Självklar mötesplats

BORÅS Med ett brett utbud av aktiviteter, ett växande bibliotek, medborgarservice och café, har Mötesplats Norrby i Borås på fem år utvecklats till en självklar mötesplats i stadsdelen.  

Det luktar nybakat när jag kliver innanför dörrarna till Mötesplats Norrby. Det är en helt vanlig vardagsförmiddag i oktober. Två män sitter vid ett bord med varsin kaffekopp och samtalar, vid ett annat bord spelar två höstlovslediga pojkar schack och en kvinna slår sig ner med en tidning i en av fåtöljerna i biblioteksdelen.

– Många som kommer hit känner sig som hemma. Det är ganska avslappnat här och det är därför vi har många som kommer hit ofta, säger bibliotekarie Eva Boman och berättar att förmiddagarna är ganska lugna där de flesta som kommer vill ha hjälp vid datorerna. Medan eftermiddagarna samlar mycket folk med både språkcafé och läxhjälp samtidigt.

Nobelfest och kulturutflykt

Mötesplats Norrby ger en hemtrevlig känsla med blommor i fönstret och utplacerade stearinljus. Det är förvisso trångt, men det begränsade utrymmet är väl utnyttjat. Besökaren möts av en välkomnande informationsdisk som också agerar medborgarservice, till vänster den luftiga cafédelen med tidskrifter och spel, till höger biblioteksdelen med bokhyllor, datorer och läsplatser. Alldeles bredvid bibliotekets lilla barnhörna står ett stort, vitt arbetsbord som just nu är belamrat med ett antal symaskiner, trådrullar och måttband.

– Två gånger i veckan har vi aktiviteten Symaskin då man kan komma hit och sy och få hjälp med det, berättar Eva Boman.

Symaskinsaktiviteten tillhör mötesplatsens fasta aktiviteter, liksom en matlagnings- och bakkurs, språkcafé tre gånger i veckan, lättläst bokcirkel och schack. Dessutom finns särskilda aktiviteter som kulturutflykter till museer och stadsbibliotek, busstur till Ullared, ett återkommande bokcafé och Norrbys Nobelfest den 10 december.

– I år är det fjärde gången vi delar ut Norrbys alldeles egna Nobelpris till någon som gjort något bra för Norrby under året, säger Eva Boman och berättar stolt att initiativet till priset är Mötesplats Norrbys med stöd av AB Bostäder och Hyresgästföreningen.

Årets entreprenör, årets fredspris, årets kulturpris och årets miljöpris är utmärkelserna där vinnare i varje kategori utses av de boende i området och där Mötesplats arrangerar röstning och genomförande. Vinnarna får femtusen kronor var att göra något för på Norrby.

– Han som van fredspriset förra året betalade till exempel en skidresa till Ulricehamn och en annan köpte parkbänkar till området.

Hjälper till med det mesta Många kommer dagligen till Mötesplats Norrby och många behöver hjälp med allt från att sy till att förstå internetbanken.  – Många som kommer hit vill ha hjälp med att fylla i papper inför anhöriginvandring, och då är det kul när de senare kommer tillbaka tillsammans med sina släktingar, säger Eva Boman. Foto: Helén Andersson.

Hjälper till med det mesta Många kommer dagligen till Mötesplats Norrby och många behöver hjälp med allt från att sy till att förstå internetbanken.
 – Många som kommer hit vill ha hjälp med att fylla i papper inför anhöriginvandring, och då är det kul när de senare kommer tillbaka tillsammans med sina släktingar, säger Eva Boman. Foto: Helén Andersson.

För alla

När Mötesplats Norrby öppnade för fem år sedan var visionen att det skulle bli Norrbybornas egen mötesplats med syfte att öka kvalitén för de boende. För många har det också blivit ett andra vardagsrum där en stor del av verksamheten utgår från besökarnas behov.

– Vissa aktiviteter som medborgarservice, café och boktips vill vi ju ha, men mycket utgår från medborgarnas efterfrågan och ibland kan det var snabba ryck, ler Eva Boman och berättar om sommarens arrangemang av Norrbydagen som var ett initiativ från boende i området.

– Andra stadsdelar i Borås har egna fester och nu var det en grupp som ville arrangera en liknande här. Alla förberedelsemöten var här på Mötesplats och vi var med i planeringen och fixade bland annat mattält. Det var snabba ryck men det blev ett lyckat arrangemang.

Trots att det ofta är mer än fullt inne på Mötesplats, finns det boende i Norrby som fortfarande inte upptäckt att de finns. Eva Boman berättar att de gärna vill bredda besöksgruppen och att till exempel pensionärsgruppen ännu inte hittat hit.

– Vi försöker locka hit nya målgrupper med olika aktiviteter, men det går väl så där, erkänner hon och utrycker viss frustration. Vi skulle till exempel gärna se fler personer med svensk bakgrund här, men vårt problem är att nå ut till alla. Och vi har lärt oss att all information på Norrby sker muntligt genom nyckelpersoner. Trots vårt läge vid infarten till stadsdelen, trots stora skyltfönster med affischer och information på sociala medier, fungerar det muntliga bäst.

– Däremot har boende från flyktingboendet runt om i Borås hittat hit. Och tillsammans med Stadsbiblioteket i Borås har vi den senaste tiden också placerar ut böcker på de transitboende som finns i kommunen. Det är mest böcker på arabiska för både barn och vuxna, lite tidskrifter och lite svenska barnböcker.

Fristad

I april 2015 kunde man läsa en artikel i Borås Tidning med rubriken ”Deras mål – Stoppa våldet i Norrby”. Artikeln handlade om ett arrangerat möte på Mötesplats Norrby med syfte att stoppa det våld som blossat upp i området.

– Det var många som kom och som var engagerade, berättar Eva Boman. Det har varit oroligt i omgångar i området, det senaste handlade om bråk mellan olika stadsdelar i Borås. På mötet diskuterades saken och alla fick säga sitt och det kom många förslag på vad som skulle kunna göras.

Mötesplats Norrby är förskonade från konflikter och bråk. Eva Boman tror det beror på att så många är, eller har varit så mycket där, att de känner en tillhörighet.

– Man förstör ju inte det ställe man ska vara på själv och där personalen känner dig och din familj sedan många år. Mötesplats Norrby är som en fristad. En neutral plats man kommer till efteråt istället.

Gör allt

Mycket har förändrats under de fem år Mötesplats Norrby varit öppet, men kärnan har bestått och av den är det biblioteket som utvecklats mest. Från bara enstaka böcker på hyllorna till fulla hyllor och utlåningssiffror som pekar brant uppåt. Framförallt är det svenskkurser, lättlästa böcker och barnböcker som efterfrågas.

– Barnen är ju inte vår huvudgrupp, men förskolorna lånar mycket böcker på andra språk. Böcker de i sin tur visar föräldrarna som sedan kanske hittar hit, ler Eva Boman och beskriver sitt jobb som bibliotekarie på Norrby Mötesplats som ”annorlunda”.

– Här får man säga ja till mycket. Häromdagen hjälpte jag en person att laga en häftapparat, skrattar hon. Annars handlar det mycket om bankärenden, fylla i blanketter och att skriva cv. Så det är inte så mycket litteraturförmedling. Men just nu kan jag inte tänka mig något annat. Här får man ju göra allt.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet