Internationell barnboksbokfest i Lund

LUND I år är det tio år sedan Litteralund startade och festivalen jubilerade genom större program och fler internationella gäster än någonsin. Många programpunkter handlade om bilderböcker och under festivalen arrangerades för andra gången Work in Progress, en fortbildning för barnboksillustratörer.

Maria Jönsson

Maria Jönsson är nöjd med  Work in Progress

I samarbete med Creative Plot samlade Litteralund under två dagar arton yrkesverksamma illustratörer i en gemensam fortbildning som avslutades med en vernissage och utställning i Lunds konsthall.

– Otroligt kul att under två dagar få träffa kollegor, få inspiration och få lov att släppa loss, säger Maria Jönsson, en av de deltagande illustratörerna. Jag ser workshopen som en chans att komma vidare, att utveckla tekniker och utmana mig själv.

Work in Progress leddes av fyra internationellt framgångsrika illustratörer som höll i varsin workshop. En av dem var den danska illustratören Lilian Brögger som, berättar Maria Jönsson, inledde sin workshop med att berätta den blodiga historien om människoätaren från Grönland, Pigssik. Uppgiften var att göra en illustrerad bok och de arton deltagarna valde att angripa historien på olika sätt, en del med bara bild, en del med bara text.

– Historien var så fruktansvärd så jag valde att visa den utan några bilder alls, säger Maria Jönsson. Jag ville utmana mig själv genom att skriva berättelsen och illustrera utan att visa för mycket.

Lilian Brögger

Trots att Lilian Brögger har illustrerat över 100 böcker är fortfarande inte den ena lik den andra.
– Det finns en frihet att alltid söka nya vägar, säger hon och berättar att när hon börjar ett nytt arbete ofta väljer den teknik hon är minst bekväm med.

Brögger

Förutom att agera kursledare fick Lilian Brögger hastigt ersätta programpunkten med brasilianska illustratören Roger Mello. I ett samtal med förläggaren Erik Titusson berättar hon att hon tycker att många bilderböcker för barn är för snälla och att hon gärna ser fler barnböcker som beskriver verkligheten som den är, med både fel och brister. Det var också därför hon vill att deltagarna på workshopen skulle undersöka sina grymma sidor, säger hon leende och får publiken att skratta.

– Alla har ett eget uttryck som jag som lärare vill förstärka utan att tränga mig på och jag ser mig själv som en igångsättare. Det blev många bra berättelser om Pigssik.

Tillsammans med arkitekten Louis Jensen blev Lilian Brögger år 2014 nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för Halli! Hallo! Fyrkantiga historier. Deras samarbete började 1992 när Louis Jensen bestämde sig för att skapa och fylla 1001 fyrkanter med ord och berättelser, och låta Lilian Brögger illustrera. Hittills har de tillsammans fyllt nio fyrkanter och när Erik Titusson undrar vad som händer sedan, när alla är fyllda, konstaterar Lilian Brögger lätt avmätt att hon överlever.

– Det blir värre för Louis, ler hon.

Ilon Wikland och Mark Levengood

Konferensen inleddes med ett samtal mellan Ilon Wikland och Mark Levengood där publiken fick höra om Ilon Wiklands uppväxt, om hennes första möte med Astrid Lindgren och om hennes behov av att hela tiden förnya sitt tecknande. Och så avslöjade hon att Karlsson på taket är fransman.

FAKTA

Litteralund arrangerades 13 – 18 april i Lund och konferensen om barn- och ungdomslitteratur pågick 16 – 17 april.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet