En dold resurs

GÖTEBORG Litteraturbanken är en webbplats full av kända och okända litterära mästerverk i digitala utgåvor. Hittills har Litteraturbanken hållit en låg profil och ägnat sig åt att bygga upp sin verksamhet, men nu är det dags att förvandla denna doldis till en kändis.

– Man kan se Litteraturbanken som en bankverksamhet där vi sätter in böcker och ni tar ut, beskriver Thérèse Röök från Litteraturbanken när hon på fredagen berättade om banken för ett 50-tal bibliotekarier under en dag på Kultur i Väst.

– Litteraturbanken är en litteraturresurs för alla, både för forskning, undervisning och folkbildning. Här kan du läsa och söka i texter, ladda ner epub-filer, skriva ut pdf-filer och se faksimilbilder av böcker och manuskript som annars kan vara svårtillgängliga. Alla verk kommer att finnas i Libris och allt är kostnadsfritt.

Ann Boglind, Thérèse Röök och Paulina Helgeson

Ann Boglind, litteraturbanken skola, Thérèse Röök och Paulina Helgeson, litteraturbanken.se, avslöjade under dagen att Litteraturbanken.se under hösten kommer att lansera ett nytt gränssnitt.

Innehåll

Litteraturbankens uppgift är att digitalisera svenska klassiker och göra dem tillgängliga, men det är inte meningen att Litteraturbanken ska vara en lagringsplats för all svensk litteratur. Av naturliga skäl är det främst verk av äldre författare, men det finns också modernare verk där författarna gett Litteraturbanken tillstånd att tillgängliggöra materialet.

– Det är absolut inte bara gamla författare, betonar Thérèse Röök och beskriver Litteraturbankens innehåll med till exempel särskilt utvalda författare vars verk ansetts som särskilt centrala för svensk litteratur. Här finns till exempel Strindberg och Södergran vars författarskap publiceras i sin helhet och kompletteras med relevant kringmaterial. Men det finns också ett antal presentationer av olika författare och skribenter som skriver om ett specifikt tema som till exempel Svensk skräcklitteratur, enstaka betydande verk, betydelsefulla översättningar och relevant modern facklitteratur.

FAKTA

Litteraturbanken är en icke-kommersiell, ideell förening. Verksamheten bekostas av Svenska Akademin och Kungliga Vitterhetsakademien.

Idén till Litteraturbanken föddes år 1990 i en oas i Sahara under en av Sven Lindqvist många resor. Han trivdes bra i öknen, men saknade ett bibliotek med svenska klassiker. Tillbaka i Sverige tog han kontakt med Svenska Akademin som nappade på idén om en webbaserad litteraturbank med svenska klassiker. Idén blev ett pilotprojekt som efter två år omvandlades till en ideell förening.

Läs mer om Litteraturbanken på framsidan.net:
Litteraturbanken

– Målet är att utveckla Litteraturbanken till en webbplats som rymmer det viktigaste inom svensk litteratur och nya texter tillkommer i stort sett varje månad, säger Thérèse Röök.

TIPS

Litteraturbanken.se lanserar i höst en Klassikercirkel på nätet, ”Tidlösa kvinnoöden”. Cirkeln är ett samarbete mellan litteraturbanken.se, bokcirklar.se och bokpuffen.se. Läs mer på litteraturbanken.se

Läs också om Litteraturbanken skola, en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla läsare. litteraturbanken.se/#!/skola

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet