Fokus på bibliotek

GÖTEBORG Bokmässan började som en Bok och biblioteksmässa för 30 år sedan. För att uppmärksamma detta satsar Bokmässan i år på biblioteksbranschen och förvandlar hela D-hallen till en stor bibliotekslounge med utställningar, scen och lounge.

Inom det cirka 1 000 kvadratmeter stora området finns bland annat Biblioteks & berättarscenen som under mässans fyra dagar kommer att fyllas med över 70 programpunkter. Under torsdagen och på fredag förmiddag kommer aktuella biblioteksfrågor att lyftas, därefter blir det inriktning mot berättande i olika former.

– Som vanligt blir det presentationer av många intressanta biblioteksprojekt och en hel del prisutdelningar, berättar Gunnar Südow, litteraturkonsulent på Kultur i Väst och scenansvarig.

Antalet prisutdelningar ökar och det mest uppmärksammade i år är att utdelningen av Stora Ljudbokspriset och Sorescupriset delas ut från Biblioteks & berättarscenen, fortsätter Gunnar Südow och tipsar vidare om det litteraturquiz som kommer att inleda varje dag, om panelsamtal runt bildningsbegreppet, om författarmöten med bland annat Sigrid Combüchen och Conn Iggulden och det udda inslaget där Per Gessle samtalar med musikjournalisten Jan Gradvall.

Det är Kultur i Väst som tillsammans med regionbibliotek Stockholm arrangerar scenprogrammet. Ny samarbetspartner i år är Eskilstuna stadsbibliotek som passar på att fira Svenska Deckarbibliotekets 25-årsjubileum med ett digert deckarprogram från scenen.

– Det är en stor satsning, säger Gunnar Südow. Under fredagseftermiddagen blir det samtal med författare som skriver barn- och ungdomsdeckare och på söndagen blir det ett program för vuxna med bland annat Jens Lapidus, Viveca Steen och Christoffer Carlsson.

– Det är viktigt med alla författarmöten, att man får med sig en slags litterär upplevelse, säger Gunnar Südow som är nöjd med årets scenprogram och upplägg och som tror det kommer att bli knökat i biblioteksloungen.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet