En modernare Palle

KÖPENHAMN När den digitala webbplatsen pallesgavebod.dk lanserades i Danmark för fem år sedan pratades det om en ny epok för barnbiblioteken i landet. Nu tar Palle ett steg till och kliver i en modernare kostym.

Palles Gavebod har, trots ambitionen att bli banbrytande för barnbiblioteken i Danmark, haft fem skakiga år i etern. Den förväntade effekten av fler besökare till biblioteken uteblev, organisationen är fortfarande i projektform med ekonomiskt stöd för ett år i taget, och ansvaret för sidan har genom åren flyttat mellan olika bibliotek. Målgruppen, som den första tiden var entusiastisk och ivriga besökare på sidan, till och med de har sakta övergett Palle, och bibliotekens engagemang och entusiasm har bleknat en aning.

Men sedan januari 2014 har det tagits ny sats och projektet har fått ekonomi och löfte om utvecklingsstöd. Det har också fått en hemvist på Roskilde bibliotek och nu finns också Line Röijen, projektledare på Palles Gavebod.

– Vi jobbar på att utveckla en helt ny sida med ny design och nytt innehåll Ja, vi funderar till och med på att byta namn, säger hon utan att vilja avslöja mer om just det senare.

Det primära innehållet på ny pallesgavebod.dk är sökning och förmedling: – Tanken är att det ska vara enklare, och vi måste finnas där barnen finns, säger Line Röijen. Foto:Helén Andersson

Det primära innehållet på ny pallesgavebod.dk är sökning och förmedling: – Tanken är att det ska vara enklare, och vi måste finnas där barnen finns, säger Line Röijen. Foto:Helén Andersson

Nya villkor

När Palles Gavebod lanserades 2010 var det en webbsida anpassad för pc-datorer med en unik blandning av förmedling av medier, informativ utformning och lättsam underhållning. En sida rätt i sin tid. Men fem år är lång tid i den digitala tidsandan och det första som görs nu i utvecklingsarbetet är att göra sidan responsiv till de media barnen väljer att använda.

Line Röijen berättar att de också tittar mycket på de digitala sidor barnen finns på, och hur de agerar när de är där. Hon menar att barn idag inte upplever någon skillnad mellan det fysiska och det digitala rummet, att barn är otåliga och vill ha saker med en gång.

– Vi har inspirerats av Facebook och Instagram och bygger liknande grepp med en gemensam sida där barnen kan interagera med varandra i grupper med olika intressen. Det är grepp barnen är vana med. Men vår sida kommer förstås att ha kulturen i centrum, säger hon och ser framför sig grupper med litteratur, film, musik och spel som ledpunkter där även bibliotekarien ska kunna fungera som moderator och ge inspiration och tips.

Sökning a la Pinterest

På samma sätt görs en ny visuell form av sökning av medier på sidan. Line Röijen beskriver den som en form av inspirationssökning där barnen genom att svara på ett antal frågor får ett sökresultat. Förhoppningen är att tjänsten kommer i gång under nästa år och då kommer det i första hand att handla om sökning av litteratur. Tanken är att senare också kunna söka andra medier.

– Det kommer att bli enklare att söka och genom att visa fler bokomslag blir sökningen mer visuell. Vi arbetar också på att göra sökningen personlig så att vi kan se vad de lånat tidigare och tipsa dem om andra, liknande böcker. Lite som webbtjänsten Pinterest.

Kampanjer

När Line Röijen tittade på besöksstatistiken över sidan såg hon att barnen besökte den när det fanns en anledning. Som till exempel Palles Gavebods Sommarboken, eller andra större kampanjer.

– Kampanjerna är ett sätt att få barnen intresserade och det är riktigt många som deltar varje gång, säger hon och avslöjar en ny kampanj som startar under hösten.

– Vild med film är en kampanj i samarbete med Buster barnfilmfestival och Berlingske tidning Kids news. Kampanjen liknar nationella Sommarboken där barnen ska skriva omdömen med chans till fina vinster.

Med kampanjerna hoppas Line Röijen att barnen upptäcker biblioteken, att till exempel Vild med film ska få barnen att upptäcka att biblioteket har gratis film till utlåning.

– Från början var Palles Gavebod lite rädd för att visa samhörigheten med bibliotek, men jag tycker tvärtom. Vi ska lyfta biblioteken och vara stolta över att det är ett bibliotek.

FAKTA

Pallesgavebod.dk är de danska barnbibliotekens gemensamma webbplats som vänder sig till barn mellan 8-14 år.

Nya pallesgavebod.dk lanseras den 12 januari 2016.

Läs mer om Palles Gavebod: Framsidan Special nr 5 2010- barnet, boken och biblioteket (länk till pdf)

Hoppfull framtid

Ansvaret för nya Palles Gavebod ligger nu hos danska Kulturstyrelsen och Danmarks digitala bibliotek som digitaliserar hela den danska bibliotekssektorn. Det, och att Palles Gavebod har ett närmre samarbete med skolan, gör att Line Röijen tror att nya Palles Gavebod lugnt kan blicka in i en lång framtid.

– Det har varit en del problem och det kanske inte fungerade som man trodde och hoppades i början. Men Palle är här för att stanna och vi har bland annat visat att sidan är ett fint komplement till skolan. Vi är det där frirummet alla behöver.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet