Debutantpris till Stina Stoor

BORÅS Borås Tidnings debutantpris 2016 går till Stina Stoor för novellsamlingen Bli som folk.

Sara Stoone m diplom– Tack alla. Jag har inte förberett något att säga, men jag är jätteglad, säger en lycklig vinnare till den fullsatta salongen på Borås teater i går kväll.

I Bli som folk skildrar Stina Stoor i nio noveller en rad karaktärer i Västerbotten där hon själv är född och uppvuxen.

– Jag har förlorat min pappa i demens och min utgångspunkt har varit att skriva ner pappas ord och språk. Men det är ingen biografi, säger Stina Stoor.

Det har varit ett framgångsrikt år för debutanten Stina Stoor. Nyligen tilldelades hon Katapultpriset 2016 för bästa skönlitterära debut, hon var nominerad till Augustpriset och nu får hon alltså Borås Tidnings debutantpris vars prissumma på 100 000 kronor är det största i Sverige för en skönlitterär debut.

– Priset förändrar vem jag tror att jag är och vem jag tror att jag kan vara. Jag borde skriva mer för jag är som lyckligast då, berättar Stina Stoor som hoppas att det blir mer av det i framtiden. Och prissumman på 100 000 kronor kommer väl till pass.

­– Det finns hål att stoppa dem i, säger hon och berättar om ett trasigt vattenlås, en trasig bil och två barn hemma i byn Balåliden utanför Bjurholm i Västerbotten.

 

FAKTA

Stina Stoor är den sextonde vinnaren av Borås Tidnings Debutantpris som förutom 100 000 kronor får en skulptur av Eva Hild, blommor och diplom.

Stina Stoor fick priset för novellsamlingen Bli som folk med motiveringen ”För egensinniga och nyskapande noveller med doft av Västerbotten och wunderbaum.”

Övriga nominerade 2016 var Theodor Hildeman; Ut, Linna Johansson; Lollo, Gabriel Itkes-Sznap ;Tolvfingertal och Anna Westphalen; Perfekt packad skit.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet