Bokjuryns vinnare presenteras live på Lunds stadsbibliotek

LUND Nu är det klart vilka barn-och ungdomsböcker som fått barnens röster i Bokjuryn – Sveriges största bokjury. 35 000 barn och unga upp till 19 år har utnyttjat sin rösträtt och röstat fram sin favoritbok ur fjolårets bokskörd. Vinnarna presenteras i morgon på stadsbiblioteket i Lund 10.30. Presentationen sänds live på bokjuryn.se.

– Så många som 35 000 har röstat på sin favoritbok. Det är fler än förra året och det känns förstås jätteroligt. De har röstat på drygt tusen olika titlar, så det är många olika slags böcker som fått en röst, berättar Sofia Larsson, projektledare på Bokjuryn.

Bland årets vinnare ser vi exempelvis Cykelmysteriet av Martin Widmark, illustrerad av Helena Willis i serien om LasseMajas detektivbyrå. Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn vann i kategorin ungdom och Hästfesten av Grethe Rottböll och Lisen Adbåge.

Vinnare av Bokjuryn 2013:

Hästfesten av Grethe Rottböll och Lisen Adbåge vinner förstapris i kategorin bilderböcker. Hästfesten är ett fartfyllt äventyr på rim om tio vilda hästar som hittar till festen.

Böckerna om LasseMajas detektivbyrå är onekligen populär hos barnen. Även i år kammar serien hem en förstaplats i kategorin Kapitelböcker 6–9 år med boken Cykelmysteriet.

Ingelin Angerborns bok Tredje tecknet vinner i kategorin Kapitelböcker 9–12 år. Det är en mysryslig bok om Olivia som får vara med om mystiska saker och en nyckel som plötsligt dyker upp.

Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn vinner för bästa Ungdomsbok.

Serien Amulett vinner i kategorin Serier för andra gången. Nu med tredje delen, Molnsökarna.

I kategorin Fakta vinner boken Bestar – möt myternas djur av bröderna Jan Jäger och Tor Jäger.

– Det finns ingen tvekan om att rätt böcker har vunnit, eftersom det är barnen själva som varit med och röstat fram dem. Det var spännande in i det sista eftersom tre böcker med övernaturliga inslag stred om förstaplatsen i kategorin kapitelböcker 9-12, tycker Sofia.

Även i kategorin Ungdom vann en bok med övernaturliga inslag. Barnkolonin av Kerstin Lundberg Hahn handlar om Familjen Frid som köpt ett gammalt hus, som användes som barnkoloni förr i tiden. Det börjar hända mystiska saker och ganska snart inser de att något är fel.

Såhär säger Kerstin Lundberg Hahn om att vinna i Bokjuryn:

– Åh, jag går omkring och ler för mig själv. Jag skriver ju för magins skull – den som kan göra en berättelse alldeles levande när en läsare går in i den. Att då vinna Bokjuryn är fantastiskt kul.

Se presentationen av vinnarna live på www.bokjuryn.se. Sändningen börjar 10.30.

 

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet