Informationsmöte med Nationella digitala biblioteket

GÖTEBORG Samverkansprojektet Nationella digitala biblioteket fanns på måndagen i Göteborg för att informera om planerna på en gemensam organisation, och för att inspirera fler att ansluta sig.

Ett 40-tal biblioteksarbetare från Västra Götalandsregionen och Halland hade på måndagen letat sig till Kultur i Väst i Göteborg för att få veta mer om samverkansprojektet Nationella digitala biblioteket. Det är Stockholms- och Malmö stadsbibliotek som tillsammans inlett projektet som är en nationell satsning på ett digitalt folkbibliotek för hela Sverige, med användarnas behov i centrum.

– Avsikten är att alla folkbibliotek som vill ska kunna ansluta sig, säger Maria Ekendahl, projektledare Stockholms stadsbibliotek som tillsammans med Mikael Petrén, chef för Digitala biblioteket Stockholms stadsbibliotek, var på plats i Göteborg för att informera.

– Hittills har ett 50-tal bibliotek anslutit sig och det märks att det finns ett intresse, fortsätter Maria Ekendahl och berättar att de hade ett lika fullbokat intressentmöte i Stockholm i mars.

– Alla som deltagit på informationsträffarna kommer att kunna anmäla intresse direkt, och alla bibliotek kommer att få en enkät utskickad för att vi ska kunna kartlägga intresse.

FAKTA

Läs mer om Nationella digitala biblioteket

Malmö och Stockholm lanserar digitalt samarbete

Webb-tv: Intervju med Mikael Petrén och Per Mattson, Malmö stadsbibliotek

Maria Ekendahl hoppas att Nationella digitala biblioteket ska finnas med i en nationell bibliotekstrategi, och hon avslöjar att de har ett inplanerat möte med Kungliga biblioteket och SKL redan nästa vecka.

­– Men det är dumt att vänta, säger hon. Vi hoppas att det ska finnas ett nationellt digitalt bibliotek redan nästa år.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet