Kista har världens bästa bibliotek

Foto: Stockholms stadsbibliotek

Kista bibliotek har vunnit utmärkelsen “Public Library of the Year Award 2015”. Bibliotekets läge mitt i ett mångkulturellt område, mötet mellan det digitala och det fysiska och personalens olika sorters kompetens och språkkunskaper är några av anledningarna till vinsten. Kista bibliotek vann i den hårda konkurrensen med fyra andra folkbibliotek runt om i världen.

– Det är väldigt roligt för besökarna och medarbetarna som alla på sitt sätt är med och bidrar till att vårt bibliotek är världsbäst, säger Elisabeth Aquilonius, enhetschef för bland annat Kista bibliotek. Vi är otroligt stolta och glada att vinna i den hårda konkurrensen.

”Valet av det vinnande biblioteket baseras på bibliotekets tydliga syfte och medvetna lek med yta och teknologi. Det är en plats där det analoga möter det digitala och där rum skapats i rummet. Arkitekturen är lekfull utan att rikta sig till en bestämd åldersgrupp, och de arkitektoniska lösningarna gör biblioteket extremt flexibelt. 

Samarbeten med aktörer i lokalsamhället och användningen av digitala tjänster gör det möjligt för biblioteket att erbjuda en mängd olika aktiviteter för bibliotekets besökare. Biblioteket är placerat precis där det behöver ligga, mitt i ett mångkulturellt område, mitt bland folket i Kista Galleria. Det är också mycket värdefullt att biblioteket fokuserar på att anställa personal med många olika kompetenser och språkkunskaper.”

Så lyder ett översatt utdrag ur motiveringen från prisutdelningen idag söndag 16 augusti. Det internationella priset, som stiftats av den danska Kulturstyrelsen, delades ut i Kapstaden idag på det årliga mötet för Biblioteksföreningarnas världsfederation, IFLA.

Kista bibliotek ligger i Kista Galleria i Stockholm och har som målsättning att 40 procent av utbudet ska vara på andra språk än svenska. Målet är också att fördelningen barn- och vuxenlitteratur ska ligga på 50/50. Biblioteket erbjuder bland annat dagstidningar från hela världen, en ateljé för barn med både digitala och fysiska redskap för kreativitet och flera scener med författarträffar, samtal och podcastinspelningar.

Framtidens bibliotek

Priset är en del av projektet ”Modellprogram för folkbibliotek” som Kulturstyrelsen i Danmark och Realdania håller i. Syftet med programmet är att utveckla framtidens bibliotek där viktiga komponenter bland annat är digital utveckling, användarbehov, lokal kultur och en drivkraft att skapa öppna och funktionella rum för att möta behoven hos mångfacetterade befolkningsgrupper.

För att kunna bli nominerat måste biblioteket vara nybyggt eller placerats i en byggnad som inte tidigare hyst ett bibliotek. Biblioteket måste ha öppnat mellan 1 januari 2013 och 15 juni 2015. Kista bibliotek slog upp portarna i Kista Galleria den 23 augusti 2014.

Fakta

  • Kista bibliotek ligger mitt i Kista Galleria och är 2400 kvadratmeter stort.
  • Biblioteket har öppet 362 dagar om året, 10.00-21.00.
  • Målsättningen är att 40 % av utbudet ska vara på andra språk än svenska och att hälften av bibliotekets utbud ska vara för barn, hälften för vuxna.
  • Biblioteket erbjuder bland annat dagstidningar från hela världen, 350 digitala tidskrifter, datorer och drygt 20 bokningsbara rum för möten eller studier.
  • I biblioteket finns också en scen, föreläsningssal och en blackbox där det hålls författarsamtal, föreläsningar, podcastinspelningar, teater och samtal.
  • I barnzonen finns en ateljé med både digital och fysisk utrustning för kreativt skapande.
  • Arkitekter för Kista bibliotek är Wester + Elsner.
  • Kista bibliotek öppnade 23 augusti 2014.
  • Kista biblioteks Facebook och Twitter.

Övriga bibliotek som var nominerade var Devonport Library, Nya Zeeland, Library at the Dock, Australien, Narok Library, Kenya och Sant Garvasi – Joan Maragall, Spanien. Förutom äran får vinnaren 5000 amerikanska dollar sponsrade av IT-företaget Systematic. Förra året vann Craigieburn Library, Australien.

Kista kan vinna ännu ett pris

Kista bibliotek är dessutom nominerade till den svenska tävlingen Årets bibliotek som utses av akademikerfacket DIK varje år. Priset delas ut på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 24 september.

Läs mer

Om priset och Modellprogram för folkbibliotek.
Ett modigt bibliotek – Framsidans tidigare reportage om Kista bibliotek

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet