Premiär för nytt bibliotek i Älvängen

Uppslutning för nytt bibliotek i Älvängen. Stefan Ekwing (L) (kultur- och fritidsnämndens vice ordförande), Eva Bünger (bibliotekschef), Michael Svensson (kultur- och fritidschef) och Stefan Hagman (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande). Foto: Ale kommun

ALE Älvängens nya bibliotek ska utvecklas av invånarna. Det är utgångspunkten för biblioteket som invigs i morgon lördag på Resecentrum i centrala Älvängen.
– Utöver att biblioteket är meröppet vet vi inte var det slutar. Låntagarna bestämmer hur de ska använda sitt nya bibliotek, säger Eva Bünger, som är bibliotekschef i Ale.

Älvängens bibliotek har länge fört en rätt anonym tillvaro uppe i Aroseniusskolan. Biblioteket har varit svårt att hitta och har mest fungerat som ett skolbibliotek.

– Nu finns ett vackert litet bibliotek som stolt visar upp sig på precis rätt ställe – mitt i centrum där flera hundra personer passerar varje dag, säger Eva Bünger vidare.

180 kvadratmeter bokhimmel innanför glasfasader och borstat stål möter Älvängenborna i morgon när biblioteket öppnar. Tillgängligheten står i fokus och Älvängen är det tredje meröppna biblioteket i Ale.

– Vi skapar en ny mötesplats med ett stimulerande urval media, där särskilt pendlarna får en riktigt bra tillgång till litteraturen. Ett bibliotek där man på väg hem eller bort kan sätta sig och göra sina läxor, läsa en tidskrift, hitta den där fantastiska boken, träffa vänner, ha ett möte, jobba en stund eller bara koppla av, säger Eva Bünger.

Hållbarhet för framtiden

En tanke om hållbarhet präglar inredningen, vilket bland annat tar sig uttryck i åteanvändandandet av gamla möbler. De drygt 40-år gamla hyllorna kommer från den tidigare lokalen i Aroseniusskolan, liksom de nyrenoverade fåtöljerna. I ny tappning hoppas man nu att möblerna kan göra tjänst i många år till.

– Det är fantastiskt roligt att vi äntligen kan öppna ett nytt bibliotek i centrala Älvängen. Jag är övertygat om att det kommer att bli en välbesökt mötesplats som med meröppettekniken dessutom blir tillgängligt en stor del av dygnet, säger Stefan Hagman (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet