En dag om yttrandefrihet

MALMÖ Vad betyder det för skolan, biblioteken och medierna när hot och hat präglar allt mer av informationsflödet? Och vad tar vi oss till i en värld där allt fler får allt svårare att skilja mellan fakta, lögner och konspirationsteorier? Om detta handlade tredje upplagan av konferensen ReadMe.

Den elektroniska musiken höjer sig suggestivt tills tonerna av Beatles All you need is love tonar fram och en stark kvinnoröst sjunger texten. En efter en kommer de fram och läser upp hat och hot de fått ta emot, skribenter som alla fått känna av hatets konsekvenser för att de fört ett öppet samtal på nätet. En mycket stark inledning på konferensen ReadMe som i år flyttat från Lund till Malmö där cirka 400 deltagare tagit sig till Malmö högskola i Västra Hamnen. En konferens som numera känns igen på sitt uppfriskande och varierade upplägg där samtal, intervjuer och föreläsningar från scenen blandas med samtal och intervjuer ute i publikhavet, Skype-intervjuer och små avbrott med minibikupor i bänkraderna.

Serietecknare Adam Blomgren visar de första skisserna till nya Bamsehistorier

Serietecknare Adam Blomgren visar de första skisserna till nya Bamsehistorier

Bamse och källkritik

En återkommande aktivitet är också den workshop som pågår under hela konferensen. I år var det förlaget Egmont Publishing AB som kickade igång ett projekt där Bamse ska lära de allra yngsta om källkritik och där inbjudna vuxna och barn under dagen arbetade fram, inte bara en, utan två idéer till nya Bamsealbum.

– Tanken är att vi ska ta fram nya seriealbum som ska ingå i den vanliga utgivningen, men vi kommer också att ta fram en lärarhandledning och serierna ska kunna användas för att prata med yngre barn om källkritik, berättar Charlotta Borelius som jobbar på Bamseredaktionen på Egmont.

Nationell biblioteksstrategi

Bland publiken fanns bland annat Karin Linder som är en av tre i den pågående utredningen av en Nationell biblioteksstrategi. Från sin plats fick hon berätta om utredningen och svara på frågor om uppdrag och syfte. Hon berättar bland annat att utredningen tittar mycket på vilken roll biblioteken har i ett förändrat medielandskap, och vad som händer när Sverige blir ett uttalat mångspråkigt land.

– Biblioteken är flexibla men det är inte regelverken. Det är där det haltar och det innebär risk för stora klyftor. Biblioteken spelar en konstitutionell roll och utredningen resonerar om allt, säger Karin Linder och berättar att utredningen är transparant, så transparant att de nu beslutat att lägga ner sin facebookgrupp.

– Men jag lovar att vi kommer att fortsätta vara transparenta och vi kommer kanske att dyka upp på något annat socialt media.

Yttrandefrihet och konspirationsteorier

Journalisten och författaren Mick Hume har skrivit boken Trigger Warning där han försvarar den yttrandefrihet han hävdar är hotad i västvärlden. Inte av en ökad censur, utan av oss alla genom en ökande konformism och en känsla av ”vad som är rätt att säga”. Han menar att det blivit ok att inte bara känna sig förolämpad av vad andra säger, utan också att kräva att de hindras att få säga sin mening och att sociala medier blivit en skådeplats för en slags jakt på de som uttrycker ”fel” åsikter.

– Vi måste alltid våga säga som det är, säger Mick Hume och avslutar med visdomsorden tänk vad du tycker, men säg vad du tänker.

Att det är viktigare nu är någonsin förr att kritiskt granska sådant vi läser på internet förstod nog alla efter att ha lyssnat på professor Erik Åsard, författare till boken Konspirationsteorierna och verkligheten. Han gav exempel på några av de mest omdiskuterade händelserna i modern historia som omgärdats av en uppsjö konspirationsteorier, och han förklarade att en konspirationsskribent har ett ytterst selektivt urval av fakta där sådant som överensstämmer med deras teori lyfts fram medan motstridig fakta ratas.

– Faktamani med selektivt utvald fakta som bara stödjer den egna teorin och ibland till och med ren faktaförfalskning är inslag i dagens konspirationsteorier som bidrar till att urgröpa det offentliga samtalet, menar Erik Åsard.

Brian Palmer

Brian Palmer

Vita fläckar och civilkurage

I stället för konferensprogrammets utlovade inslag med journalisten Martin Schibbye, fanns hans kollega Nils Resare på plats. Nils Resare berättade om Blank Spot Project som är en reportagesajt tänkt att täcka ”vita fläckar” av världen, länder och platser som sällan nämns i utrikesbevakningen i traditionella medier. Han avslöjade också att anledningen till att Martin Scibbye inte fanns på plats är att han och Johan Persson är ute på en gemensam resa igen. En resa vars destination är hemlig. Men inte mer hemlig än att Martin Schibbye nås på telefon där han avslöjar att han står med ryggen mot en öken och blickar ut mot ett hav.

– Allt är bra med oss, lugnar han och berättar att de är på en plats dit ingen journalist varit och att hans drivkraft för att utsätta sig för farliga uppdrag är att berätta sådant som kan förändra.

Dagens längsta och varmaste applåd får konferensens sista inslag när författaren, föreläsaren och antropologen Brian Palmer berättar om vårt behov av civilkurage i en värld av hat. Med stor inlevelse berättar han med tunn röst om människor i historien som riskerat sitt liv för att skydda andra. Vi får bland annat höra om pakistanska utbildningsaktivisten Malala Yousafzai och om den polske officeren och motståndskämpen Witold Pilecki som lät sig fängslas av tyskarna för att föras till Auschwitz där han skickade hemliga rapporter till den polska motståndsrörelsen.

FAKTA

Raedme är en konferens och en branschöverskridande mötesplats med fokus på läsning och läsrelaterade frågor.

Konferensen arrangerades av Altitude Meetings i samarbete med Axiell, Malmö högskola och Sparbankstiftelsen Öresund.

Hela konferensen kommer att kunna ses på Sveriges Television, UR.

– Witold, jag förstår dig inte, viskar Brian Palmer vänd mot den projicerade bilden av honom på väggen. Men, konstaterar han avslutningsvis, mod och kurage kan vara lika smittsamt som rädsla. Det är viktigt att komma ihåg.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet