Angereds bibliotek får priset Författarnas bästa bibliotek

Susanne Sandström (tv) och Åsa Robertsson (th) arbetar som bibliotekarier på Angereds bibliotek.  De är programansvariga och har bland annat hand om bibliotekets författarfrukostar. 

GÖTEBORG Angereds bibliotek får i år det prestigefyllda priset Författarnas bästa bibliotek för att de har gått sin egen väg och vågat sticka ut. Kultur i Väst och Författarcentrum Väst delar varje år ut priset till ett bibliotek som utmärkt sig i sitt arbete med att arrangera författarbesök.

På Angereds bibliotek försöker man att tänka utanför popularitet och försäljningssiffror. Man vill gärna ha intressanta författare som inte får stå i rampljuset så ofta.

– Vi försöker att boka författare som inte är så välkända, debutanter eller författare som av någon anledning faller mellan stolarna, säger Susanne Sandström, bibliotekarie och programansvarig barn och unga på Angereds bibliotek.

På Angereds bibliotek är det bibliotekarierna Susanne Sandström och Åsa Robertsson som tillsammans är programansvariga. De båda arbetar i nära samarbete med ABF och folkbildningstanken är viktig i processen.

– Sedan 2011 har jag och min kollega Åsa varit med och anlitat en rad författare inom alla genrer. Vi vill gärna att publiken ska få möta något nytt. Ett par exempel på författare vi haft på besök är Cilla Naumann och Kristina Sandberg, säger Susanne Sandström.

På Angereds bibliotek finns en lång tradition av att arrangera författarfrukostar. Man började redan på 80-talet och biblioteket var då först i Göteborg med konceptet.

– Frukostarna är väl inkörda och tre gånger per termin arrangerar vi tillsammans med Kulturhuset Blå Stället och ABF. Ofta har publiken inte hört talas om författaren när de kommer. Vi hoppas att våra besökare hittar ett nytt författarskap och en ny väg in till böcker de annars kanske inte hade hittat till, säger Susanne Sandström.

Prisutdelningen äger rum torsdagen 25 september på Bokmässan i Göteborg. Där kommer även en stolt bibliotekschef att finnas på plats.

– Det här är väldigt roligt för Angereds bibliotek. Min personal gör ett fantastiskt jobb och det är deras förtjänst att vi får priset, säger AnnMari Davidsson, enhetschef för biblioteken i Angered.

Juryns motivering

Priset Författarnas bästa bibliotek 2014 tilldelas Angereds bibliotek, som med stor kontinuitet och i bästa folkbildningstradition under en lång rad av år ordnat författarframträdanden där publiken får tillfälle att upptäcka och ta del av en viktig och samtida men inte alltid så uppmärksammad och välkänd litteratur.

Text: Pernilla Johansson

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet