Sista Bokjuryomröstningen

ESKILSTUNA Landets barn har för sista gången sagt sitt i Bokjuryn och utsett sina favoriter bland fjolårets alla böcker. Prisutdelningen på Eskilstuna teater präglades av både glädje, frustration och autografskrivande.

Sorlet på Eskilstuna teater blir allt högre i takt med att salongen fylls av förväntansfulla barn. De kommer från skolor i Eskilstuna och Trosa och de har alla röstat på sina favoriter bland fjolårets bokutgivning. Framme på scenen rullar filmer där några av dem har fått berätta om sina favoritböcker, och varje gång ett bekant ansikte dyker upp höjs sorlet till öronbedövande skrik, skrik som eskalerar när projektledare Katarina Larsson tar plats på scenen för att inleda prisutdelningen.

– Välkomna till Bokjuryns allra sista prisutdelning, inleder hon och berättar att 35 500 barn har röstat i år och att röstningen växer för varje år.

Katarina Dorbell får ett specialdesignat hedersdiplom för sitt arbete med Bokjuryn under alla år. Men hon beklagar Kulturrådets beslut att lägga ner. – Det är ett effektivt läsfrämjande arbete och det är lätt för pedagogerna att jobba med.

Katarina Dorbell får ett specialdesignat hedersdiplom för sitt arbete med Bokjuryn under alla år. Men hon beklagar Kulturrådets beslut att lägga ner.
– Det är ett effektivt läsfrämjande arbete och det är lätt för pedagogerna att jobba med.

Prisutdelning

Röstningen är indelad i sex olika kategorier och priset i varje kategori delas ut av väl förberedda barn under högtidliga former med fanfarer, guldkuvert, blommor och intervjuer på scenen.

För varje vinnare som presenteras hörs kommentarer från publiken, de flesta gillande, och ett sus går genom salongen när författaren Kazu Kibuishi ses tacka för sitt pris via länk från USA. Det är fjärde gången han röstas fram som vinnare i seriekategorin och han gör det med den sjätte boken i serien Amulette, en serie han dessutom avslöjar kommer att bli film.

Liksom Kazu Kibuishi är Martin Widmark och Helena Willis återkommande vinnare i sin kategori Kapitelböcker 6 – 9 år. För sjätte året i rad kammar en LasseMaja-bok hem förstapris, det är 12e gången en bok skriven av Martin Widmark vinner, och han har sammanlagt funnits på tio-i-topp listan hela 26 gånger. En bedrift som den här allra sista prisutdelningen gav honom ett specialhederspris i form av ett diplom.

– Att vinna Bokjuryn är det finaste pris en författare kan få och jag är både hedrad och stolt, säger han i sitt tacktal.

Sista gången

Martin Widmark är förbryllad, fundersam och ledsen över att det är sista gången för Bokjuryn. Han använder uttryck som skandalöst och förskräckligt, och undrar var 37 000 barns röster nu ska ta vägen.

– Bokjuryn är unik för att det är barnen själv som får välja. Det är en läsfrämjande insats och en viktig ingång till att prata om böcker och till kvalitetsdiskussioner. Bokjuryn är för barnens skull, inte för författarnas skull, säger han och får medhåll av Åsa Lind, författare och ordförande i Svenska Barnboksakademin.

– Det är många som är bestörta och det kommer att bli ett stort tomrum. Så vad händer nu, undrar hon och berättar att Svenska Barnboksakademin kommer att agera på något sätt i frågan.

FAKTA

Läs hela intervjun med Kulturrådet på framsidan.net:
Barnbokskatalogen i ny skepnad

Hela prisutdelningen från Eskilstuna stadsteater livesändes och kan ses i redigerad form på bokjuryn.se

Författarintervjuer och lista på årets vinnare i Bokjuryn finns på bokjuryn.se.

Sedan Bokjuryn startade år 1997 har totalt 28 000 skolklasser deltagit och 700 000 barn röstat på sina bokfavoriter.

Kulturrådet

Det är Kultur i Väst och Barnens Bibliotek som på uppdrag av Kulturrådet har drivit projektet Bokjuryn. Nu har Kulturrådet sagt upp avtalet vilket också innebär att Kulturrådet i framtiden producerar Barnbokskatalogen som varit ett underlag till arbetet med Bokjuryn. I tidigare intervju med Framsidan säger Henrietta Zorn, handläggare på Kulturrådet, att Kulturrådet vill skapa andra aktiviteter med tydligare ingång till språk och läsning.  Och Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef Litteratur, lärande och kommunikation Kulturrådet, säger att Bokjuryn till stor del utspelas i skolan och att Kulturrådets primära målgrupp för läsfrämjande är utanför skolan.

– Därför är det svårt för oss att driva ett sådant skolinriktat projekt som dessutom kostar ganska mycket pengar. Då väljer vi att lägga de pengarna på något annat.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet