Biblioteket alltid redo

LYSEKIL Under en vecka har drygt fyratusen personer samlats på ett gärde vid Lysestrand. Just nu pågår scoutlägret Livat 2015. En tältstad som dessa dagar är Lysekils andra stad till antalet invånare. Bland tält och vimplar finns här bland annat ett litet museum, ett café och inte minst – ett bibliotek för alla lästörstiga scouter.

– Jag kunde inte ta med mig alla böcker hemifrån, så jag tycker det är jättebra med ett bibliotek, säger Aksel Evensen från Hisingen i Göteborg och som är på lägret med Långängens scoutkår.

Bild på lägerbiblioteket

Biblioteket på scoutlägret Livat 2015 är en oas för alla lästörstiga scouter. Foto: Fredrik Svedemyr

I ett randigt partytält mitt i den tillfälliga tältstaden delar biblioteket utrymmet med pysselverkstaden och caféet.

– Jag fick idén när jag var på ett annat läger i Skåne 2001. De hade byggt upp alla samhällsfunktioner som affär, sjukhus och jag tänkte: Var är biblioteket? Folk bidrar med sina kunskaper och jag tyckte att även jag kunde bidra, säger bibliotekarie Anna-Karin Albertsson, som är initiativtagare till lägerbiblioteket.

Hon har varit scout sedan barn och jobbat som bibliotekarie i många år. Till vardags är hon bibliotekschef i Varberg. Här kombinerar hon sin passion för scoutlivet med yrkeslivet.

– Jag hade inte gjort det här om jag inte haft ett jobb som jag tycker så mycket om. Scoutlivet handlar mycket om att göra praktiska saker, hugga ved, göra upp eld, laga mat. I allt detta praktiska är det kul att kunna erbjuda möjligheten att bara sitta ner och läsa. Vi stimulerar till många god natt-sagor och högläsning, säger Anna-Karin Albertsson vidare.

Lägerliv på Livat 2015

Drygt fyratusen personer från huvudsakligen Västsverige, men även från andra delar av världen, gästar scoutlägret på Lysestrand. Det är det största scoutarrangemanget i Sverige 2015. Foto: Fredrik Svedemyr

Anna-Karin Albertsson är både scout och bibliotekschef i Varberg. Hon är initiativtagare till lägerbiblioteket och förmedlar såväl läsning som praktisk kunskap. Foto: Fredrik Svedemyr

Anna-Karin Albertsson är både scout och bibliotekschef i Varberg. Hon är initiativtagare till lägerbiblioteket och förmedlar såväl läsning som praktisk kunskap. Foto: Fredrik Svedemyr

Aktiviteter

De flesta folkbibliotek har idag en mer eller mindre omfattande programverksamhet. Lägerbiblioteket på Livat 2015 är inget undantag. Scouterna har en del planerade arbetspass under förmiddagarna. Eftermiddagarna kan de sedan ägna åt andra spontanaktiviteter. I detta sammanhang erbjuder lägerbiblioteket bland annat tipsrunda och boktipstävling. Varje dag koras en ny vinnare som får ett litet tygmärke att fästa på scoutskjortan.

– Idag är det inne att prata om ”pop up-bibliotek”. Vi drog igång det här redan 2004 innan det var ett begrepp. Men detta är ett slags ”pop up-bibliotek” där vi möter barn och unga på deras villkor. Nu är det fjärde gången vi kör. Det är helt kravlöst och jag tror de kan få med sig en positiv bild av bibliotek. Vissa kommer förhoppningsvis fortsätta att gå till biblioteket när de kommer hem, säger Anna-Karin Albertsson.

Aksel Evensen från Hisingen i Göteborg tycker det är bra med lägerbibliotek. Han läser helst manga och fantasy. Foto:Fredrik Svedemyr

Aksel Evensen från Hisingen i Göteborg tycker det är bra med lägerbibliotek. Han läser helst manga och fantasy. Foto:Fredrik Svedemyr

Annelie Jönsson från kåren Halmstad Östra har hittat Cirkusdeckarna. – Jag tycker om mysterier, eftersom man får tänka mycket, säger hon. Foto: Fredrik Svedemyr

Annelie Jönsson från kåren Halmstad Östra har hittat Cirkusdeckarna. – Jag tycker om mysterier, eftersom man får tänka mycket, säger hon. Foto: Fredrik Svedemyr

Berättande tema

Litteraturen och läsningen får också en inramning av temat för Livat 2015. Temat är data- och tv-spel. Detta tar sig bland annat uttryck i att scouterna får ta sig genom banor, samla liv och leta troféer tillsammans med karaktären Liv och hennes vänner Tage Trut, Appe Apa, Valle Valross och Inez Igelkott. Lägret var från början planerat som ett sätt att knyta samman olika scoutkårer i Västsverige. Men sedan har intresset växt och idag finns det deltagare från andra delar av landet, såväl som från Norge och England.

– Vi är glada för alla som kommer hit. Det är det största scoutarrangemanget 2015. Det är kul med läger och att kunna möta alla på en plats, säger Lotta Carlsson, pressansvarig på Livat 2015.

Med läsning i fokus

Lägerbiblioteket bygger i grunden på ett idéellt engagemang, men har fått stöd från Barnens bibliotek och Kultur i Väst i form av recensionsböcker från olika förlag, tygmärken och bemanning.

– Att vi kan vara med här kopplar ihop saker på ett bra sätt. Barnens bibliotek och Kultur i Väst främjar barn och ungas läsning på olika sätt. Här får barnen goa minnen och en bra bild av litteraturen, säger Eva Fred, litteraturkonsulent på Kultur i Väst och som under veckan bokstavligt talat jobbat i såväl tält som fält.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet