Vinnarna i årets Bokjuryn

Helena Willis, illustratör LasseMaja-böckerna, frågas ut på scenen av Kerstin, Lovisa och Nila. Foto: Anneli Abrahamsson

LINKÖPING Nu vet vi vilka som har vunnit Bokjuryn. Inför trehundra barn på plats på stadsbiblioteket i Linköping presenterades igår årets vinnare. Årets röstande barn har röstat fram både tippade och otippade vinnare.

En av de rutinerade vinnarna i Bokjuryn är Helena Willis, som illustrerar LasseMaja-böckerna. Hon och författaren Martin Widmark har vunnit åtta gånger, fem år i rad. I år vann de med boken Brandkårsmysteriet.
– Man blir faktiskt gladare för varje gång man vinner. Det är en otrolig boost och det känns som ens arbete är värt något. Det ger en väldig energi, även om jag inte sitter och tänker på det när jag arbetar.

Ungefär 36 000 barn och unga har röstat i årets Bokjuryn. Det är en ökning av antalet röstande för femte året i rad. För de vinnande böckerna är det en stor ära att vinna.

Bland bilderböckerna hittar vi litet av en bubblare – boken Hamstern är borta! av författaren Andreas Palmaer och illuströren Ingela P. Arrhenius. Det är första gången Ingela vinner och hon har definitivt fått mersmak.
– Liksom Helena så får man en väldig energikick. Det är otroligt roligt och man får lust att sätta igång och jobba.

Alla vinnare i Bokjuryn 2014:
●Bilderböcker: Hamstern är borta! av Andreas Palmaer och Ingela P Arrhenius, Alfabeta
●Kapitelböcker 6-9 år: Brandkårsmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis, Bonnier Carlsen
●Kapitelböcker 9-12 år: Silverpojken av Kristina Ohlsson, Lilla Piratförlaget
●Ungdomsböcker: Färglös av Chris Wooding, Argasso förlag
●Serier: Amulett bok fem – Älvprinsen av Kazu Kibuishi, Hegas förlag
●Faktaböcker: Minecraft: Nybörjarens handbok av Stephanie Milton m fl., Egmont Kids Media

Det är inte lätt att vinna i Bokjuryn och i år var det svårare än någonsin.
– Konkurrensen var stenhård i årets omgång, eftersom utgivningen av barn- och ungdomsböcker var rekordstor 2014. Hela 1860 titlar kom ut under året. Detta avspeglas också i omröstningen, där barnen har röstat på fler titlar än tidigare år – 1085 olika böcker fick röster. Det är stor spridning på rösterna alltså, säger Tove Eriksson, projektledare för Bokjuryn.

I år besökte Bokjuryn stadsbiblioteket i Linköping, där man firar Världsbokdagen en hel vecka, med 23 april som en höjdpunkt. Att kunna förlägga Bokjuryns presentation just hit, är Tove Eriksson väldigt glad över.

– Man får inte glömma att Bokjuryn är ett stort, nationellt projekt och att barn i hela landet röstar. Vi vill väldigt gärna möta de röstande barnen och göra dem delaktiga i presentationen av vinnarna. Det är en självklarhet för oss.

Text: Anneli Abrahamsson

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet