Bokslukare gör poddradio

Läsandets magi Bokslukarsällskapet är ett nationellt läsfrämjande projekt i form av en poddradio. Vanja Alvarsdotter och Mira Hollósy Lamberg från Göteborg har varit med och spelat in ett avsnitt. De pratar om sin läsupplevelse och träder in i böckernas magi. Foto: Fredrik Svedemyr

GÖTEBORG De läser för att rädda böckernas magi. Bokslukarsällskapet är poddradion som är en bro mellan läsning och fantasi. Samtal om böcker varvas med en ramberättelse och litterära riter. Allt för att få igång fantasin och fånga barns intresse för läsning.

– Vi hörde talas om det och ville testa. Och nu känns det jätteroligt, säger Vanja Alvarsdotter.

Det började som en vanlig läsecirkel på bibblan. Men sedan i höstas har cirkeln blivit ett lokalt Bokslukarsällskap med runt tio barn. Det betyder att hon och hennes kompisar inte bara träffas och pratar om böcker, utan även lyssnar på Bokslukarsällskapets poddradio och är en del av den värld som har skapats runt Bokslukarsällskapet. En värld där historierna sprider magi samtidigt som andra försöker förgöra böckernas magiska kraft. Bokslukarnas uppgift är att rädda magin genom att läsa böcker.

– Läsandet blir en kraft. Det är roligt med hela berättelsen runtomkring. Det är bra att det finns fler anledningar till att läsa böcker, än bara böckerna i sig, säger Mira Hollósy Lamberg.

Läsfrämjande

Bokslukarsällskapet är ett samarbete mellan Barnens bibliotek och Poddradiohuset i Stockholm. Gustav Tegby är poddens konstnärlige rådgivare och berättararkitekt och till vardags verksam som dramaturg på Riksteatern och det är han som står för själva ramberättelsen och inspelningarna. Ett nytt avsnitt publiceras på Bokslukarsällskapets webb varje månad. Det finns en dramaturgi i varje avsnitt och själva berättelsen runtomkring blir som en radioföljetong. Flera personer är involverade i produktionen och den som håller i trådarna är producent Lars Erlandsson.

– Idén bygger på att barn lyssnar på andra barn. En del är som ett vanligt recensionsprogram där de får diskutera de böcker de läst. Sedan har jag valt att boosta upp det genom att lägga till en ramberättelse. Detta är ett verktyg i det läsfrämjande arbetet som biblioteken kan använda sig av, säger han.

Bokslukarsällskapet är ett nationellt projekt som vänder sig till barn mellan 9 och 13 år. Den så kallade bokslukaråldern.

– Det är en unik ålder, som kanske är lite bortglömd. Barn har enorma möjligheter att uttrycka sig och vi vill lyfta fram det som en resurs. Det är viktigt att göra program som barnen själva tycker är roligt att lyssna på, annars blir det dåligt läsfrämjande, säger Lars Erlandsson vidare.

Runtom i landet finns det lokala Bokslukarsällskap, så kallade loger. Varje loge träffas, lyssnar och pratar om böckerna för sig. I varje avsnitt får de i uppdrag att läsa en bok tills nästa gång och på så vis drivs både ramberättelsen och den läsfrämjande insatsen framåt.

En inspelning

I höstas spelade också Mira och Vanja in ett poddradioavsnitt. Ett avsnitt där de fick prata om boken Pax – Nidstången av Åsa Larsson och Ingela Korsell.

– Det var roligt, men inte riktigt som jag trodde det skulle vara. Vi höll på i två timmar med pauser och omtagningar. Men det blev 30 minuter. Jag trodde mer att det skulle vara som att prata i direktsändning, säger Mira.

Allt skedde under stort hemlighetsmakeri. För att undvika nyfikna frågor ville tjejerna inte tala om för sina kompisar att de skulle spela in ett avsnitt. Allt för att spänningen inte skulle rubbas.

– Vi sa att vi skulle gå till tandläkaren när vi gick från skolan, berättar Mira.

– De andra i bokklubben visste inget och blev lite chockade när de fick höra att det var vi. Vi hade inte hört avsnittet innan och lyssnade tillsammans med de andra. Det var coolt, men också lite pinsamt, fortsätter Vanja och skrattar.

FAKTA

Bokslukarsällskapet är ett nationellt läsfrämjandeprojekt i form av en poddradio med stöd från Kulturrådet. Projektet riktar sig till barn mellan 9-13 år. Bokcirklar runtom i landet kan bli lokala Bokslukarsällskap, så kallade loger.

För mer information och tips gå in på Bokslukarsällskapets webb:

www.bokslukarsallskapet.se

Läsandets magi

Vanja och Mira är i bokslukarålderns bästa skördetid. De plockar litterära frukter med stor aptit. Men samtidigt är de också något av finsmakare inom sina respektive genre.

– Jag gillar mest fantasy och jag vill gärna att det ska finnas lite magi och olika väsen i världen, som i Harry Potter. Det vore häftigt om det fanns på riktigt, säger Mira, som inte helt har övertygat alla om fantasyvärldens förträfflighet.

– Jag har läst lite, men tycker det är tråkigt. Jag gillar mer sådant som kan hända på riktigt om man säger så. När jag läser något som är spännande och intressant vill jag bara fortsätta. Jag läste en serie, Semlan och Gordon. Den första boken var ganska tråkig. Men den andra var superbra och sedan läste jag ut hela serien på en månad, säger Vanja, som också tycker att läsandet ger perspektiv.

– Det bästa med att läsa är att leva sig in i böckerna. Att läsa böcker är som att träffa människor. Ibland kan det bli lite stelt och segt. Och ibland blir det väldigt pratigt och kul, säger Vanja Alvarsdotter.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet