväl nytta som nöje. Biblioteket erbjuder även handledning enskilt eller i grupp.

– Vi jobbar mycket med att öppna upp dörrarna för alla, säger Ann Marberg vidare.

Samarbete

I juryns motivering heter det att biblioteket står för ”en stabil verksamhet för digital delaktighet har byggts upp genom en bred samverkan mellan olika lokala aktörer med det kommunala biblioteket som bas. Medborgarna erbjuds ett rikt och varierat utbud av gratis utbildningsinsatser – öppna för alla som vill delta. Kommunen bidrar genom detta till att höja livskvaliteten i en glesbygdsmiljö.”

Biblioteket kommer ytterligare stärka arbetet med att öka den digitala delaktigheten genom samarbete med Studieförbunden och har redan planerat in kommande utbildningsdagar på biblioteket.

Utmaning för delaktighet

Över en miljon människor i Sverige använder inte internet, ett faktum som innebär att en alltför stor mängd människor står utanför den digitala gemenskapen i landet.

Utmaningen har engagerat många eldsjälar för ökad digital delaktighet och starkt bidragit till det lyckosamma arbetet under kampanjen.

– Utmaningen har pågått sedan september 2012 och avslutades ett år senare, en spännande och intensiv period där vi lyckats vaska fram skarpa och starkt engagerade människor, företag och organisationer. Det finns många i Sverige som arbetar hårt för att komma tillrätta med att stärka den digitala delaktigheten och vi är extra glada att nu kunna presentera de bästa bidragen, säger Christine Cars Ingels, kanslichef på Digidel.

Läs mer om Tjörn och arbetet med biblioteksplanen i nästa nummer av Framsidan som kommer i december

Andra vinnare är:

Regionförbundet/Regionbiblioteket i Kalmar län

Serbiska kulturföreningen Sloga, ULVIS (Uppsala)

Behandlingshemmet Krinolinen (Stockholm)

Digidel Botkyrka – Botkyrka kommun

IT-GUIDE, internet för seniorer – folkets favorit (Örebro)

Läs mer om Digidel och utmaningen  på:

www.digidel.se

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet