Ny aspekt på pepparkaksbygge

NOSSEBRO På biblioteket i Nossebro firar deras tävling i att bygga pepparkaksbygge tio år i år. Ett jubileum som lockat rekordmånga deltagare och som innehåller en extra krydda i form av en berättelse om integrationsarbete.

Tävlingen är en tävling i pepparkaksbyggnader och ortsanknutna motiv som Eiffeltornet är populärt. Foto: Helén Andersson.

Tävlingen är en tävling i pepparkaksbyggnader och ortsanknutna motiv som Eiffeltornet är populärt. Foto: Helén Andersson.

Lukten av pepparkaka slår emot mig när jag kliver in på det lilla biblioteket i Nossebro. En hemtrevlig känsla som förstärks av det lilla bibliotekets välkomnande atmosfär. Utställningen med de 48 tävlingsbidragen står längst in i lokalen där ett av byggena tydligt sticker ut. På ett bord mitt emot receptions vakande öga står en stor pepparkaksmodell av Pettson och Findus på sin gård. Det är en oerhört detaljrik miljö där julgranen glittrar mitt på gården, omgärdad av Pettsons hus, ladugård, hönshus och utedass. En höna har fastnat med ändan på dass, andra hönor slåss om en mask, Findus vaktar en pannkakstårta och Pettson står och pinkar i ett hörn.

– Det är ett exceptionellt fint bygge där alla byggnader är av pepparkaksdeg och alla figurer är tillverkade av sockerpasta. Oerhört proffsigt. Vi har haft byggen med sagotema eller barnbokstema förut, men vi har aldrig tidigare haft bidrag med ett sådant här helhetstänk, berättar Rigmor Persson, biblioteks- och kulturchef i Essunga kommun.

Integration

Nossebro har, liksom många av Sveriges kommuner, tagit emot ett antal ensamkommande flyktingbarn de senaste åren. En av dem är en ensamkommande 16-årig pojke från Afghanistan som av en slump kom att bo hos en kvinna i Nossebro. För att han snabbt skulle lära sig det svenska språket och lära sig om Sverige, valde kvinnan att läsa alla böcker om Pettson och Findus.

Och årets vinnare blev: Pettsons gård tillverkad av Morteza Qorbany, Lisbeth Mårtensson, Christina Jonsson och Magnus Carholt. Foto: Helén Andersson.

Och årets vinnare blev: Pettsons gård tillverkad av Morteza Qorbany, Lisbeth Mårtensson, Christina Jonsson och Magnus Carholt. Foto: Helén Andersson.

– Jag tror att de två ville göra ett projekt och ett avslut om Pettson och Findus tillsammans. Och eftersom det är tradition med pepparkaksbyggena på biblioteket fick de idén tillsammans med två vänner. Sedan har de under hösten satt sig in i allt om pepparkaksbak och pepparkakshus, säger Rigmor Persson.

FAKTA

521 personer deltog i årets omröstning där vinnande bygge får ett presentkort på 400 kronor Alla som deltar i tävlingen får ett bokpris.

Några av de deltagande pepparkaksbyggnaderna genom åren finns att se i ett jubileumsalbum på Facebook: Jubileumsalbum

– Om jag får tippa vinner de tävlingen i år. Det vore konstigt annars, ler Rigmor Persson som ändå måste påpeka att alla bidrag är fina och charmiga.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet