Pengar till nationell biblioteksstrategi

STOCKHOLM Det står nu klart att det blir pengar i vårbudgeten till Kungliga biblioteket och en nationell biblioteksstrategi.

Regeringen satsar fem miljoner kronor i år och sex miljoner kronor årligen under 2016 tom 2018 på att förbättra kvaliteten på bibliotekens verksamhet. Det innebär också att Kungliga biblioteket nu får i uppdrag att börja jobba med att formulera en nationell biblioteksstrategi.

– Förhoppningsvis ska den här strategin leda fram till en bättre samordning och ett effektivare arbete biblioteken emellan och det kommer att komma alla medborgare till gagn, säger kultur- och demokratiministern till SVTs Kulturnyheterna.

Inom ramen för satsningen vill regeringen också främja bibliotekens arbete med att låna ut e-böcker.

– E-böckerna är viktiga för biblioteken och för hela Sveriges folk och förhoppningsvis kommer ju också strategin att behandla hur e-böckerna ska få större spridning, säger Alice Bah Kuhnke.

Glädjande besked

Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg välkomnar satsningen och ser nu fram emot att kunna inleda arbetet med en nationell biblioteksstrategi.

Läs mer

Framsidan har tidigare skrivit om turerna kring en nationell biblioteksstrategi:

Artiklar på framsidan.net kring nationell biblioteksstrategi

– Det är oerhört glädjande att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke nu ger besked om att vårpropositionen kommer att innehålla förslag om att KB får i uppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi. Vi ser fram emot att tillsammans med övriga aktörer äntligen få starta arbetet för en ännu bättre biblioteksverksamhet, säger riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg i ett pressmeddelande från Kungliga biblioteket.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet