Här jobbar både ben- och läsmuskler

ULRICEHAMN I vintras gav regeringen Statens kulturråd uppdraget att i samverkan med idrottsrörelsen inspirera unga att läsa. En del av de tre miljoner kronor som fördelats i satsningen har hamnat i Ulricehamn och i projektet Läsmuskler.

Bilköerna slingrar sig fram till åkern som för dagen förvandlats till parkeringsplats i det lilla samhället Marbäck utanför Ulricehamn. Alla är på väg till den årliga fotbollsturneringen Klassbollen där förväntansfulla föräldrar och barn sakta tar plats runt de båda fotbollsplanerna för att förbereda sig för en lång dag i solen.

Bland sjukvårdstält, korvstånd och fikatält är i år också Ulricehamns bibliotek på plats med en stor filt utbredd i gräset, några saccosäckar och gröna plastkorgar med böcker och tidningar.

– Det är första gången vi är ute, men vi planerar att besöka alla idrottsevenemang i kommunen nu under försommaren, berättar Vicki Klaiber, kulturstrateg i Ulricehamn.

– Vi har redan planerat in ett ridläger, ett motorsportarrangemang och några simtävlingar, tillägger Britt Dahlström, barnbibliotekarie Ulricehamns bibliotek.

Läsning vid fotbollsplanen

Skönt häng Många passade på att slappna av mellan matcherna och på bilderna syns Amadeus med sin favoritbok om Messi, Nelly som tillsammans med en kompis laddar med Kamratposten. Foto: Helén Andersson

Succé

Det tar inte lång stund förrän det vimlar av nyfikna barn runt korgarna med böcker och saccosäckarna blir snabbt bemannade av läsande barn. Barnen kommer och går mellan sina matcher och boken med gåtor blir snart populär, liksom fotbollsböckerna med ”kändisar”.

– Var det så här enkelt, säger en förvånad Vicki Klaiber. Åka dit ungarna finns och ut med lite kuddar och nya fräscha böcker. Och ungarna läser uppenbarligen så fort de kommer åt, skrattar hon och berättar att de valt böcker med tanke på att barnen bara sitter en kort stund mellan matcherna.

– Det är inte bara idrottsböcker utan vi har tänkt böcker att bläddra i, faktaböcker och tidningar som till exempel Kamratposten, tillägger Britt Dahlström och funderar över idrottsböckerna som den här söndagen mest består av fotbollsböcker.

– Till hästlägret får vi kanske komplettera med hästböcker. Och fler småbarnsböcker konstaterar hon och berättar om sin improviserade sagostund och om tacksamma småsyskon som fått en stunds sysselsättning.

Valter som tar en paus med Lasse Majas detektivbyrå i öronen.

Paus Valter som tar en paus med Lasse Majas detektivbyrå i öronen. Foto: Helén Andersson

Uppsökande

På Läsmusklers facbooksida står det att projektets syfte är att barn och unga ska få läsmuskler, och för att projektet ska bli riktigt bra vill Vicki Klaiber anställa en projektledare.

– Vi är en liten kommun med få medarbetare, så om det ska bli så bra som vi vill, vill vi verkligen satsa. Och om vi inte får extra utvecklingspengar från Västra Götalandsregionen, kan jag tänka mig att vi anställer ungdomar som på något vis får bli ambassadörer i sina idrottsklubbar och att det blir de som finns här ute vid evenemangen med böcker och allt.

Just den här majdagen i Marbäck lyser solen och det är varmt och skönt. Men vis av tidigare svenska somrar har projektet investerat i en gammal husvagn från 1972. En veteran man hoppas ska fylls med böcker och agera regnskydd vid sådant väder.

Fakta

Läsmuskler är ett läsfrämjande samarbetsprojekt mellan Ulricehamns kommun och studieförbundet SISU idrottsutbildarna.

Projektet pågår under hela 2014.

Förutom Ulricehamn kommun har Haninge- Motala- Västerås och Skellefteå kommun samt SISU i Örebro beviljats läsfrämjande projektbidrag för idrottande barn- och ungdomar.

– Att ta oss ut där människor finns, att jobba med utökad verksamhet, är ett arbetssätt jag tror på, konstaterar Vicki Klaiber och avslöjar stolt att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kommer att besöka projektet Läsmuskler i höst.

– Det blir riktigt roligt!

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet