Knacka på i Borås

BORÅS I lördags invigdes ett nytt kulturrum för barn på Borås stadsbibliotek; Knacka på! Lokalerna är utformade efter inspiration från författaren Anna-Clara Tidholms barnbok Knacka på.

Barnens kulturrum Knacka på ligger i anslutning till barn- och ungdomsavdelningen på Borås stadsbibliotek, en trappa ner med lättillgänglig entré utifrån kulturhusets parkering. Som besökare vet man när Knacka på är öppet, för då lyser den uthuggna månen bredvid entrén välkomnande. Precis som i sista bilden i boken Knacka på.

Entrén uppifrån biblioteket är en blåmålad dörr i ett rött ”hus”, med en bänk utanför där man kan sitta och läsa.

Entrén uppifrån biblioteket är en blåmålad dörr i ett rött ”hus”, med en bänk utanför där man kan sitta och läsa.

– Alla rum är färglagda och inspirerade av boken, berättar Lena Jonsson som är projektledare för Knacka på och bibliotekarie på Borås stadsbibliotek.

På riktigt

Alla rum, utom målarrummet, har mjuka heltäckningsmattor för att barn och föräldrar ska kunna umgås och det är mycket detaljer och mycket att titta på. Men förutom lite böcker, några enkla kritor, ritpapper och lite målarfärg i målarrummet, finns det inga saker eller färdiga leksaker någonstans.

– Vi ville ha det så öppet och tomt som möjligt och inte presentera för mycket saker i rummen, säger Lena. Och redan den första öppningsdagen såg vi hur barnen verkligen tog in rummen och verkligen var här. Även om alla inte har läst boken tror jag att färgerna och de öppna ytorna gör alla glada. Jättehärligt, ler hon brett och berättar om flickan som gick runt med Knacka på-boken mellan rummen och kände igen sig och verkligen var i boken, och om hennes lillebror som målade rummens olika färger på ett papper och följde efter.

I köket bakom den röda dörren hänger tvätten längs ena väggen som, för att inte bli för kort, har fått några extra klädesplagg från en annan av Anna-Clara Tidholms böcker.

I köket bakom den röda dörren hänger tvätten längs ena väggen som, för att inte bli för kort, har fått några extra klädesplagg från en annan av Anna-Clara Tidholms böcker.

– Vi ville att lokalen skulle vara så lik boken som möjligt utan att bli ett nytt Alfons Åberghus. Och alla materialval är medvetna, som till exempel heltäckningsmattorna som gör att de vuxna tar av sig skorna och automatiskt kommer ner på barnens nivå.

KUMBA

I samband med att Stadsbiblioteket i Borås renoverades provade man att arbeta med ett kulturrum för barn i de tillfälliga lokalerna. Den verksamheten följdes av två forskare i forskningsprojektet KUMBA, Kultur för och med barn.

– Forskarna tittade på hur barnen använde rummet och på barns inflytande och delaktighet, berättar Lena. Vår utgångspunkt har också varit att vi vill göra en mötesplats för barn där barnen är delaktiga och har inflytande på riktigt, att de kan påverka vad de gör när de är här. Och vi använder forskarnas modell för det, berättar Lena.

Lena Jonsson i läsrummet bakom den gula dörren. Förutom böcker längs väggarna, finns en blomma, en vattenkanna och en taktil katt inspirerade från boken.

Lena Jonsson i läsrummet bakom den gula dörren. Förutom böcker längs väggarna, finns en blomma, en vattenkanna och en taktil katt inspirerade från boken.

Hittills har alla aktiviteter för barn mellan noll till fem år flyttat ner från bibliotekets barnavdelning. Det är till exempel rytmik, sång och sagor på olika vis vid olika tidpunkter. Verksamheten provar sina vingar under våren och tänker öppna med full kraft i höst med bland annat projektpengar från Kulturrådet som gör det möjligt att anställa en pedagog.

– Det är jätteroligt att äntligen vara igång på riktigt, ler Lena nöjt. Men det är nu det är möjligt att göra ännu mer och man kan ju faktiskt säga att Borås stadsbibliotek har fått en 280 kvadratmeter större barnavdelning bara för barn mellan noll och fem år.

 

 

 

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet