Gott och blandat på årets författardag

GÖTEBORG Kultur i Väst, Författarcentrum Väst och Göteborgs stadsbibliotek bjöd i fredags in till 2014 års Författardag med fokus på västsvenska författare och vuxenlitteratur. Dagen bjöd på en bredd av genrer och bland presentationerna fanns något för alla smaker.

Författardagen i Göteborg är ett årligt återkommande evenemang och riktar sig framförallt till de som arbetar som bibliotekarie eller lärare. Just den här fredagen fanns det dock inte en enda lärare bland åhörarna, men stadsbibliotekets lilla aula var ändå välfylld av andra litteraturintresserade åhörare.

Först ut var gästföreläsaren Johan Svedjedal som pratade om arbetet med sin nya bok ”Ner med allt?”, en bok om protestlitteratur och demokrati i Sverige 1965-75. Boken har fått sin titel efter en låt av proggbandet Gunder Hägg, och innehåller ett tiotal författarskap som under ett decennium ville skriva om en annan värld.

– Urvalet i boken är personligt, påpekar Johan Svedjedal. Jag tog det som intresserar mig och det jag kunde säga något nytt om. Någon valde jag för att jag tycker de är oförtjänt bortglömda, andra för att de sågs som avarter i sin tid.

Tillbakablickar

Några av dagens författare är aktuella med böcker där de grävt i historien på lite olika sätt. Ulf Karl Olov Nilsson har skrivit en underhållande roman om 1500-talet och Henrik VIII, Chris Forsne har med hjälp av dagboksanteckningar, tidningsurklipp och brev skrivit en biografi om Christina Lilliestierna som under 50- och 60-talen var en av Sveriges mest kända journalister, Lisbeth Larsson har följt Virginia Woolfs, och hennes romanfigurers, promenader i London, och Niclas Sennerteg har skrivit en bok om en mindre känd del av efterkrigstiden.

– Min bok ”Hakkorset och halvmånen. Nazister i Fjärran Östern”,  handlar om en period ungefär 15 år efter krigsslutet då flera krigsförbrytare som ville hålla sig undan reste till mellanöstern och fick jobb som rådgivare och hjälpte till med att modernisera arméerna i framförallt Egypten och Syrien, berättar Niclas Sennerteg. Boken avlivar många myter, menar han och poängterar att det här är den första boken i världen som lättar på förlåten och reder ut vad som är sant och inte.

Spänning

Deckargenren och spänningsromanen representerades under dagen av bland annat av Helene Tursten som efter tio böcker om kommissarie Huss nu är aktuell med en ny serie om polisen Embla Nyström, och av Lars Wilderäng som, liksom Tursten, är aktuell med en ny serie där första boken av tänkta tre just utkommit.

– Det är tre böcker av olika karaktär vilket ger mig ångest, säger Lars Wilderäng och berättar leende att hans böcker är svårklassificerade och har hamnat under genrer som deckare, rysare och science fiction. Men rysare kan vara det rätta, menar han och berättar stolt att det dagen innan blivit klart med tv-rättigheterna för hans böcker.

Debutant

Bland de sista för dagen att presentera sin bok var Annika Koldenius som under hösten fått mycket uppmärksamhet för sin debutbok ”Vi var alltid beredda.” Tystnaden i stadsbibliotekets aula var kompakt när hon läste ur boken och berättade om hur tung en sorg kan vara att bära och om familjelivet med ett sjukt barn.

– Jag får ofta frågan hur jag kan vara så modig, berättar hon. Jag vet inte. Jag skriver bara som det är.

 FAKTA

Författare och aktuella böcker som nämns i artikeln:

Johan Svedjedal – ”Ner med allt?”

Ulf Karl Olov Nilsson – ”Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek”

Niclas Sennerteg – ”Hakkorset och halvmånen. Nazister i fjärran Östern”

Helena Tursten – ”Jaktmark”

Lars Wilderäng – ”Stjärnklart”

Chris Forsne – Jag är skapad av stormen och striden och regnet – Christina Lilliestierna, krigsreporter och författare”

Lisbeth Larsson – ”Promenader i Virginia Woolfs London”

Annika Koldenius – ”Vi var alltid beredda”

 

 

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet