Nyinvigd barnavdelning

VÄSTRA FRÖLUNDA Efter nio månaders arbete kan biblioteket i Västra Frölunda äntligen inviga sin uppfräschade och nyinredda barnavdelning. Tre dagars fest inleddes på onsdagen med en avtäckning av invigningsträdet.

Träd o Anna-CarinDet är inte så många som samlats till avtäckningen och egentligen börjar inte festligheterna förrän senare på eftermiddagen. Men de som är där tittar förundrat på äpplena i trädet och applåderar när Anna-Carin Svedstam, bibliotekarie på barnavdelningen, drar av tygskynket och förklarar barnavdelningen invigd.

– Äpplena i invigningsträdet är tillverkade av elever på Frölundaskolan, berättar bibliotekschef Susann Ahlerup. Och äpplena symboliserar både kunskap och äppelhyllorna som nu finns i ett eget Äppelrum på barnavdelningen. Äpplet är en fin symbol.

Rum i rummetbokhyllor

Den stora barnavdelningen har fått en rejäl uppfräschning utan att sticka ut från resten av biblioteket eller har ändrat sin ursprungliga karaktär allt för mycket. Till exempel har de gamla trähyllorna sparats, fått färgglada gavlar och placerats så att de delvis hjälper till att bilda rum i rummet. Golvet har fått ny matta, väggarna har fått ny färg och på en del av dem finns bokstäver utplacerade på finurligt vis och tänkvärda litterära citat av Lennart Hellsing, Astrid Lindgren och Gunilla Bergström dyker upp lite här och där.

Bokstäver

Längs den långa fönsterväggen finns en lång bänk som de små barnen redan hittat till och använder som skrivbord, medan de stora har den som sittplats. Sköna soffor står placerade i grupper som också bidrar till rum i rummet.

–  Vi ville fortsätta vara ett bibliotek där bokstäver snarare än lek ska upplevas roligt och stimulera till läsglädje, säger Susann Ahlerup. Och det känns som att vi fått mer yta på köpet.

­– Vi har definitivt fått fler sittplatser, tillägger Anna-Carin Svedstam och berättar att det var ett tydligt önskemål i den enkät som gjordes bland besökare inför renoveringen.

ÄppelrumÄppelrum

En medveten satsning i samband med renoveringen har varit tillgängligheten där äppelhyllan har blivit ett Äppelrum med en öppen lösning så att alla har tillgång till rummet.

– Vi har verkligen tänkt till, säger Susann Ahlerup nöjt och visar hur enkelt det får plats flera permobiler i rummet, den specialinköpta stolen som formar och stöttar en svag eller orolig kropp, och det färgglada

Anna-Carin Svedstam och Susann Ahlerup

Anna-Carin Svedstam och Susann Ahlerup

ljusdraperiet.

– Vår gamla barnavdelning hade mist sina funktioner och äppelhyllan var svår att komma fram till. Vi ville ha ett bibliotek för alla, ett bibliotek som stimulerar till läsglädje. Och vi är väldigt nöjda med slutresultatet, säger bibliotekschef Susann Ahlerup och får medhåll av Anna-Carin Svedstam.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet