ReadKeeper – Inte bara på låtsas

VÄXJÖ Utan vare sig app eller hemsida kan vi nu registrera vårt läsande på @ReadKeeper och dela med oss av våra läsäventyr.

– Jag vill att folk visar upp vad de läser och jag vill att de ska kunna skryta med vad de läst, säger Eric Haraldsson, skolbibliotekarie i Växjö och upphovsman till ReadKeeper.

Liksom många andra motionerar Eric med hjälp av appen RunKeeper där han registrerar sina resultat och jämför dem med andra. Som skolbibliotekarie har han också funderat mycket på hur vi ska göra för att synliggöra vårt läsande.

– En dag när jag var ute och promenerade slog det mig att det måste ju gå att göra på samma sätt med läsning som med den fysiska träningen. Att skapa en app för mental träning som istället för att visa hur många kilometer eller hur fina magmuskler du har, visar allt du läst.

När tankarna fått ta form tänkte han att det kanske räcker med att alla låtsas att den här appen finns, att i stället för att ladd hem en app och mata in informationen där, twittra ut den och märka upp ReadKeeper i tweeten.

– Och så agerar jag bakom kulisserna som om jag är en app, berättar Eric och förtydligar att hans idé är att skapa en slags central eller en knutpunkt för folks läsande där man inte ska behöva leta upp andra läsare. Det ska räcka med att följa ReadKeeper.

Inkluderande

Idén med RunKeeper är att den ska vara inkluderande och alla typer av läsning och texter räknas. Det går alltså utmärkt att twittra om morgonens läsning på mjölkpaketet, men samtidigt måste du ange hur lång tid du ägnade dig åt detta.

– Det roliga är ju att se mångfalden, menar Eric. Och att mäta och att registrera tid känns mer inkluderande eftersom det är skillnad på att säga att jag läst en sida i en diktsamling mot att jag läst en timme i en diktsamling.

­

För att skapa en känsla av att det är på riktigt har Eric byggt in ett belöningssystem där man till exempel kan bli en Bokslukare när man läst tre böcker på tre dagar.

– Det är ett sätt att motivera, menar Eric som hoppas att det samtidigt ska bygga ut illusionen av att ett riktigt dataprogram ligger bakom.

– För ReadKeeper är ingen app eller hemsida. ReadKeeper är ett sätt att lyfta allas läsning. Och precis som med träning kan läsning vara svårt att komma igång med. Men när det väl sitter så är det svårt att sluta.

FAKTA

För att använda Readkeeper skriv en Tweet via @ReadKeeper

#ReadKeeper

Skriv så här: Jag läste just ”Bokens/artikelns/textens titel i X minuter”,

ReadKeeper har i dagsläget 71 följare.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet