Arenor för läsning

ALINGSÅS Ännu ett läsprojekt för unga är i gång efter onsdagens kick-off av projektet Arenor för läsning. Projektet är ett samarbete mellan Kultur i Väst och SISU Idrottsutbildarna i Västra Götalandsregionen och är en del av Kulturrådets nationella satsning PAUS – du och en bok.

Ett 30-tal intresserade representanter från idrottsföreningar och bibliotek hade letat sig till orienteringsklubben Skogshjortarnas klubbstuga i Alingsås på onsdagseftermiddagen. De hade blivit inbjudna av Kultur i Väst och av SISU för att under några timmar bekanta sig med varandra, inspireras av projektet Läsmuskler som fanns på plats för att berätta om sina erfarenheter, och för att göra en första planering tillsammans.

– Läsning är en ensamsport, menar Stephan Holmström, konsulent Kultur i Väst, när han presenterar projektet. Vi vill möta barn och unga på deras egna arenor och använda idrotten som en motiverande kraft och vi hoppas att bibliotek och idrottsföreningar ska lära av varandra och utveckla och hitta samarbetsformer.

– Det handlar om att hitta lusten till litteraturen och till läsningen och det måste bygga på frivillighet, tillägger Eva Fred, konsulent litteratur barn och unga Kultur i Väst. Jag tycker ni kan tänka på samma sätt när det gäller sport och läsning och det handlar om att göra saker tillsammans.

– Tänk fritt, uppmanar Per Jagermark konsulent SISU Idrottsutbildarna. Vi inom idrottsrörelsen har stor påverkan och nu har vi en jättechans.

Deltagande kommuner har fria händer att skapa lokala projekt och under dagen växte skisser på idéer och aktiviteter fram som till exempel pop-up-bibliotek, läsning på bussen vid bortamatcher och arbete med musik och låttexter tillsammans med bollklubbar.

Hisings Backa i Göteborg har kommit lite längre och är redan i gång med sitt arbete.

– Fotbollsklubben Hisingsbacka FC gör ett stort socialt arbete och hade redan en färdig projektbeskrivning när jag uppmanade dem att delta i det här projektet, berättar Thomas Lundvall, idrottskonsulent på SISU. Deras projekt riktar sig till tjejer som gillar fotboll där de efter en timmes träning får tillfälle till en timmes kultur efteråt.

­ – Det kan handla om en skrivarverkstad, gemensam läsning, debatt om aktuella ämnen eller föredrag, beskriver Homeira Tari som är kulturpedagog på Backa Fritidsgård. Vi vill rekrytera tjejer och få dem att spela fotboll och att läsa för att utveckla språket i både tal och skrift. I nästa etapp av projektet ska killar också ingå. Men nu är det tjejernas tur.

FAKTA

Projektet Arenor för läsning vänder sig till idrottande unga mellan 13 och 18 år och har projektmedel från Statens Kulturråd och den nationella satsningen PAUS – du och en bok.

Deltagande kommuner i Västra Götalandsregionen är Alingsås, Borås, Essunga, Grästorp, Vänersborg och Hisings Backa i Göteborg.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet